Народна Освіта » Біологія » § 50. Інстинкти.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 50. Інстинкти.

Одним із видів безумовних рефлексів є інстинкт. Він закладається в людини як складна вроджена реакція. Характерною особливістю інстинкту є ланцюговий характер реакцій.

Інстинкт — це ланцюг складних актів поведінки, що виникають як реакція на дію зовнішніх і внутрішніх подразників.

У людини є базові інстинкти: самозбереження, продовження роду, материнський, харчовий тощо. Базові інстинкти важливі, але нерівнозначні для різних людей, хоча будь-який із них може стати важливішим за інші. Наприклад, інколи харчовий інстинкт стає важливішим, ніж інстинкт самозбереження. І тоді людина, не переймаючись, може їсти й ті продукти, від яких відмовлялася раніше.

Завдяки інстинкту самозбереження люди відчувають потенційну небезпеку і бережуть себе. У деяких людей цей інстинкт проявляється як відчуття дискомфорту, яке виникає, якщо вони опиняються в незнайомих місцях. Відчуття небезпеки диктує подальшу поведінку. Однак є люди, у яких інстинкт самозбереження пригальмований. Так, наприклад, деякі вчені-геологи свідомо йдуть на ризик, досліджуючи небезпечні для свого здоров’я глибини океану чи високогір’я (див. мил. 128).

Одним із інстинктів людини є прагнення народжувати дітей, які продовжать її рід. У цьому закладена основна закономірність життя. Розумова діяльність людини дозволяє їй контролювати своє сексуальне життя, запобігаючи випадковим інтимним контактам. Подібна поведінка властива й деяким тваринам, які утворюють одну пару на все життя.

У жінки одним з основних інстинктів є материнський, який спонукає народжувати й виховувати дитину, оберігати її та піклуватися про неї (мал. 129). Часто перше прикладання малюка до грудей жінки, яка його виносила, пробуджує в неї материнський інстинкт. Нерозривний зв’язок мати-дитина існує доти, допоки дитя залишається беззахисним, а інколи й протягом усього життя.

Харчові інстинкти спрацьовують у випадку голоду та при високому фізичному навантаженні. В умовах голоду інстинкт живлення постійно спонукає людину поїсти «про запас» та вибрати жирнішу й солодшу їжу, оскільки вона забезпечить організм більшою кількістю енергії (мал. 130). Якщо між двома послідовними прийомами їжі минуло багато часу, то інстинкт буде спонукати людину наїстися «про запас». Харчовий інстинкт активніший увечері (у людини вечірній тип живлення) та в холодну пору року.

Інстинкти реалізуються дуже швидко й завжди безпомилково. Організм не витрачає час та енергію на навчання, бо інстинкти закладені на генетичному рівні й спрацьовують у потрібний момент життя людини.

Інстинкт — це форма поведінки людини, яка генетично запрограмована в нервовій системі як безумовний рефлекс.

До базових інстинктів людини належать: інстинкт самозбереження, продовження роду, харчовий і материнський.

Контрольні запитання

1.    Що таке інстинкт?

2.    Які базові інстинкти людини ви знаєте?

3.    Яке значення інстинкту самозбереження в житті людини?

4.    У чому полягає інстинкт продовження роду?

5.    Що таке материнський інстинкт?

6.    Наведіть приклади складної інстинктивної поведінки людини.

Завдання

З наведеного переліку назв (набуті. спадкові, індивідуальні, вроджені) та властивостей рефлексів (ланцюг послідовних безумовних рефлексів; утворюються протягом усього життя організму; генетично запрограмовані в нервовій системі як безумовний рефлекс; рефлекторні дуги закінчуються у стовбуровій частині головного або спинного мозку; згасають протягом життя; рефлекторні дуги замикаються в корі великих півкуль; стійкі; незміні протягом усього життя людини) виділіть характерні риси умовних рефлексів, безумовних рефлексів та інстинктів.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Рибалко

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 13-07-2016, 15:14, Переглядів: 2404