Народна Освіта » Біологія » § 49. Умовні та безумовні рефлекси.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 49. Умовні та безумовні рефлекси.

Рефлекс — це відповідь організму на подразнення із зовнішнього або внутрішнього середовища, яка здійснюється за обов’язкової участі нервової системи.

Усі рефлекси людини поділяють на безумовні та умовні (мил. 126).

Ознаки

Безумовні рефлекси

Умовні рефлекси

Подразник

Безпосередній адекватний подразник

Безпосередні подразники та їх сліди

Рецепторне поле

Чітко визначене

Немає визначеного рецепторного поля

Формування та реалізація

За чітко визначеною генетичною програмою

За дією специфічних умов середовища

Термін появи рефлексу

Після народження по мірі дозрівання регуляторних систем

Чітко не визначений

Центральна ланка рефлекторної дуги

Спинний мозок, стовбур мозку, кіркове представництво рефлексу

Кора велеких півкуль і підкуркові ядра головного мозку

Видова специфічність

Виражена

Не виражена

Фізіологічне значення

Забезпечують збереження виду

Забезпечують поведінку і вищу нервову діяльність

^ Відмінності умовних і безумовних рефлексів

Тільки на перший погляд здається, що немовля таке безпомічне. Воно вже багато чого вміє: дихати, харчуватися (ссати молоко матері), здатне схопитися за піднесений до його ручки предмет чи іграшку. Такі дії немовля робить несвідомо. Вони належать до безумовних рефлексів, тобто до вроджених реакцій організму на дії зовнішніх подразників.

Безумовні рефлекси — це відносно стійкі вроджені реакції організму на дії зовнішнього та внутрішнього середовища.

Здійснюються безумовні рефлекси за допомогою центральної нервової системи, включаючи великі півкулі головного мозку, і не потребують спеціальних умов для свого виникнення. Термін «безумовний рефлекс» увів Іван Петрович Пав лов.

До безумовних рефлексів належать: чхання, дихання, виділення слини при потраплянні їжі в рот або відчутті її запахів, кліпання повік, хапальний рефлекс, саморегуляція органів та систем, відсмикування руки при відчутті болю тощо. Наприклад, смоктальний рефлекс закладається задовго до появи новонародженої дитини, десь після 15 тижня внутрішньоутробного розвитку, і має суттєвий вплив на раннє формування дитячої психіки. Завдяки володінню даним рефлексом дитина має можливість тамувати власний голод, що забезпечує їй виживання (ідив. мал. 127).

Біологічна роль безумовних рефлексів полягає у пристосуванні людини до звичних для неї умов довкілля, що майже не змінюються.

Умовні рефлекси — це реакції організму, які виникають у людини на основі безумовних рефлексів протягом її життя.

Умовні рефлекси не постійні. При зміні умов навколишнього середовища одні умовні рефлекси можуть зникати, а інші — виникати. Для виникнення умовного рефлексу необхідний зовнішній подразник, який має передувати подразнику, що викликає безумовний рефлекс.

Розглянемо механізм умовного рефлексу на вмикання яскравого освітлення. Після ввімкнення лампочки рецептори ока подразнюються інтенсивним світлом і нервовий імпульс сповіщає про це мозкові центри умовного збудження. Вони оцінюють збудження та передають сигнал м’язам ока. У результаті людина примружує очі або прикриває їх рукою. При повторному вмиканні світла людина відразу ж примружує очі. Це й свідчить про те, що в неї вже сформувався умовний рефлекс.

Рефлекси можуть ослабнути або зовсім зникнути, якщо умовний подразник не підкріплюється безумовним (вимикач ввімкнули, а лампочка не засвітилася). Тоді умовний рефлекс зникає.

Умовний рефлекс має сигнальний характер, і організм зустрічає вплив безумовного подразника підготовленим. Наприклад, перед змаганнями у спортсменів спостерігається частіше дихання й посилений кровообіг. Таким чином, організм готується до м’язового навантаження.

Для вироблення умовного рефлексу необхідна наявність двох подразників, один із яких безумовний, (наприклад, їжа в ротовій порожнині, больовий подразник), а інший — умовний (сигнальний) (наприклад, певне зображення, звук, запах), що сигналізує про майбутнє безумовне подразнення. Умовним подразником може бути будь-який подразник зовнішнього або внутрішнього середовища, що здатний привертати увагу й не викликає захиснної реакції.

Фізіологічною основою для виникнення умовних рефлексів є утворення функціональних тимчасових зв’язків у вищих відділах центральної нервової системи.

Умовні, або набуті, рефлекси є фундаментом психічного життя людини. Вони формуються вже під впливом індивідуального досвіду людини.

Рефлекс — це відповідь організму на подразнення із зовнішнього або внутрішнього середовища, яка здійснюється за обов’язкової участі нервової системи.

Рефлекси людини поділяють на безумовні та умовні.

Безумовні рефлекси — це відносно стійкі вроджені реакції організму на подразники зовнішнього та внутрішнього середовища. Умовні рефлекси — це реакції організму, які виникають у людини на основі безумовних рефлексів протягом її життя.

Контрольні запитання

1.    Що таке рефлекс?

2.    Які є види рефлексів?

3.    Які рефлекси називають безумовними? Яке їх значення в житті людини?

4.    На чому ґрунтуються безумовні рефлекси? Чому вони однакові в усіх людей?

5.    Які рефлекси називають умовними?

6.    Охарактеризуйте послідовність виникнення умовних рефлексів.

Завдання

1.    Двоє друзів ішли по дорозі й обговорювали кінофільм. Раптом, не очікувано для них, за спиною пролунав сигнал машини. Друзі, не роздумуючи й не обертаючись назад, відбігли в сторону від дороги. Який рефлекс у них спрацював — умовний чи безумовний? Обґрунтуйте свою відповідь.

2.    Посеред ночі ви прокинулись у темній кімнаті й вирішили дізнатися котра година. Ви напомацки визначили, де розташований вимикач світла, і ввімкнули його. Ваш рух до вимикача світла — це умовний чи безумовний рефлекс? Обґрунтуйте свою відповідь.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Рибалко

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 13-07-2016, 15:11, Переглядів: 3416