Народна Освіта » § 38. Головний мозок.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 38. Головний мозок.

Головний мозок — це вищий відділ центральної нервової системи людини, що контролює та регулює діяльність усіх органів та систем організму.

Він регулює фізіологічні процеси організму людини й координує діяльність усіх органів та їх систем.

Мозок людини на 80 % складається з води та містить близько 86 млрд нейронів. Маса головного мозку новонародженої дитини становить 380—400 г, а в дорослої людини — 1 100-2 300 г.

Головний мозок людини міститься в порожнині черепа. Кістки черепа захищають його від зовнішніх ушкоджень. Спинномозкова рідина заповнює шлуночки головного мозку, захищаючи його м’які тканини від механічних ушкоджень, і сприяє переміщенню біологічно активних речовин.

Усередині головного мозку є сіра речовина, що складається з тіл нервових клітин, утворюючи кору та підкіркові ядра, і біла речовина, що складається з нервових волокон, які зв’язують різні відділи мозку.

У головному мозку виділяють п’ять віддалів: довгастий мозок, задній мозок, середній мозок, проміжний мозок та передній мозок. Задній мозок включає міст і мозочок. До складу проміжного мозку входять таламус і гіпоталамус. Основними структурами переднього мозку є великі півкулі головного мозку (мал. 93).

Довгастий мозок, міст і середній мозок утворюють мозковий стовбур, який є ніби продовженням спинного мозку. Через мозковий стовбур проходять важливі провідні шляхи, які зв’язують спинний мозок із головним мозком, і навпаки, головний мозок — із спинним. Від мозкового стовбура відходять 12 пар черепно-мозкових нервів, ядра яких залягають у ньому на різних рівнях.

Цікаво знати

Довгастий мозок є головним комутатором зв’язку між спинним і головним мозком. Саме тут відбувається передача збудження до нервових центрів головного мозку. У довгастому мозку розміщено безліч центрів: центр, що керує рухом крові по кровоносних судинах, центр серцебиття, центр ковтання, а також потовиділення, чхання, блювоти тощо. Це центри безумовних рефлексів. Функції цих центрів контролюються вищими відділами головного мозку. Пошкодження довгастого мозку може призвести до зупинки дихання і навіть смерті людини.

У стовбурі головного мозку є сітка з нейронів, яку називають ретикулярною (сітчастою) формацією. Вона активізує діяльність кори головного мозку, бере участь у регуляції сну, сприяє концентрації уваги людини. Через мозковий стовбур здійснюється регуляція артеріального тиску і дихання, а також такі рефлекси, як жування, ковтання, блювота, кашель, чхання, моргання. Також у ньому розміщений центр орієнтувального рефлексу, який забезпечує поворот тіла в бік джерела різкого звуку.

Пошкодження дихального та судинорухового центрів, що містяться в довгастому мозку, призводить до загибелі організму.

Мозочок міститься над довгастим мозком. Його часто називають малим мозком, оскільки в ньому розрізняють дві півкулі з черв’ячком між ними. Маса мозочка становить 120-150 г.

Функція мозочка полягає в координації рухів. Порушення діяльності мозочка, призводить до втрати людиною здатності до точних, узгоджених рухів і збереження рівноваги тіла. Хода такої людини нестійка й нагадує ходу п’яного, а рухи рук і ніг — незграбні та різкі.

Корисно знати

Рухи тіла людини обумовлені діяльністю мозочка. Так, у новонародженої дитини, яка ще не робить складних рухів, не ходить, не бігає, його вага становить 1/17 маси всього головного мозку. У дорослої людини мозочок становить 1/8 маси головного мозку.

До складу проміжного мозку входять таламус і гіпоталамус. Таламус відповідає за емоційну регуляцію й пам’ять. Таламус — посередник, у якому всі збудження спрямовуються до півкуль головного мозку. Сигнали від органів чуття надходять у таламус, який передає їх у сенсорні зони кори великих півкуль.

Під таламусом міститься гіпоталамус. Він бере участь у регуляції обміну речовин, температури тіла, діяльності травної та серцево-судинної систем. Гіпоталамус регулює сон і неспання, або бадьорість.

Передній мозок ділиться повздовжньою борозною на дві великі півкулі, які з’єднані між собою масивним пучком волокон — мозолистим тілом. Поверхня великих півкуль утворена сірою речовиною — корою,

яка має товщину від 1 до 4 мм. Кора має численні звивини (складки) та борозни (заглиблення), які збільшують її площу до 2—2,5 м2. У корі великих півкуль міститься близько 14 млрд нейронів.

Великі півкулі головного мозку поділяються борознами на лобну, тім’яну, скроневу та потиличну частки (мал. 94).

Функція лобної частки полягає у плануванні, контролі поведінки людини та регуляції рухів. Від збудження нейронів рухового центру лобної долі залежать довільні рухи людини.

У тім’яній частці розміщені центри, що сприймають шкірно-м’язові відчуття. З чутливими зонами кори великих півкуль пов’язана здатність людини пізнавати довкілля.

У скроневій частці відбувається аналіз слухової інформації й містяться центри мови. Єдиної мовної зони в корі великих півкуль немає, інші мовні центри містяться в лобній та тім’яній долях.

Основна функція потиличної частки полягає в регуляції зорового сприйняття. Нормальний зір у людини можливий, якщо потилична доля не ушкоджена.

Під корою великих півкуль міститься біла речовина та базальні ядра. Біла речовина складається із нервових волокон, які з’єднують різноманітні відділи головного мозку. Базальні ядра — це скупчення сірої речовини, вони беруть участь у регуляції складних рухових актів, кровообігу, орієнтування у просторі тощо.

Кора великих півкуль функціонує як єдине ціле і є основою психічної діяльності людини. Саме тому пам’ять, мова, мислення та регуляція поведінки людини пов’язані саме з корою.

Цікаво знати

Щохвилини судинами головного мозку протікає 3/4 літра крові, а загальна довжина всіх кровоносних судин півкуль головного мозку становить близько 560 км.

Головний мозок — вищий відділ центральної нервової системи. Головний мозок поділяють на такі відділи: довгастий мозок, задній мозок, середній мозок, проміжний мозок та передній мозок. Головний мозок регулює фізіологічні процеси організму людини й координує діяльність усіх органів та їх систем.

Контрольні запитання

1.    Із яких відділів складається головний мозок?

2.    Яка будова та функції стовбура головного мозку?

3.    Які функції мозочка?

4.    Яка будова та функції проміжного мозку?

5.    Яка будова переднього мозку?

6.    Що таке мозолисте тіло?

7.    На які долі поділяють великі півкулі? Які їх основні функції?

8.    Які зміни в поведінці людини спостерігаються, якщо буде ушкоджено її мозочок?

9.    Що відбудеться, якщо буде ушкоджено потиличну частку великих півкуль?

Завдання

Заповніть таблицю в зошиті.

Відділи головного мозку

Функції

1

 

2.

 

3.

 

4.

 

5.

 

Цікаво знати

Довгий час панувала думка, що від маси мозку залежать розумові здібності людини, тобто чим більшою є маса мозку, тим розумніша людина. Сьогодні вченими доведено, що розумові здібності не залежать від маси мозку. Підтвердженням цього є такі дані: маса мозку в І. Тургенєва становила 2,012 кг, в І. Павлова — 1,653 кг, а в Д. Менделєєва — 1,571 кг. Відомим фактом є також те, що в деяких розумово відсталих людей маса мозку досить велика. Прикладом є божевільна дитина, маса мозку якої дорівнювала 2,4 кг.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Рибалко

 

Категорія: ---

Автор: alla1 от 13-07-2016, 14:30, Переглядів: 3537