Народна Освіта » Біологія » § 37. Спинний мозок.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 37. Спинний мозок.

Спинний мозок — це частина центральної нервової системи, що міститься в каналі хребта та має вигляд тяжа.

У дорослої людини спинний мозок має довжину' близько 45 см і діаметр близько 1 см.

Спинний мозок починається біля основи головного мозку й тягнеться до рівня І і II поперекових хребців, де звужується й переходить у кінцеву нитку (мал. 90). Далі спинний мозок продовжується пучком нервів, що має вигляд кінського хвоста, який тягнеться до куприка.

Будова спинного мозку. Спинний мозок, як і головний, утворений білою та сірою речовиною.

Сіра речовина спинного мозку складається з тіл вставних і рухових нейронів (мал. 91). Вона здійснює регуляцію рухових рефлексів та функцій внутрішніх органів.

Сіру речовину оточує біла речовина спинного мозку. Вона утворена аксонами (довгими відростками) нейронів. Вони утворюють висхідні та низхідні провідні шляхи спинного мозку'.

У центрі спинного мозку проходить центральний канал, який заповнений спинномозковою рідиною. Спинномозкова рідина виконує функцію амортизатора для спинного мозку.

У спинному' мозку виділяють шийну, гру'дну, поперекову' та крижову частини, від яких відходять 31 пара спинномозкових нервів. Ділянка спинного мозку', від якої відходить пара нервів, називається сегментом спинного мозку. Із кожного сегмента виходять два передні та два задні корінці.

Передні та задні корінці об’єднуються, утворюючи правий і лівий спинномозкові нерви, які виходять через міжхребцеві отвори та розгалужуються в симетричних напрямах. Спинномозкові нерви змішані, бо вони утворені відцентровими та доцентровими волокнами (мал. 92).

Кровопостачання спинного мозку здійснюється через передню й задню спинномозкові артерії, які є гілками артерій хребта.

ФУНКЦІЇ СПИННОГО МОЗКУ. Основні функції, які виконує спинний мозок — це рефлекторна та провідникова. Рефлекторна функція спинного мозку полягає в регуляції рухової активності організму людини.

У передніх корінцях шийних сегментів є скупчення рухових нейронів, від яких відходять нерви, що беруть участь у дихальних рухах. У грудному відділі спинного мозку містяться рухові центри верхніх кінцівок, м’язів грудей, спини, живота; у поперековому відділі — рухові центри нижніх кінцівок. Отже, спинний мозок управляє всіма скелетними м’язами, окрім м’язів голови, які контролюються головним мозком. Крім того, нервові центри спинного мозку регулюють діяльність внутрішніх органів — серця, шлунка, кишечника, сечового міхура, статевих органів тощо.

Провідникова функція спинного мозку полягає в забезпеченні зв’язку між відділами центральної нервової системи та узгодженні їхньої роботи. Нервові імпульси, які надходять у спинний мозок від рецепторів, по висхідних провідних шляхах передаються до головного мозку. З головного мозку командні імпульси по низхідних провідних шляхах ідуть до відділів спинного мозку, а звідти — до органів.

Робота спинного мозку координується головним мозком.

Корисно знати

В організмі людини спинний мозок позбавлений автономності. У ньому безліч провідних нервових шляхів, якими передаються збудження до головного мозку. Спинний мозок виконує роль головної магістралі, зв'язкової ланки між органами й головним мозком. Пошкодження спинного мозку під час травм призводить до втрати людиною здатності рухатися. Це тому, що в спинному мозку замикаються рухові рефлекси.

Спинний мозок — це частина центральної нервової системи, що міститься в каналі хребта й має вигляд тяжа.

Спинний мозок оточений захисними оболонками і складається з центрального каналу, сірої та білої речовини.

Спинний мозок виконує рефлекторну та провідникову функції.

Контрольні запитання

1.    Що таке спинний мозок?

2.    Де розміщений спинний мозок?

3.    Яка будова спинного мозку?

4.    Яку функцію виконують біла та сіра речовини у спинному мозку?

5.    Які функції спинного мозку ви знаєте? Охарактеризуйте їх.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Рибалко

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 13-07-2016, 14:28, Переглядів: 4128