Народна Освіта » Біологія » § 18. Зсідання крові. Групи крові та переливання крові зсідання крові

НАРОДНА ОСВІТА

§ 18. Зсідання крові. Групи крові та переливання крові зсідання крові

 Під час пошкодження кровоносних судин кров виливається назовні. Але в організмі людини наявний механізм зсідання крові як захисна реакція організму, який припиняє крововилив, застерігаючи від крововтрати.

Зсідання крові — це багатоступеневий процес утворення згустку з рідкої крові внаслідок пошкодження кровоносної судини.

Його забезпечують тромбоцити, які беруть участь в утворенні тромбу (згустку), що перешкоджає витіканню крові. Тромб поступово потовщується й закриває собою місце пошкодження судини, зупиняючи кровотечу.

Процес зсідання крові розпочинається відразу після пошкодження кровоносної судини. Пошкоджена судина або прилегла тканина виділяють білок тромбопластин, що активує утворення тромбіну (необхідна наявність йонів Са2 ). Під дією тромбіну молекули білка фібриногену, що є в плазмі крові, з’єднуючись, утворюють волокна фібрину, який і є основою згустку крові або тромбу, як це показано на малюнку 43.

Швидкість зсідання крові людини становить 5-10 хв. При деяких хворобах процес зсідання крові може сповільнюватися. Наприклад, при гемофілії. Іноді може бути посилення зсідання крові, що спричинює виникнення тромбозів.

Лімфа також має білок фібриноген, її зсідання відбувається за тих самих умов, але повільніше.

Групи крові — це класифікація крові за особливостями, що зумовлені біохімічними властивостями еритроцитів. Ці властивості генетично наслідувані й не змінюються протягом життя людини.

Визначення групи крові проводять шляхом ідентифікації специфічних складових крові людини. У плазмі є особливі речовини (аглютиніни а і Р), які здатні склеювати еритроцити. Реакція склеювання відбувається лише тоді, коли еритроцити взаємодіють із відповідними речовинами, що містяться в плазмі крові, яку переливають даному пацієнту. Саме тому при переливанні крові від однієї людини іншій медики слідкують за сумісністю крові, щоб запобігти смертельним випадкам.

Із 1900 р. проблема переливання крові людині була успішно вирішена. При переливанні крові розрізняють донора та реципієнта.

Донор — це людина, яка дає кров для переливання, тоді як реципієнт — людина, якій переливають кров.

У людей розрізняють чотири групи крові за системою АВО: І група (О), II група (А), III група (В) і IV група (АВ) (табл. 5). Для переливання використовують не будь-яку кров, а лише ту, яку можна ввести без ризику для життя реципієнта.

Таблиця 5

Сумісність груп крові

Група крові

Групи, яким може бути перелита кров

Групи, від яких може бути перелита кров

1 група (О)

О, А, В, АВ

0

II група (А)

А, АВ

0, А

III група (В)

В, АВ

О, В

IV група (АВ)

АВ

О, А, В, АВ

Отже, люди з І групою крові є універсальними донорами, а людям, які мають IV групу крові, можна переливати кров усіх чотирьох груп.

Найпоширенішою є І група крові, а найрідкіснішою — IV група.

Без шкоди для здоров’я донор може здати 250-400 мл крові за один раз. Здавати кров можна не частіше, ніж один раз на три місяці.

РЕЗУС ФАКТОР. Окрім сумісності крові за системою АВО, важливо дотримуватися сумісності за резус-фактором (позначається Ші). Розрізняють позитивний і негативний резус-фактори. Людей із позитивним резус-фактором (Ші+) більшість (85 %), тоді як із негативним (Ші-) — лише 15 %.

Резус-фактор успадковується. Якщо в матері й плоду різні резус-фактори, це може призвести до утворення речовин, які сприятимуть руйнуванню еритроцитів плоду та розвитку патології. Це може статися лише тоді, коли в біологічних батька й матері дитини різні резус-фактори.

Під час пошкодження судин відбувається процес зсідання крові. При зсіданні крові утворюється тромб (згусток), який перешкоджає витіканню крові.

Переливаючи кров від донора до реципієнта потрібно суворо дотримуючись сумісності не лише за групою крові, а й за резус-фактором.

Контрольні запитання

1.    Що таке зсідання крові? Поясніть механізм зсідання крові.

2.    Які групи крові розрізняють у людини?

3.    Яку людину називають донором, а яку — реципієнтом?

4.    Які резус-фактори розрізняють у людини? Коли їх слід враховувати?

5.    Яких правил слід дотримуватися, переливаючи крові від однієї людини іншій?

Завдання

Визначте кількість крові у своєму організмі, якщо відомо, що кров становить 7 % від маси тіла людини.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Рибалко

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 11-07-2016, 11:54, Переглядів: 3183