Народна Освіта » Біологія » § 16. Захворювання дихальної системи та їх профілактика.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 16. Захворювання дихальної системи та їх профілактика.

Захворювання органів дихальної системи можуть бути спричинені вірусами, бактеріями, спорами грибів, алергенами. До найпоширеніших захворювань дихальної системи належать: нежить (риніт), ангіна, бронхіт, пневмонія, грип, туберкульоз тощо.

Риніт — запальне захворювання слизової оболонки носа. Це звичайний нежить, що є супутником застуди, грипу, ангіни, бронхіту тощо.

Риніт заважає нам дихати, сприймати запахи ї відчувати смак їжі. Досить часто нежить є наслідком реакції організму на алергени. Саме тоді мова йде про алергічний риніт. Симптомами алергічного риніту є водянисті виділення з носа, досить часте чхання.

Профілактикою захворювання на риніт є дотримання правил особистої гігієни. Потрібно ретельно мити руки перед вживанням їжі, а при епідеміях грипу промивати носову та ротову порожнину водним розчином морської солі. У прохолодну погоду тепло одягатися та стежити, щоб не «замерзли» ноги.

Ангіна — одне з найпоширеніших захворювань горла. У більшості випадків збудниками захворювання стають стрептококові та стафілококові бактерії, рідше — віруси.

Характерними ознаками ангіни є біль у горлі при ковтанні, збільшення мигдалин та поява на них нальоту, підвищення температури, головний біль, блювання, слабкість. Ангіна небезпечна тим, що досить часто призводить до ускладнень у вигляді ураження суглобів, серця, нирок тощо.

Ангіна є хворобою, що передається під час контакту із хворою людиною.

Профілактикою ангіни є постійне загартування організму, водні процедури, уникнення людних місць тощо.

Бронхіт — це запалення бронхів. Бронхіт може виникати як ускладнення інфекційних захворювань верхніх дихальних шляхів або супроводжувати грип чи кір.

Ознака бронхіту — це кашель, який є захисною функцією організму.

Кашель — це посилений видих, за допомогою якого організм намагається позбутися вірусів і бактерій, які потрапили у дихальні шляхи.

На початкових стадіях бронхіту кашель сухий, який поступово змінюється вологим — відбувається виділення мокроти.

Бронхіт лікується медикаментозно.

Корисно знати

Допоміжними засобами лікування бронхіту можуть слугувати відвари лікарських рослин (мати-й-мачухи, алтеї, подорожника), сік редьки, чаї з калини та липи.

Якщо бронхіт не лікувати, то це може призвести до запалення легень (пневмонії).

Пневмонія — гостре інфекційне захворювання, збудниками якого можуть бути бактерії та інші мікроорганізми, що вражають альвеоли. Вона може бути самостійним захворюванням або ускладненням бронхіту.

Умовами, що сприяють розвитку пневмонії, можуть бути стреси, переохолодження, часті вірусні інфекції, хронічні бронхіти, алкоголізм, паління, наркоманія.

Ознаками пневмонії є висока температура тіла, підвищене потовиділення, біль у грудях при диханні, головний біль, кашель і задишка. При наявності таких симптомів необхідно негайно звернутися до сімейного лікаря або до педіатра (для дітей). Лікується пневмонія в лікарні під наглядом лікаря.

Грип. Причиною захворювання на грип є віруси.

Першими проявами хвороби є головний біль, ломота у всьому тілі, значне підвищення температури тіла 39-40 °С, кашель, виділення із носа, відсутність апетиту та порушення сну (мал. 38).

При появі перших симптомів грипу хворій людині необхідно викликати лікаря і обов’язково дотримуватись постільного режиму, адже можуть виникнути ускладнення, якими є хвороби серцево-судинної системи тощо.

Під час спілкування із людьми, хворими на грип, треба прикривати рот та ніс пов’язкою із складеного вчетверо клаптика марлі. Вона пропускає повітря, але затримує крапельки слизу, в яких є віруси. Хворим людям під час чхання та кашлю рот і ніс потрібно затуляти хустинкою, щоб не заразити грипом оточуючих.

Туберкульоз — інфекційне захворювання людини, викликане бактеріальною інфекцією. Найчастіше туберкульоз розвивається в легенях, але може поширюватись і в інші органи. Збудник туберкульозу — туберкульозна паличка — може перебувати на посуді, одязі, рушнику та інших предметах, якими користується хворий, а також у видихуваному ним повітрі.

Симптомами туберкульозу є кашель із зеленуватим або жовтуватим мокротинням, іноді з крапельками крові; біль у грудях при глибокому вдиху; задишка; підвищення температури; поганий апетит і втрата ваги; рясна пітливість вночі; слабкість.

Для вчасного виявлення та лікування туберкульозу необхідно раз у рік робити флюорографію.

Вплив куріння. Паління тютюну чинить негативний вплив на органи дихання. Речовини, що вдихаються у процесі куріння, проходять через легені й пошкоджують слизові оболонки і тканини самих легень {див. мал. 39).

Куріння не тільки спричинює труднощі при диханні, але й сприяє захворюванню на рак легенів. Курці найчастіше хворіють на бронхіт і пневмонію. Відмова від куріння є чудовою профілактикою захворювань органів дихання.

ПРОФІЛАКТИКА ЗАХВОРЮВАНЬ ДИХАЛЬНОЇ СИСТЕМИ. Для профілактики захворювань органів дихальної системи необхідно вчасно проходити медичне обстеження, вакцинацію, лікування.

Окрім цього необхідно робити дихальну гімнастику, загартовувати організм повітрям та водою, поступово знижуючи їх температуру. Регулярні прогулянки НІІ свіжому повітрі щонайменше по 2 години щодня та спортивні ігри сприяють розвитку дихальної, опорно-рухової, серцево-судинної систем організму. Якщо ви багато часу проводите в приміщенні, то регулярно провітрюйте його, робіть вологе прибирання. Пам’ятайте, що сприятливими умовами для розповсюдження бактерій та вірусів є сухе повітря за температури, що вища 22 °С. Уникайте людних місць під час епідемій!

Захворювання дихальної системи можуть бути спричинені вірусами, бактеріями, алергенами тощо.

До найпоширеніших захворювань органів дихальної системи належать: нежить, ангіна, бронхіт, пневмонія, грип, туберкульоз тощо. Регулярні прогулянки на свіжому повітрі, загартування організму, провітрювання приміщень та уникнення людних місць під час епідемій є профілактикою хвороб дихальної системи.

Контрольні запитання

1.    Які захворювання органів дихальної системи ви знаєте?

2.    Які причини виникнення бронхіту?

3.    Чим відрізняються легені курця та людини, яка не палить?

4.    Які ознаки прояву пневмонм?

5.    Які заходи профілактики захворювань органів дихання ви знаєте?

Доведіть своїм друзям шкідливий вплив паління на органи дихання.

Завдання

Корисно знати

Разом з повітрям, що вдихає людина, до її організму потрапляють бактерії, які можуть призвести до виникнення різноманітних захворювань органів дихання. У чистому житловому приміщенні в 1 м3повітря 15-20 тисяч бактерій, тоді як на подвір’ї — лише 5 тисяч.

Підраховано, що кількість бактерій у шкільному класі до початку занять становить 2 600 в 1 м3 повітря, а наприкінці дня їх кількість сягає 13 500. Із кожної бактерії при кімнатній температурі через кожні ЗО хв. утворюється 2-3, а при зниженні температури до 10 °С швидкістьїх розмноження зменшується в 2 рази. У зимовому повітрі бактерії відсутні. Саме тому потрібно частіше провітрювати приміщення, в яких проживаєте та навчаєтесь, а також бувати на свіжому повітрі. Особливо корисними є зимові прогулянки.

Тема: «ДИХАННЯ»

І рівень. Оберіть правильну відповідь.

1. Центр регуляції дихання знаходиться у:

а)    мозочку

б)    довгастому мозку

в)    спинному мозку

г)    корі великих півкуль

2. Повітря очищається від пилу і мікроорганізмів у

а)    трахеях

б)    носовій порожнині

в)    бронхах

г)    легенях

3. Тонка плівка, яка вкриває легені, називається:

а) епітелій

б) плевра

в) діафрагма

г) слизова оболонка

II рівень. Оберіть кілька правильних відповідей.

1. Функціями органів дихання людини є

а)    транспортування біологічно активних речовин

б)    виділення кінцевих продуктів життєдіяльності

в) газообмін

г)    виділення води

2. У дихальних рухах беруть участь

а)    діафрагма

б)    м’язи спини

в)    м’язи живота

г)    міжреберні м’язи

3. Газообмін в організмі людини відбувається у

а)    клітинах

б) трахеях

в) бронхах

г)    легенях

III рівень. Установіть відповідність:

1. Між органами дихання та їх функціями

с

І

і

І

Особливості будови

1

2

3

4

легені

А

стінки утворені хрящовими півкільцями,

які запобігають закриттю їх просвіту, є права і ліва гілки,

які розгалужуються у легенях

глотка

Б

гнучка трубка утворена хрящовими півкільцями, які запобігають звуженню просвіту

бронхи

В

повітроносний орган, що міститься ближче до переднього боку шиїта містить голосові зв'язки

трахея

Г

парний орган, покритий двошаровою сполучнотканинною оболонкою, який утворюють чисельні пухирці

2. Між хворобами органів дихання і їх симптомами

Хвороби органів дихання

Симптоми

1

туберкульоз

А

кашель сухий, який поступово змінюється вологим з виділення мокроти

2

ангіна

Б

висока температура тіла, підвищене потовиділення, біль у грудях при диханні, головний біль, кашель і задишка

3

бронхіт

В

кашель із мокротою, іноді з крапельками крові; біль у грудях при глибокому вдиху; задишка; підвищення температури; поганий апетит і втрата ваги; рясна пітливість вночі; слабкість

4

пневмонія

г

біль у горлі при ковтанні, збільшення мигдалин та поява на них нальоту, підвищення температури, головний біль, слабкість

3. Між складом повітря та його належністю до вдихуваного, видихуваного чи альвеолярного

 

Поняття

 

Сутність

1

вдихуване

А

кисню —16%, вуглекислого газу — 4 %

2

альвеолярне

Б

кисню — 21 %, вуглекислого газу — 0,03 %

3

видихуване

В

кисню — 14%, вуглекислого газу — 5 %

IV рівень. Дайте відповіді на запитання

1.    Яку роль в обміні речовин відіграє дихальна система людини?

2.    Як здійснюється регуляція дихання?

3.    Запропонуйте заходи профілактики захворювань органів дихальної системи.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Рибалко

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 11-07-2016, 11:49, Переглядів: 13784