Народна Освіта » Біологія » § 11. Регуляція травлення.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 11. Регуляція травлення.

Процес травлення регулюється нервовою та гуморальною системами.

Нервова система регулює діяльність всіх органів травної системи через провідні шляхи нервової системи. Майже всі процеси травлення відбуваються за допомогою умовних і безумовних рефлексів.

Так, слина виділяється мимовільно під час подразнення рецепторів язика та слизової оболонки ротової порожнини їжею. Нервовий центр слиновиділення розташований у довгастому відділі головного мозку, який і керує цим процесом.

Слина може виділятися не тільки при попаданні їжі в рот, а й при її спогляданні, відчутті запаху їжі, розмові про їжу. Це теж рефлекс, але умовний.

їжа, просуваючись у ротовій порожнині до кореня язика, викликає подразнення його рецепторів. Рецептори передають нервові імпульси до центру ковтання, що розміщений також у довгастому відділі головного мозку. Людина здатна самостійно регулювати процес ковтання.

Утворення й виділення шлункового соку підпорядковане нервово-гуморальній регуляції та включає два етапи: рефлекторний і шлунковий. Рефлекторний етап відбувається при подразненні рецепторів нюху, зору та слуху ще до вживання їжі та при подразненні смакових рецепторів у ротовій порожнині. Шлунковий етап пов’язаний із подразненням їжею смакових рецепторів шлунку та збудженням мозкових центрів речовинами, що утворюються в процесі травлення. Шлунковий сік також виділяється під впливом біологічно активної речовини (ацетилхоліну), соляної кислоти тощо.

У тонкому й товстому відділах кишечника на перебіг травлення значний вплив мають місцеві чинники — механічні та хімічні подразники.

Видалення підшлункового соку регулюється нервовими та гуморальними механізмами. Рефлекторний центр цього процесу розміщений у довгастому відділі головного мозку. Гуморальна регуляція відбувається завдяки надходженню у дванадцятипалу кишку соляної кислоти та шлункового соку, а також гормонами, що утворюються в кишечнику (секретин).

Нервова регуляція виділення жовчі здійснюється через нервові імпульси, які пригнічують чи активізують жовчовиділення. Гуморальну регуляцію цього процесу забезпечують гормони, утворені в кишечнику.

Звільнення прямої кишки від калових мас — це рефлекторний процес, якому сприяє скорочення діафрагми та м’язів живота. Ним керує нервова система.

Отже, регулювати діяльність одного й того самого органу травлення можуть кілька механізмів.

Гормони залоз внутрішньої секреції здійснюють також вплив на функції шлунково-кишкового тракту та обмін речовин в організмі. Вони впливають на виділення ферментів; на моторну активність шлунка та кишечника; на всмоктування води, електролітів, поживних речовин; на активність слизових оболонок, травних залоз тощо. Одні з них посилюють секреторну функцію шлунку та підшлункової залози, активізують їх моторику. Інші — гальмують виділення шлунково-кишкових гормонів і секрецію залоз шлунку.

Якщо їжа в певному відділі шлунково-кишкового тракту виявилася недостатньо перетравленою, то в ньому відбувається затримка харчової маси та посилення секреції, що компенсує наявний недолік.

У регуляції діяльності травної системи приймають участь нервові та гуморальні механізми.

Нервова регуляція травних функцій здійснюється відповідними цен трами головного мозку за допомогою умовних і безумовних рефлексів Гуморальна регуляція травлення забезпечується гормонами зало: внутрішньої секреції, які прискорюють або сповільнюють процесі травлення, всмоктування та перистальтику.

Контрольні запитання

1.    Як відбувається нервова регуляція травлення?

2.    Яким чином регулюється виділення шлункового соку?

3.    Як здійснюється гуморальна регуляція травлення?

4.    Чому шкідливо їсти швидко?

5.    Чому не варто одночасно їсти й дивитися телевізор або працювати за комп’ютером?

Корисно знати

Люди, які звикли багато їсти, тобто донесхочу, частіше відчувають голод, ніж ті, що їдять небагато. Пояснюється це тим, що скільки б людина не з'їла, її шлунок через 2-3 години починає порожніти і стискатися. Його нервові рецептори, подібно до датчиків, інформують про це головний мозок, який, обробивши цю інформацію, викликає відчуття голоду. Тоді як люди, які не переїдають, майже не відчувають гострого голоду. Адже стінки їхнього шлунка після перетравлення їжі стискаються не так помітно в розмірах, яку людей, що переїдають і цим розтягують його до неможливих розмірів. Недарма кажуть, що чим більше їсти, тим більше хочеться.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Рибалко

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 11-07-2016, 11:10, посмотрело: 6493