Народна Освіта » Біологія » § 9. Травні залози, їх будова та функції.

НАРОДНА ОСВІТА

§ 9. Травні залози, їх будова та функції.

До травної системи, крім органів, належать і залози: слинні, печінка та підшлункова.

Слинні залози відкриваються своїми протоками у ротову порожнину. Серед них є три пари великих слинних залоз: привушні, підщелепні та під’язикові та безліч дрібних (мал. 28).

Секрет, який виділяють слинні залози, називають сли ною. За добу слинні залози утворюють близько 1 літра слини. Вона складається з води та особливих клейких речовин, які зволожують та склеюють часточки їжі між собою. Слина містить фермент амілазі/, що розщеплює крохмаль та інші вуглеводи, і фермент лізоцим, що згубно діє на бактерії. Слина виділяється не лише під час пережовування їжі, а і як реакція організму на її запах.

Печінка — найбільша травна залоза в організмі людини. Вона розміщена у правому верхньому відділі черевної порожнини під діафрагмою.

Печінка має клиноподібну форму, червоно-коричневий колір і важить близько 1400 г.

Печінка складається із двох часток — правої та лівої (мал. 29). У печінці виробляється жовч, що збирається в жовчному міхурі. За добу в дорослої людини виробляється близько 500-1200 мл жовчі.

Клітини печінки мають назву гепатоцитів і форму багатокутників. У них безперервно виробляється жовч, яка збирається у загальній печінковій протоці, що з’єднується із протокою жовчного міхура.

Протягом однієї години вся кров людини кілька разів проходить через капіляри печінки, очищаючись від отруйних речовин. Вночі печінка синтезує глікоген (основний запасний вуглевод організму людини), а вдень — жовч.

Печінка бере участь у травленні, виділяючи у дванадцятипалу кишку жовч, яка розчиняє жири, полегшуючи їх розщеплення в тонкому кишечнику. Виконуючи бар’єрну функцію, печінка нейтралізує отруйні речовини, які утворилися в організмі у процесі життєдіяльності. У печінці відкладається глікоген — запасна поживна речовина вуглеводневого походження. Крім того, вона є своєрідним депо крові, адже в ній синтезуються майже всі білки плазми крові людини.

Жовчний міхур має грушоподібну форму. Він є тимчасовим резервуарові жовчі, яка надходить сюди в проміжках між травленням.

У міхурі жовч загусає внаслідок усмоктування води його стінками.

Стінки міхура мають м’язову оболонку, яка сприяє його скороченню та виштовхуванню жовчі.

Підшлункова залоза розташована позаду шлунка між селезінкою (орган черевної порожнини) і дванадцятипалою кишкою. Її маса 70-100 г, довжина 12-15 см.

Ззовні залоза укрита тонкою капсулою. Клітини підшлункової залози виділяють підшлунковий травний сік, до складу якого входять ферменти — трипсин, хімотрипсин, амілаза, ліпаза та інші, які перетравлюють вуглеводи й частково білки та жири. За добу виділяється від 0,5 до 2 л підшлункового соку.

Підшлунковій залозі властиві два види секреції — зовнішня та внутрішня. Виділяючи травний підшлунковий сік, вона функціонує як залоза зовнішньої секреції. Але до складу підшлункової залози входять групи клітин діаметром 0,1-0,3 мм, які мають назву острівців Лангерганса. Секрет цих клітин — інсулін — надходить безпосередньо в кров, впливаючи на вуглеводневий обмін в організмі людини. Саме ця властивість підшлункової залози робить її одночасно й залозою внутрішньої секреції.

До травних залоз людини належать слинні залози, печінка та жовчний міхур, підшлункова залоза.

Слинні залози виробляють слину, яка розщеплює вуглеводи та згубно діє на бактерії.

Печінка — найбільша залоза людини. Вона продукує жовч, що розчиняє жири, виконує бар’єрну функцію, нейтралізуючи отруйні речовини, а також є своєрідним депо крові.

Підшлункова залоза є залозою змішаноїсекреції. Виділяючи підшлунковий сік, вона функціонує як травна залоза, а продукуючи інсулін — як залоза внутрішньої секреції.

Контрольні запитання

1.    Які травні залози є в організмі людини?

2.    Які функції виконують слинні залози?

3.    Які особливості будови та функції печінки?

4.    Що таке жовчний міхур та яку роль у травленні відграє жовч?

5.    Яку функцію виконує підшлункова залоза?

6.    Чому підшлункову залозу вважають залозою змішаної секреції?

Завдання

1.    Обгрунтуйте необхідність ретельного пережовування їжі.

2.    Поясніть, як пов'язані між собою органи й залози в травній системі людини.

3.    Підготуйте коротку доповідь на тему «Печінка — депо крові».

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Рибалко

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 11-07-2016, 11:05, Переглядів: 24781