Народна Освіта » Біологія » § 10. Травлення у товстому кишечнику. Печінка й підшлункова залоза

НАРОДНА ОСВІТА

§ 10. Травлення у товстому кишечнику. Печінка й підшлункова залоза

Травлення в товстому кишечнику. Перетравлення їжі та її всмоктування в основному завершуються в тонкому кишечнику. Виняток становлять лише такі речовини, як, наприклад, целюлоза. Вона частково перетравлюється в товстому кишечнику численними молочнокислими бактеріями. Ці бактерії-мутуалісти синтезують корисні для людини речовини: деякі амінокислоти, вітамін К, вітаміни групи В, що надходять у кров і транспортуються до кожної клітини організму людини.

Травний сік, який продукують залози стінок товстої кишки, майже не містить ферментів. Основний його компонент — слиз, який діє на неперетравлені рештки, і вони стають подібними до мастила.

Чому рештки їжі в товстому кишечнику ущільнюються? Саме в ньому відбувається інтенсивне всмоктування води в кровоносні судини. Неперетравлені складові їжі, позбавляючись води, перетворюються на щільні калові маси. Калові маси можуть залишатися в товстому кишечнику до 36 годин, а потім переміщуються до прямої кишки. З прямої кишки вони виводяться назовні через анальний отвір, оточений сфінктером. Цей сфінктер, на відміну від тих, що розміщуються в стравоході та шлунку, скорочується довільно. Це означає, що виділення калових мас людина контролює.

 

Печінка й підшлункова залоза

Мал. 10.1. Печінка (а): 1 — печінкова артерія; 2 — ворітна вена печінки; 3 — жовчна протока; 4 — жовчний міхур; 5 — печінкова вена. Будова печінкової часточки (б): б — центральна вена часточки; 7 — гепатоцити; 8 — жовчний канадець; 9 — вена ворітної системи; 10 — артерія

 

Отже, всмоктування відбувається на всіх ділянках травного тракту. Проте на кожній з них до внутрішнього середовища надходять різні речовини. У ротовій порожнині й стравоході всмоктується незначна кількість простих вуглеводів. У шлунку в невеликій кількості всмоктуються вода, глюкоза, амінокислоти тощо. Найінтенсивніше всмоктування поживних речовин відбувається в тонкому кишечнику. У товстому кишечнику всмоктується здебільшого вода.

Печінка й підшлункова залоза. Печінка (мал. 10.1) — найбільший із внутрішніх органів людини, її маса складає 2—4 % маси тіла. Вона розташована з правого боку в черевній порожнині під діафрагмою. У печінку заглиблений жовчний міхур, з’єднаний жовчною протокою з дванадцятипалою кишкою. Печінка складається з клітин гепатоцитів, зібраних у часточки діаметром 0,5—2 мм. Каркас, що утримує гепатоцити разом, утворений сполучною тканиною, її шаром оточений і весь орган. Печінка рясно пронизана лімфатичними і кровоносними судинами та нервами. Кров, насичену киснем, постачає до капілярів печінки печінкова артерія. Ворітною веною до неї потрапляє кров, насичена речовинами, які всмокталися в системі кровообігу кишечнику.

Якими є функції печінки? Її відносять до травних залоз, оскільки гепатоцити виробляють жовч, що накопичується в жовчному міхурі. Надходження жовчі до дванадцятипалої кишки починається за 5—10 хв після вживання їжі та триває 6-8 годин. Жовч складається з води, мінеральних солей, слизу, жирів, жовчних кислот і жовчних пігментів, що надають їй жовто-зеленого кольору. Вона підсилює перистальтику кишечнику, сприяє виділенню соку з підшлункової залози, підвищує активність травних ферментів кишечнику, полегшує розщеплення жирів, подрібнюючи їхні великі краплини.

Наступна функція печінки — бар’єрна. Не всі речовини, які надійшли в кров по капілярах кишечнику, є корисними. Потрапивши з кров’ю до печінки, у гепатоцитах шкідливі речовини зазвичай знешкоджуються, а продукти їх розщеплення виводяться разом із жовчю в кишечник. У печінці також розщеплюються продукти розпаду зруйнованих клітин крові еритроцитів, утворюючи жовчні пігменти.

Печінку називають «метаболічним котлом організму». Більша частина корисних речовин, що всмокталися в кишечнику, потрапляє з кров’ю до гепатоцитів. Вони беруть участь у метаболізмі, утворюючи речовини, необхідні для всього організму людини. Так, саме в них глюкоза перетворюється на запасний вуглевод глікоген, синтезується більшість білків крові тощо. Лише невелика частка корисних речовин, що надійшли до крові з кишечнику, долає печінку без змін.

Печінка бере участь у кровотворенні, накопичуючи Ферум, який використовується для синтезу гемоглобіну.

Печінка є одним з депо крові: у ній може міститися до 60 % усього її об’єму в організмі.

Підшлункова залоза (мал. 10.2) розміщується за шлунком. Вона є залозою змішаної секреції, оскільки містить клітини двох типів: одні виробляють компоненти травного соку, інші — гормони. Травний сік збирається в протоку, що відкривається у дванадцятипалу кишку. Вироблення травного соку підшлунковою залозою починається за кілька хвилин після прийняття їжі й, залежно від її складу, триває 6-14 годин. За добу в людини утворюється майже 1,5—2,0 л підшлункового соку.

Основними компонентами підшлункового соку є різні травні ферменти та йони гідрогенкарбонату. Ферменти цього секрету настільки різноманітні, що під їхньою дією розщеплюються молекули майже всіх поживних речовин: і білків, і жирів, і вуглеводів. Йони гідрогенкарбонату нейтралізують у кишечнику соляну кислоту, через що травний сік у кишечнику стає слабколужним. Саме в такому середовищі можуть працювати ферменти підшлункової залози.

І печінка, і підшлункова залоза гостро реагують на дію алкоголю й шкідливих речовин, що потрапляють до організму під час паління. Під їхнім впливом виконання клітинами належних функцій гальмується. Наслідком можуть стати переродження клітин печінки й підшлункової залози, утворення в них злоякісних пухлин.

1.    Доповніть план, за яким можна розповісти про події в товстому кишечнику. Запропонуйте товаришеві переказати за ним навчальний матеріал.

а)    Обробка яких речовин і в який спосіб відбувається у товстому кишечнику?

б)    Слиз у товстому кишечнику — походження і функція.

В)

Г)

д)

2.    Знайдіть у тексті відповіді на запитання: а) Яку будову має печінка? б) Якими є особливості кровопостачання печінки? в) У чому полягає бар'єрна функція печінки? г) Яку роль відіграє печінка в процесі травлення? д) Якою є участь печінки в кровотворенні?

Підшлункова залоза

3. Використовуючи текст параграфа, порівняйте печінку й підшлункову залозу за масою; типом клітин, з яких складаються органи; за тим, де накопичується секрет залози; за складом секретів.

1. Які процеси відбуваються в товстому кишечнику? 2. У яких відділах травного тракту відбувається всмоктування? 3. Чому печінку відносять до травних залоз? 4. Як впливає жовч на процеси травлення? 5. Де у вашому організмі знешкоджуються шкідливі речовини, що надійшли з їжею? 6. Поясніть, чому саме в тонкому кишечнику відбувається інтенсивне розщеплення більшості поживних речовин їжі. 7*. Які з цих речовин не розщеплюються під дією ферментів підшлункового соку: білки, целюлоза, жири, вуглеводи, вода? 8*. Чому печінку називають «метаболічним котлом організму»?

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Базанова

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 9-07-2016, 11:51, Переглядів: 3072