Народна Освіта » Біологія » § 8. Огляд будови травної системи

НАРОДНА ОСВІТА

§ 8. Огляд будови травної системи

Будова травної системи. Будова стінки травного тракту

Перистильчаті рухи стравоходуЩо таке травлення? Більшість харчових продуктів зазнає в організмі попередньої обробки, завдяки якій вони стають придатними для засвоєння. Під час перетравлення їжа механічно подрібнюється, переміщується і перемішується у травному тракті за рахунок роботи його м’язової оболонки. Одночасно за участі спеціальних травних ферментів відбувається хімічне розщеплення великих органічних молекул на простіші сполуки.

У результаті перетравлення молекули білків розщеплюються на амінокислоти, молекули складних вуглеводів, наприклад крохмалю,— на глюкозу й інші прості вуглеводи, молекули жирів розпадаються на гліцерин та жирні кислоти. Речовини, що утворилися, надходять у кров або лімфу і разом з ними переносяться до клітин.

Проте не всі компоненти їжі можуть бути перетравленими. Наприклад, целюлоза, що входить до складу рослинних клітин, перетравлюється лише частково. Неперетравлені рештки видаляються з організму.

Перетравлення їжі, всмоктування простих молекул, які утворилися внаслідок розщеплення її речовин, видалення неперетравлених решток з організму називають травленням.

Будова стінки травного тракту.

Травлення відбувається в травному тракті, який разом із травними залозами утворює травну систему (мал. 8.1).

Відділи травної системи відрізняються за будовою, проте загальний план будови стінки травного тракту (мал. 8.2) в усіх однаковий. Внутрішній її шар утворений слизовою оболонкою, що складається з епітелію. За нею йдуть шари гладеньких м’язів, які оточує сполучна тканина.

Деякі клітини епітелію виділяють травні соки й слиз, який огортає їжу й полегшує її проходження по травному тракту. Слиз захищає від перетравлення епітеліальну тканину. Наступний шар — м’язовий, представлений кільцевими й подовжніми м’язами. їх скорочення забезпечує рух їжі по травному тракту та її перемішування. Зовнішній шар стінки травного тракту, його оболонка утворена волокнистою сполучною тканиною і є частиною очеревини. Очеревина вистилає черевну порожнину й покриває внутрішні органи, захищаючи травний тракт і зменшуючи тертя відділів під час скорочення. За допомогою виростів очеревини шлунок і кишечник прикріплюються до задньої стінки черевної порожнини. Усі шари стінки травного тракту пронизані густою мережею кровоносних судин і нервових закінчень.

Органи травної системи. Травний тракт складається з ротової порожнини, глотки, стравоходу, шлунка, тонкого й товстого кишечнику, який закінчується анальним отвором. Травні залози виробляють травні соки, які містять ферменти й деякі інші речовини, необхідні для травлення. Кожен із відділів травної системи в ході перетравлення їжі виконує певні завдання.

У ротовій порожнині їжа подрібнюється і перемішується за допомогою зубів і язика, зволожується слиною. У ній містяться численні ферменти, під дією яких починається розщеплення складних вуглеводів. Слина також зволожує їжу, полегшуючи її проковтування.

Завдяки в’язкості слини з подрібненої їжі утворюються харчові грудки, які проштовхуються язиком у напрямку глотки. У цей час вхід до гортані закривається надгортанником, тому їжа не потрапляє в дихальні шляхи, а спрямовується у стравохід. Харчова грудка проковтується і надходить до глотки, а з неї до стравоходу.

Стравохід — це вузька трубка завдовжки близько 25 см. Грудка, рухаючись стравоходом, не падає в шлунок, а пересувається завдяки перистальтичним рухам. Щоб просунути грудку, кільцеві м’язи стравоходу позаду неї скорочуються (піал. 8.3), а ті, що розташовані перед нею, розслабляються. Одночасно скорочуються і подовжні м’язи попереду грудки. Як наслідок, грудка просувається стравоходом.

Стравохід закінчується сфінктером — ділянкою з розвиненими кільцевими м’язами. Під час їх розслаблення харчова грудка потрапляє до шлунка. Скорочення сфінктера перешкоджає поверненню вмісту шлунка в стравохід.

Шлунок — порожнистий мішкоподібний м’язовий орган, що розтягується, коли до нього потрапляє їжа. Стінки порожнього шлунка утворюють складки, і він має розмір зо два кулаки. Повністю розтягнутий шлунок може вміщувати 2—4 л їжі.

У шлунку їжа накопичується і перемішується (мал. 8.4) завдяки скороченню м'язового шару. Хімічні зміни їжі відбуваються під дією шлункового соку. У шлунку харчові грудки перетворюються на напіврідку масу — хімус. Він час від часу виштовхується в кишечник через отвір, оточений сфінктером. У стані скорочення сфінктер перешкоджає поверненню хімусу до шлунка.

Кишечник складається з двох відділів. Це тонкий кишечник і товстий кишечник. Перший відділ тонкого кишечнику — дванадцятипала кишка, куди відкриваються протоки підшлункової залози й жовчного міхура, до якого з печінки надходить жовч (мал. 8.5). Дванадцятипала кишка, її будова

Надходження їжі в шлунок

Підшлункова залоза і печінка — найбільші травні залози системи травлення.

Довжина дванадцятипалої кишки — близько 25 см. Наступні відділи тонкого кишечнику — порожниста і клубкова кишки — мають довжину, відповідно, 1,5-2,5 і 3 м. Отже, перетравлення у тонкому кишечнику відбувається протягом значного часу. Завдяки перистальтичним і маятникоподібним рухам кишечнику хімус перемішується і переміщується (мал. 8.6). У цей час він обробляється жовчю, соком підшлункової залози й секретами залоз тонкого кишечнику. У тонкому кишечнику остаточно розщеплюються поживні речовини їжі. Тут відбувається і всмоктування продуктів їх розщеплення.

Товстий кишечник має довжину 1,2—1,5 м, його діаметр сягає 9 см. У ньому частково перетравлюються баластні речовини, такі як клітковина. Неперетравлені рештки в товстому кишечнику ущільнюються, адже внаслідок усмоктування вода з них вида-

ллється. Рештки, просуваючись, перетворюються на щільні калові маси. З прямої кишки вони виводяться назовні через анальний отвір.


 

1.    Обговоріть із товаришем, чи достатньо ключових слів у наведеному переліку для загальної характеристики травлення. Які слова, на ваш погляд, є зайвими? Перевірте свою думку за текстом першої частини параграфа.

Перетравлення, механічна обробка, хімічна обробка, перетворення речовин їжі, всмоктування речовин, тваринні клітини, кісткова тканина, неперетравлені рештки, травлення.

2.    Разом з товаришем сплануйте, як за описом будови стінки травного тракту і мал. 8.2 зробити з пластиліну її модель. Розкажіть про функції кожного шару стінки.

3.    Запропонуйте товаришеві назвати й показати на мал. 8.1 органи травної системи в тій послідовності, у якій їжа переміщується травним трактом. Коментуйте роботу товариша, спираючись на опис функції кожного з органів травного тракту, наданий у тексті.

1.    Яке твердження є правильним?

а)    Перетравлення їжі — складова процесу травлення.

б)    Перетравлення їжі є процесом травлення.

Відповідь аргументуйте.

2.    Назвіть оболонки травного тракту. Яку функцію виконує м’язовий шар у складі стінки тракту?

3. Поясніть за мал. 8.3, як відбуваються перистальтичні рухи стравоходу? Яким є їхнє завдання?

4. У якому відділі травного тракту відбувається остаточне розщеплення поживних речовин їжі?

5. Які травні залози постачають свій секрет у тонкий кишечник? 

6*. Підрахуйте, яку максимальну довжину може мати кишечник дорослої людини. Як це пов'язано з його функцією?

7*. Назвіть етапи травлення котлети, яку ви з’їли на сніданок.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Базанова

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 9-07-2016, 11:49, Переглядів: 3458