Народна Освіта » Біологія » § 44. Захист зору

НАРОДНА ОСВІТА

§ 44. Захист зору

Пригадайте з курсу «Основи здоров’я» правила гігієни органів зору. Найпоширеніші порушення зору. Недотримання вимог гігієни призводить до порушень зору — короткозорості й далекозорості. За короткозорості та далекозорості промені світла не фокусуються на світлочутливому шарі сітківки. Коли кришталик занадто заломлює промені або око має видовжену форму, людина погано бачить далекі предмети — вона короткозора. Короткозорість буває вродженою і набутою. За вродженої короткозорості очне яблуко має видовжену форму, і тому зображення предметів, розташованих далеко від ока, виникає не на сітківці, а перед нею. Причиною набутої короткозорості є збільшення кривини кришталика як результат порушення гігієни зору. Дібрані окуляри з розсіювальними лінзами зменшують заломлення променів настільки, що чітке зображення предметів виникає точно на сітківці (іл. 116 а, б).

За далекозорості люди добре бачать далекі предмети й погано — близькі. Вона теж буває вродженою і набутою. У людей із вродженою далекозорістю очне яблуко вкорочене, і тому зображення предметів, розташованих близько до очей, виникають за сітківкою.

Набута далекозорість виникає внаслідок зменшення кривини кришталика, що найчастіше відбувається з віком через втрату кришталиком еластичності. Дібрані окуляри із збиральними лінзами збільшують заломлення променів, і зображення близького об’єкта потрапляє на сітківку (іл. 116 в, г).

Крім короткозорості та далекозорості, ще є й такі хвороби зорового аналізатора, як астигматизм і косоокість. Астигматизм — це нерівномірне заломлення світла різними ділянками оптичної системи. Причини астигматизму — нерівномірна кривина рогівки, неправильна форма кришталика тощо.

Косоокість — це відхилення лінії зору одного ока від спільної точки фіксації з порушенням бінокулярності зору. Причини косоокості — порушення іннервації (насиченості нервами) м’язів, що рухають око, зниження гостроти зору одного ока тощо. У дітей найчастіше спостерігається косоокість, коли око, що косить, рухається вслід за здоровим (кут між їхніми осями залишається постійним). Розрізняють ще паралітичну косоокість, що проявляється як помітна нерухомість ока. Причиною паралітичної косоокості може бути пошкодження зорових м’язів та нервів, а також зміни (структурні чи функціональні) у зоровій зоні головного мозку. На відміну розглянутих порушень зору є такі, які усунути або лікувати досить важко. Це порушення, пов’язані з ушкодженням сітківки.

Дальтонізм, або колірна сліпота, — спадкова або набута особливість зору, що виражається в нездатності розрізняти один або декілька кольорів. Частіше зустрічається спадковий дальтонізм. В цьому випадку уражаються обидва ока у людей, яким важко розрізняти червоні й зелені ко

льори. Такий варіант дальтонізму характерний для 8 % чоловіків і 0,4 % жінок. Прояв спадкового дальтонізму пов’язаний з порушенням вироблення світлочутливих пігментів у фоторецепторах — колбочках. Набутий дальтонізм може виникнути лише на оці, де пошкоджено нерв або сітківка. Для нього властиве прогресуюче погіршення з часом і труднощі в розрізненні синього й жовтого кольорів.

До причин, що викликають найпоширеніші порушення зору, належать: недостатнє природне освітлення; недостатнє або надто яскраве освітлення робочого місця при напруженій роботі; невідповідність розміру меблів зросту людини; невідповідність конструкцій меблів гігієнічним вимогам; неправильне сидіння; ослаблення організму через хвороби (кір, ангіну, скарлатину) тощо.

Профілактика порушень зору. Орган зору — важливий канал інформації, яка надходить до центральної нервової системи. Світло — подразник ока, не лише носій зорової інформації, а й фактор нормального розвитку ока, формування його функцій. Тому забезпечення нормальних світлових умов тієї чи іншої діяльності людини — одне із завдань гігієни зору.

Для забезпечення достатнього освітлення приміщень (шкільних, офісних), повинні бути великі вікна з якісного прозорого скла. Робочий стіл потрібно ставити ближче до вікна і так, щоб світло як з вікна, так і від настільної лампи падало ліворуч (для ліворуких дітей світло має падати праворуч). Дуже яскраве освітлення подразнює сітківку ока і призводить до швидкої втоми. Тому настільна лампа має бути захищена абажуром так, щоб світло не потрапляло в очі.

Шкідливо читати в транспорті, який рухається, а особливо за поганого освітлення. Через поштовхи книга то віддаляється від очей, то наближається до них або зміщується вбік. При цьому кривина кришталика то збільшується, то зменшується, а очі весь час напружуються, щоб «упіймати» текст. У результаті погіршується функціонування війкового м’яза, і, як наслідок, порушується зір. Аналогічні зміни відбуваються, якщо читати лежачи. За тривалого зорового напруження через кожну годину потрібно робити перерви в роботі, тривалість яких не менша ніж 10 хв. Перебування на природі, де є великий оглядовий простір — прекрасний відпочинок для очей.

Через інфекційні хвороби порушується живлення тканин ока, погіршується стан склери, відбувається її розтягнення в задній півкулі очного яблука. При їх протіканні виникають запалення рогівки, проявами яких є світлобоязнь, сльозоточивість, біль, зниження гостроти зору, почервоніння та набряк слизових оболонок.

Разом з пилом, який, потрапивши в очі, подразнює їх, до очей заносяться хвороботворні мікроби. Джерелом інфекції можуть бути брудні руки, рушник тощо. Ці чинники викликають різні хвороби очей, наприклад, запалення слизової оболонки (кон’юнктивіти). Дуже шкідливо на очі впливає куріння й вживання алкоголю. Нікотин та алкоголь можуть викликати ураження зорового нерва й призвести до втрати зору.

Травми — найпоширеніша причина помутніння рогівки і сліпоти. Очі потрібно берегти від травм, потрапляння в них чужорідних предметів, пилу; їх не можна терти руками, а витирати потрібно лише чистим рушником або носовою серветкою.

Короткозорість. Далекозорість. Астигматизм. Косоокість. Дальтонізм. Захист зору

Уперше дефект зору, при якому людина не розрізняє зелений і червоний кольори, виявив хімік Джон Дальтон. Його іменем і було названо цю патологію. В кінці XVIII ст. дане відкриття не стало сенсацією, а було сприйнято як незручність «збирати червону полуницю в зеленій траві». З перебігом часу стало зрозумілим, що вроджена колірна сліпота властива в основному чоловікам.

1. Чим зумовлені порушення зору людини? 2. Назвіть основні гігієнічні вимоги до збереження зору. 3. Чим далекозорі очі відрізняються від короткозорих? Які методи корекції зору вам відомі? 4. Чому світло від настільної лампи для праворуких повинно падати ліворуч? 5. Як бачитиме людина з нормальним зором, якщо вона одягне окуляри для короткозорих або далекозорих? Чому?

6. Один з вояків під час бойових дій протягом 9 років переховувався в підземеллі фортеці. Він мав їжу й воду, але свічок і сірників йому вистачило лише на 4 роки. За решту років перебування в цілковитій темряві він відвик від світла й осліп. Поясніть чому.

7. «Зебра» не для всіх водіїв є дієвим сигналом для зменшення швидкості, тоді як нерівності дороги неодмінно змушують пригальмувати. Запропонуйте оптичний спосіб, який примусив би водіїв зменшувати швидкість рефлекторно. 8. Всесвітньо відомий російський художник І. Рєпін в похилому віці намагався внести корективи в свою картину «Іван Грозний і син його Іван». Але близькі до нього люди виявили, що через порушення колірного зору І. Рєпін сильно спотворив колірну гамму власної картини, і роботу довелося перервати. Поясніть, про яке порушення йдеться і якими могли бути його причини.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Міщук

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 6-07-2016, 15:17, Переглядів: 2323