Народна Освіта » Біологія » § 42. Зорова сенсорна система. Око

НАРОДНА ОСВІТА

§ 42. Зорова сенсорна система. Око

Чи можна стверджувати, що око — зорова сенсорна система?

Загальна будова та значення зорової сенсорної системи. Зір — це здатність бачити форму, розміри та колір навколишніх предметів, визначати відстань до них, взаємне розташування предметів у просторі, рухи живих і неживих тіл, а також орієнтуватися серед них. За допомогою зору людина сприймає й розрізняє графічні сигнали (букви, цифри, малюнки тощо).

Зорове сприйняття можливе завдяки функціонуванню зорової сенсорної системи (зорового аналізатора). Він, як і кожний аналізатор, складається з трьох частин: периферичної, провідникової та центральної. Периферичною частиною зорового аналізатора є орган зору — око. До складу зорового аналізатора входять зоровий нерв (провідникова частина) та зорова зона в корі потиличних часток головного мозку (центральна частина).

Будова ока людини. З усіх органів чуття око несе найбільше інформаційне навантаження і має найбільше значення — завдяки йому людина отримує близько 90 % усієї інформації про навколишній світ.

Око — парний орган, який міститься в очній ямці черепа (орбіті). Воно складається з двох частин: очного яблука та допоміжного апарату ока. Очне яблуко має кулясту форму, що дозволяє йому рухатись у межах очної ямки. Воно складається з трьох оболонок (зовнішньої білкової — склери, середньої — судинної, внутрішньої — сітківки), кришталика та склистого тіла (іл. 111).

Склера — дуже міцна сполучнотканинна оболонка, яка вкриває все очне яблуко та захищає його від механічних та хімічних впливів, а також забезпечує сталість розмірів форми ока. Передню прозору частину склери називають рогівкою. Вона пропускає і заломлює промені світла. Рогівка не має кровоносних судин, натомість містить значну кількість чутливих нервових закінчень. До неї прикріплюються окорухові м’язи.

У судинній оболонці розрізняють три частини: передню кольорову — райдужну оболонку (райдужку); середню, потовщену — війкове тіло (містить війковий м’яз); задню, найбільшу — власне судинну оболонку. Судинна оболонка містить сітку кровоносних судин, які забезпечують живлення тканин ока. Завдяки наявності в цій оболонці пігментних речовин світло всередині очного яблука не розсіюється. Пігмент меланін надає райдужці певного забарвлення — від блакитного до темно-карого.

Райдужка містить у центрі круглий отвір (зіницю) і виконує роль діафрагми. Вона рефлекторно регулює ширину пучка променів, що надходять усередину очного яблука: за яскравого освітлення зіниця звужується, а за слабкого — розширюється. Як уже зазначалося, м’яз, що звужує зіницю, іннервується парасимпатичними нервами, а м’яз, що розширює зіницю, — симпатичними нервами.

Сітківка — це внутрішня світлосприймальна оболонка. Вона найтон-ша, майже прозора; містить світлочутливі клітини фоторецептори — колбочки і палички. Колбочки — рецептори денного зору, вони сприймають яскраве світло й кольори. Палички — рецептори присмеркового зору; вони збуджуються, коли діє слабке світло. Сітківка перетворює енергію світлових променів, що потрапили всередину очного яблука, у нервовий імпульс і здійснює первинну обробку зорового сигналу.

Кришталик — прозоре еластичне тіло, що міститься позаду зіниці в еластичній тонкостінній сумці. Він має форму двоопуклої лінзи й заломлює світлові промені. Опуклість кришталика регулює війковий м’яз, розміщений у війковому тілі судинної оболонки. За рахунок збільшення кривини кришталика збільшується сила заломлення променів у ньому. Зміна сили заломлення кришталика забезпечує фокусування на сітківці зображення як віддалених, так і близьких предметів.

Простір усередині очного яблука позаду кришталика заповнений прозорою драглистою речовиною — склистим тілом, яке допомагає підтримувати кулясту форму ока в певному об’ємі та пропускає світлові промені на сітківку. Разом з рогівкою, зіницею райдужної оболонки, кришталиком, рідинами передньої та задньої камер (простори між оболонками й кришталиком) склисте тіло утворює оптичну систему ока, тобто систему проведення й фокусування світла.

Допоміжний апарат ока утворюють брови, повіки, вії, слізні залози (іл. 112) та м’язи ока (іл. 113). Брови, повіки та вії захищають око від потрапляння сторонніх тіл, подразнення яскравим світлом. Зокрема брови (волосся, що росте над очима) перешкоджають стіканню поту з чола. Повіки (шкірні складки з віями), моргаючи, захищають очі від вітру, пилу та яскравих променів.

Слізна рідина (сльози), що виробляється слізною залозою, завдяки морганню повік зволожує, дезінфікує та очищує рогівку. Сльози захищають очі від ушкоджень за потрапляння сторонніх предметів — смітинок, дрібних комах тощо. Слізна залоза міститься у верхньому зовнішньому куті орбіти ока. Рідина, що виділяється нею (приблизно 1 мл на добу), збирається в слізному мішку, звідки носо-слізними протоками надходить до носової порожнини.

Слизову оболонку, що вкриває та зволожує склеру і внутрішню поверхню повік, на

зивають кон’юнктивою. Рух очного яблука забезпечується скороченням трьох пар очних м’язів — прямих, косих і м’язів-підіймачів верхньої повіки.

Зорова сенсорна система. Око. Оболонки ока: склера, судинна оболонка, сітківка. Рогівка. Райдужка. Кришталик. Допоміжний апарат ока

Американський біохімік Вільям Фрей досліджував сльози. Він установив, що «емоційні» сльози містять більше білка, ніж сльози рефлекторні, але причину цього не з’ясував. Емоційні сльози можуть виникати не лише за певних емоційних станів, а й при пошкодженні нервів, що відповідають за появу рефлекторних сліз. Згідно з уявленнями В. Фрея, сльози видаляють з організму токсичні речовини, які утворюються під час стресових ситуацій. Сльози певною мірою урівноважують гарне самопочуття людини. Діти, які через хворобу позбавлені здатності виділяти сльози під час плачу, мають дуже низьку опірність до емоційних стресів._

Науковці Великої Британії, СІЛА, Японії створили штучну сітківку ока й успішно її імплантують. Британські вчені вирощують у лабораторних умовах очне яблуко. Японські медики використали стовбурову клітину, вилучену з рогівки ока. щоб виростити нову рогівку й інші компоненти ока. Який вплив на розвиток медицини мають ці наукові досягнення?

I. Із чого складається зорова сенсорна система? 2. Які оболонки має око людини? 3. Як пов’язані будова та функції оболонок ока? 4. Яке значення має зіниця? 5.Схарактеризуйте будову та функції кришталика. 6. У чому полягають функції допоміжного апарата ока?

7. Чому склера очного яблука має неоднорідну будову? 8. Чи може око обійтись без слізної залози? Чому? 9. Поясніть, чим подібні око та фотоапарат.

10. Розгляньте свої очі. Якого кольору в них райдужка? Чим зумовлене її забарвлення? З’ясуйте за додатковими джерелами інформації, що впливає на різноманітність забарвлення. Висловте своє ставлення до використання з косметичною метою кольорових оптичних лінз.

II. Висловте аргументовану думку (з точки зору фізіології) щодо моди на вузькі брови або на заміну їх татуажем, що є доволі популярним серед сучасних дівчат.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Міщук

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 6-07-2016, 14:57, Переглядів: 2920