Народна Освіта » Біологія » § 33. Розвиток опорно-рухової системи людини з віком

НАРОДНА ОСВІТА

§ 33. Розвиток опорно-рухової системи людини з віком

Пригадайте з курсу «Основи здоров’я», що таке постава. Які заходи профілактики порушення постави.

Вікові особливості опорно-рухової системи людини. У процесі життя людини відбуваються значні зміни в опорно-руховій системі. У дитячому та підлітковому віці ці зміни пов’язані з ростом кісток, їх скостенінням, формуванням постави. Ріст кісток розпочинається на ранніх етапах розвитку дитини в утробі матері й припиняється до 20-25 років. Упродовж

усього періоду росту кістка збільшується як завдовжки, так і завширшки. У довжину ріст кістки відбувається за рахунок хрящового утворення — пластини росту. Вона міститься у головці довгої трубчастої кістки (іл. 78). Пластина росту з віком поступово стоншується і зникає — ріст кістки в довжину припиняється. У товщину кістка росте за рахунок окіс- ' тя. Пригадайте, що це за компонент кістки та де він міститься.

У різні вікові періоди кістки у довжину ростуть неоднаково. Найін-тенсивніше ріст відбувається в перші два роки життя людини, потім — у 7-9 років та в період статевого дозрівання (12-16 років). Оскільки цей процес випадає на шкільні роки, то у більшості школярів призводить до порушення постави.

Здебільшого порушення постави проявляється у викривленні хребта. Найчастіше в грудному відділі хребта виникає кіфоз (іл. 90 а). Він виявляється в сутулості, а у тяжких випадках — горбатості («кругла спина»). Для людини, яка має кіфоз, характерні зведені плечі, крилоподібні лопатки, звуження грудної клітки.

Така постава виникає у підлітків ВИКРИВЛЕННЯ ХРЕБТА. Кіфоз спричиняється деформацією грудних хребців і руйнуванням міжхребцевих дисків. Це призводить до обмеження рухливості ребер, порушень функцій легень тощо.

Лордоз — надмірний вигин хребта вперед («сідлоподібна спина»). Найчастіше виникає в поперековому відділі (іл. 90 б).

Ознаками лордозу є: плоска грудна клітка, плечі нахилені вперед, живіт випинається.

Лордоз може спричинятися вивихами тазових суглобів, надмірною масою тіла тощо.

Він призводить до несприятливих змін у роботі різних органів організму, особливо сечовидільної та репродуктивної систем у жінок. Сколіоз — дугоподібне викривлення хребта вбік від осі хребетного стовпа (іл. 90 в). Пригадайте причини виникнення сколіозу та заходи його профілактики.

До вад опорно-рухової системи належать і плоскостопість (іл. 91). Плоскостопість — це зниження склепіння стопи, за якого людина спирається на всю її поверхню. Плоскостопість розвивається через слабкість м’язів стопи, надмірну масу тіла, носіння взуття на високих підборах. Унаслідок

цього стискаються кровоносні судини, порушується кровообіг стопи, постійно подразнюються її нервові закінчення, а це спричиняє больові відчуття і зміну ходи. Пригадайте заходи профілактики порушення плоскостопості.

З віком змінюється хімічний склад кісток. У кістках дітей більше органічних речовин, ніж неорганічних. Тому скелет у них гнучкий та еластичний. У людей похилого віку вміст органічних речовин зменшується, у кістковій тканині порушується обмін Кальцію. Кістки стають крихкими, порожнистими та менш щільними. Як результат розвивається остеопороз — підвищена ламкість кісток. Кістки за остеопорозу не лише швидше ламаються, а й гірше зростаються. Проблема остеопорозу стосується і молодих людей, оскільки щільність кісткової тканини може зменшуватися внаслідок куріння, зловживання алкоголем, дієтами для схуднення, харчування рафінованими продуктами, що містять недостатньо Кальцію.

Ріст та розвиток м’язів. Формування скелетних м’язів розпочинається на ранніх етапах розвитку дитини в утробі матері. До моменту її народження усі м’язи вже анатомічно сформовані. У немовлят окремі групи м’язів ростуть нерівномірно: насамперед розвиваються м’язи живота, а пізніше — жувальні. Як ви вважаєте, чому? У період статевого дозрівання, поряд із ростом трубчастих кісток, інтенсивно ростуть і сухожилки м’язів. М’язи в цей час стають довгими й тонкими, а дівчата та хлопці, відповідно, — довгоногими й довгорукими. Найінтенсивніший ріст і розвиток м’язів відбувається у 14-17-річному віці. До 18 років маса м’язів відповідає нормі дорослої людини. Тому заняття силовими видами спорту найкраще розпочинати з 14 років.

Вплив тренувань на властивості м’язів. Сила і працездатність м’язів залежать від їх тренування, тобто систематичної, помірної роботи. Тренування сприяє збільшенню об’єму м’язових волокон, зростанню сили і працездатності м’яза, що важливо для фізичного розвитку всього організму. Вправи лежать в основі будь-яких рухових навичок і вмінь. Під час тренування посилюється кровопостачання м’язів, поліпшується регуляція їхньої діяльності нервовою системою, відбувається ріст м’язових волокон, тобто збільшується маса м’яза.

Тренування діє сприятливо не лише на м’язи, але й на стан скелета. Що сильніше розвиваються м’язи тіла, то міцнішими стають і кістки

скелета. Крім того, підвищується стійкість організму до захворювань і несприятливих чинників довкілля. Правильно дозована фізична праця і вправи позитивно впливають на гармонійний розвиток людини, сприяють підвищенню не лише фізичної, а й розумової працездатності.

Фізичні навантаження корисні для всіх, незалежно від віку, професії, стану здоров’я. Якщо ви хочете досягти високої працездатності м’язів, то під час фізичної роботи слід дотримувати певних правил. Фізично працювати бажано на свіжому повітрі або в добре провітрюваному приміщенні. Це забезпечить надходження до м’язів необхідної кількості кисню. Необхідно уникати надмірних навантажень; тренувати свої м’язи доцільно фізичними вправами. Для запобігання перевтомі за появи відчуття значної втоми потрібно відпочити.

Нормальний розвиток опорно-рухової системи залежить від правильного харчування та рухової активності, що сприяє формуванню сильної та витривалої людини. Гіподинамія призводить до погіршення працездатності, порушення обміну речовин тощо.

Ушкодження опорно-рухової системи. У житті людини трапляються різні ушкодження опорно-рухової системи: вивихи, розтяги, удари, переломи.

Унаслідок різких, надмірних рухів у суглобі, сильного удару в ділянку суглоба можливий вивих — зміщення кінців кісток, що його утворюють. При цьому головка однієї кістки частково або повністю виходить із суглобової западини іншої (іл. 92).

Вивих можуть супроводжувати розриви суглобової сумки, розтягнення суглобових зв’язок і м’язів.

Ознаками вивихів є: зміна форми кінцівки в ділянці суглоба, втрата звичайної рухливості в суглобі, гострий біль.

Загальні принципи надання долікарської допомоги при вивихах:

а) до місця вивиху прикладіть грілку з холодною водою чи льодом або рушник, змочений холодною водою;

б) закріпіть ушкоджену кінцівку так, щоб не змінити положення вивихнутого суглоба (накладіть косинкову пов’язку (іл. 93) або імпровізовану шину) (іл. 95);

в) доправте потерпілого до найближчої лікарні для вправляння суглоба фахівцем.

Ознаками забоїв і розтягнення зв’язок є: різкий біль під час натискання на місце травми; синці, набряки; порушення або втрата рухливості у травмованому місці; можливі судоми; втрата дієздатності травмованого м’яза.

Загальні принципи надання долікарської допомоги під час забоїв і розтягненні зв’язок:

а) влаштуйте якомога зручніше травмовану частину тіла;

б) прикладіть до ушкодженого місця холодний компрес (грілку з холодною водою чи льодом або рушник, змочений холодною водою) і залиште на ЗО хв;

в) накладіть на ушкоджене місце тугу пов’язку;

г) за сильного удару після зазначених вище заходів потерпілого необхідно доправити до лікарні, щоб не пропустити серйознішого ушкодження, наприклад, перелому.

Часто вивихи супроводжуються переломами — ушкодженням кістки з порушенням її цілісності. Розрізняють закриті та відкриті переломи (іл. 94). Якщо перелом закритий, то травмується лише кістка. Відчувається сильний біль, ушкоджене місце набрякає. Інколи спостерігають зміну форми кінцівки внаслідок зміщення зламаної кістки. При відкритих переломах гострі кінці кісток розривають м’язи, кровоносні судини, нерви, шкіру — утворюється рана. Ознаками переломів є:

• різкий біль у ділянці перелому та у разі дотику; • набряк, синці, а при відкритих переломах — кровотечі; • порушення форми й довжини кінцівки; • порушення або втрата рухливості в місці перелому; • відчуття хрускоту при спробах руху; • можливі ознаки больового шоку (стан непритомності).

Загальні принципи надання долікарської допомоги за переломів кісток:

а) одразу викликайте службу невідкладної допомоги, яка за необхідності накладає спеціалізовані шини;

б) за відсутності пульсу або ознак дихання надайте допомогу з їх відновлення; у разі кровотечі — зупиніть її;

в) переміщуйте потерпілого лише в разі небезпеки для нього;

г) надаючи допомогу, уникайте будь-яких зайвих рухів у ділянці перелому: невмілі дії можуть призвести до збільшення травми;

ґ) у разі крайньої необхідності влаштуйте потерпілого зручніше та знерухомте ушкоджену кінцівку (накладіть фіксувальну пов’язку або імпровізовану шину (іл. 93, 95).

За відкритих переломів спочатку зупиніть кровотечу (див. іл. 66). Після цього накладіть тугу пов’язку в такій послідовності:

а) накрийте рану стерильною марлевою серветкою або шматком чистої тканини;

б) якщо кістка виглядає над поверхнею шкіри, покладіть навколо неї кільце з вати поверх серветки;

в) накрийте серветку прокладкою з тканини й туго зафіксуйте її бинтом.

г) у разі крайньої необхідності накладіть шину (іл. 95).

Щоб запобігти ушкодженням опорно-рухової системи необхідно дотримувати правил безпечної поведінки.

1. Які зміни відбуваються з опорно-руховою системою з віком?

2. Як ростуть кістки в довжину й товщину? 3. Як змінюється хімічний склад кістки з віком? 4. Назвіть основні порушення постави. 5. Які причини виникнення сколіозу? 6. Які зміни відбуваються в організмі за кіфозної постави? 7. Які ознаки вивиху та як надавати першу допомогу за цього ушкодження? 8. Як залежить стан опорно-рухової системи від способу життя?

9. Чи змінюються м’язи з віком? 10. Чому шкідливо носити вузьке взуття на високих підборах? 11. Наведіть приклади впливу навколишнього середовища на розвиток скелета. 12. Поясніть, чому переломи найчастіше трапляються в людей похилого віку. Чим вони небезпечні?

13. Доведіть позитивний вплив фізичних вправ на організм. 14. Як ви розумієте думку: «Рельєф кістки змінюється залежно від способу життя людини»? 15. Чому плоскостопість негативно впливає на весь організм? 16. Чому важливо зберігати правильну поставу і що для цього потрібно робити? 17. Яких правил необхідно дотримувати для забезпечення високої працездатності м’язів?

Основними функціями опорно-рухової системи є опора та рух.

Кістки утворюють пасивну її частину — скелет. Він побудований з кісткової та хрящової тканин. Основною структурною одиницею кістки є остеон, що забезпечує їй здатність витримувати великі навантаження. Неорганічні речовини надають кістці твердості й міцності. Органічні речовини надають їй гнучкості та еластичності. Будова та різноманіть кісток зумовлені їхніми функціями.

Скелет людини утворений скелетами його відділів: голови, тулуба та кінцівок. З’єднання кісток бувають нерухомі, напіврухомі й рухомі. У зв’язку з прямоходінням тіло людини займає вертикальне положення, хребет має S-подібну форму, стопа й кисть набули також особливої плоскої форми.

Скелетні м’язи утворюють активну частину опорно-рухової системи. Основою м’яза є пучок посмугованих м’язових волокон. Будова м’язового волокна зумовлена його скоротливою функцією. М’язи характеризується силою, швидкістю і витривалістю. Різноманітні м’язи об’єднані у групи, де вони пов’язані спільністю виконання певних рухів. Скорочуючись, м’язи виконують механічну роботу. Найбільшу роботу м’язи здійснюють за середнього навантаження і середнього ритму. Причиною втоми м’язів перш за все є недостатнє постачання кисню.

Упродовж життя опорно-рухова система змінюється. Інтенсивний ріст її відбувається в період статевого дозрівання. У довжину кістки ростуть за рахунок хряща її головки, а в товщину — за рахунок окістя. Хімічний склад кісток з віком також змінюється. Нормальному розвитку опорно-рухової системи сприяє правильне харчування та рухова активність. Систематичні заняття фізичними вправами сприяють росту й розвитку м’язів та зміцненню кісток.

У житті людини можуть бути різні ушкодження опорно-рухової системи: вивихи, розтяги, удари, переломи. Грамотність надання першої долікарської допомоги за цих ушкоджень збереже не лише здоров’я, а й життя травмованої людини. Для запобігання ушкоджень опорно-рухової системи необхідно дотримувати правил безпечної поведінки.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Міщук

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 6-07-2016, 14:13, Переглядів: 7950