Народна Освіта » Біологія » Урок 57. Залози внутрішньої секреції: щитоподібна залоза, прищитоподібні залози. Їх гормони

НАРОДНА ОСВІТА

Урок 57. Залози внутрішньої секреції: щитоподібна залоза, прищитоподібні залози. Їх гормони

 Іноді батьки пропонують дітям їсти морську капусту. Не всім ця страва подобається. Але її користь — беззаперечна. Виявляється, у морській капусті міститься багато Йоду, необхідного для нормального функціонування нашого організму. На цьому уроці ми дізнаємося, яким чином Йод впливає на організм.

Ключові слова: щитоподібна, прищитоподібні залози, тироксин, трийодтиронін, кальцитонін, паратгормон.

Щитоподібна залоза розміщена спереду дихального горла і з боків гортані. Складається вона з двох часток і перешийка (дшл. 120). Залоза пронизана кровоносними і лімфатичними судинами. Її маса —

30-40 г. Вона продукує гормони тироксин та трийодтиронін, до складу яких входить Йод. Під впливом цих гормонів прискорюється серцебиття, підвищується обмін речовин, збуджується центральна нервова система.

Йодовмісні гормони підвищують поглинання кисню тканинами, що веде до прискорення окисних процесів та зменшення глюкози в них. Відповідно зменшується кількість глікогену в печінці та підвищується окиснення жирів. Тироксин та трийодтиронін є схожими за дією, але тироксин має триваліший вплив і довше знаходиться в організмі. При недостатньому надходженні Йоду активніше синтезується трийодти-

ронін, оскільки для синтезу цього елемента необхідно менше. У нормі тироксину в організмі більше у 4 рази. Особливо необхідними е ці гормони для формування та функціонування нервової системи та регулювання діяльності інших ендокринних залоз.

Тироксин активізує окисні процеси в мітохопдріях, що зумовлює посилення енергетичного обміну, прискорює обмін білків, жирів і вуглеводів, регулює основний обмін.

Тироксин у невеликих дозах сприяє синтезу білка, а у великих — призводить до інтенсивного розпаду білків, жирів та вуглеводів, підвищує збудливість нервової системи, прискорює рухові реакції. Особливо важливою роль гормону є в розвитку плода, в процесах росту і диференціювання тканин.

Діяльність щитоподібної залози може порушуватися, в зв’язку з чим можна говорити про її гілер- або гіпофункцію.

Гіперфункція щитоподібної залози характеризується підвищеною емоційністю, збудливістю, швидкою втомою, виснаженням та схудненням. Де призводить до змін у діяльності систем: збільшується частота дихання, прискорюється серцебиття, посилюється потовиділення, уповільнюється зсідання крові. Німецький вчений К. Базедов вперше описав цю хворобу, тому вона отримала назву «базе-дова хвороба» (.мол. 121).

Гіпофункція супроводжується у дорослих розвитком мікседеми. У хворих збільшується маса тіла, набрякає обличчя, спостерігається сонливість, порушення обміну речовин. Якщо гіпофункція настає в дитячому віці, як наслідок розвивається кретинізм. При цьому захворюванні білковий та сольовий обмін є зниженими, а вуглеводний — підвищеним; затримується розвиток мови, спостерігається затримка росту з порушенням пропорцій тіла, порушення статевого, психічного та інтелектуального розвитку (.йол. 122).

Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) встановлено фізіо-

логічно необхідні норми споживання Йоду. В середньому для різних груп населення вони становлять від 120 до 150 мкг на добу. У світі є регіони, де вживання Йоду становить менше 50 мкг/добу, що веде до захворювання на ендемічний зоб. Зазвичай це високогірні області. На територіях Карпатського, Прикарпатського і Придністровсько-Придунайського регіонів України також с поширеним це захворювання. Причиною є дефіцит Йоду у воді та продуктах харчування.

У хворої людини починає розростатися щитоподібна залоза, тому що її окремі клітини намагаються запасти якомога більше Йоду для синтезу гормонів. Згадаємо, що трийодтиронія утворюється швидше, ніж тироксин. Але для роботи головного мозку необхідним є саме тироксин. Якщо не лікувати хворобу, то залоза може збільшуватися щороку на 5%.

Також сприяє захворюванню неповноцінне харчування, інтоксикація, порушення обміну мікроелементів Со, Си, Вг), спадкова складова.

Підвищити рівень Йоду можна вживаючи продукти харчування, багаті на цей мікроелемент. Наприклад, йодована сіль, ламінарія, фейхоа та інші. На думку ендокринологів, передозування Йодом при вживанні збагачених продуктів є практично неможливим, оскільки його вміст є явно недостатнім у навколишньому середовищі. При вживанні в їжу морепродуктів, що містять органічний Йод, передозування є також виключеним, оскільки більша його частина виводиться з організму.

Ще одним гормоном, що синтезується щитоподібною залозою є кальцитонін. Під його впливом рівень Кальцію в крові знижується. Це пов’язано з тим, що він активізує утворення кісткової тканини остеобластами і відкладання в ній Кальцію. Він також гальмує всмоктування фосфатів і Кальцію в кров із ниркових канальців, що сприяє їх виведенню з організму. Регуляція синтезу кальцитоніну залежить від рівня Кальцію в крові. Вміст його може збільшуватися під час вагітності, годування груддю, під час відновлення кістки після перелому. Одним із факторів, що стимулює утворення кальцитоніну, є гормон травного тракту гастрин, який сигналізує про надходження Кальцію з їжею.

Пршцптоподібні (паращитоподібиі) залози розташовані на задній поверхні бокових частин щитоподібної залози у вигляді острівців. їх є дві пари. їхні клітини синтезують паратгормоп. За характером дїї він є протилежним до кальцитоніну. Він збільшує

вміст Кальцію в крові, підвищуючи його реабсорбцію у нирках, стимулює активність остеокластів у кістковій тканині. Згадайте, які функції виконують остеокласта? Ще одна функція паратгор-мону полягає у перетворенні вітаміну Б з неактивної форми в активну. Цей процес відбувається у нирках.

При гіпофункції пршцитоподібннх залоз у крові рівень Кальцію знижується, а ортофосфатів підвищується. При цьому підвищується нейром’язова збудливість, що викликає тетанії — тривалі судоми, які можуть привести до смерті людини.

Гіперфункція прищнтоподібних залоз спостерігається рідко і супроводжується збільшенням рівню Кальцію в крові та зменшенням рівню Фосфору. Це приводить до руйнування кісткової тканини, м'язової слабкості та атрофії м’язів. Може відбутися відкладання Кальцію у судинах серця та м’язів.

1. Охарактеризуйте порушення, що виникають при гіперфункції щитоподібної залози.

2. Які порушення виникають при гіпофункції щитоподібної залози?

3. Яке значення для організму має гормон кальцитонін?

4. Поясність значення прищнтоподібних залоз та її гормону?

ЦЕ ЦІКАВО ЗНАТИ!

В організмі дорослої людини міститься до одного кілограма кальцію.

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Костильов

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 3-07-2016, 13:16, Переглядів: 1344