Народна Освіта » Біологія » Урок 44. Порушення зору та їх профілактика. Гігієна зору

НАРОДНА ОСВІТА

Урок 44. Порушення зору та їх профілактика. Гігієна зору

Іноді людина не може чітко бачити предмети, розташовані далеко, а іноді — ті, що знаходяться безпосередньо перед очима. Бувають випадки, коли людина не в змозі спостерігати за предметами у полі чіткого зору. Ми рідко помічаємо, що деякі люди зводять очі для того, щоб сконцентруватися на об'єкті спостереження. Це ознаки різноманітних порушень зору, які ми розглянемо на цьому уроці.

Ключові слова: короткозорість, далекозорість, астигматизм, косоокість.

Порушення зору. Ми вже вели мову про те, що для кращого бачення паралельні промені від різно віддалених предметів повинні падати на сітківку ока. Цей процес забезпечує кришталик. З різних причин може виникнути розмите зображення. Отже, ми поговоримо про такі порушення, як короткозорість та далекозорість.

Якщо зображення виникає не на сітківці, а за нею, і е нечітким, то такі люди страждають на далекозорість. З віком кришталик втрачає еластичність і зменшується його заломлювальна здатність, тому розвивається так звана стареча далекозорість. Якщо зображення фокусується перед сітківкою, то виникає короткозорість. Короткозорість може розвиватися під час довготривалої роботи на короткій відстані без дотримання гігієнічних норм читання, писання. Її причиною також можуть стати деякі захворювання (туберкульоз, рахіт). Для корекції короткозорості використовують двоввігнуті, а далекозорості — двоопуклі лінзи окулярів (лял. 103).

Астигматизм — патологія, пов’язана з неможливістю сходження всіх променів в одній точці. Це спостерігається при порушеній кривизні рогівки або кришталика. У результаті порушення людина бачить оточуючі предмети викривленими, розмитими, прямі лінії здаються зігнутими. Причиною є те, що світлові промені, які проходять крізь деформовану рогівку або кришталик, фокусуються на сітківці не в одній точці, а відразу в кількох. Лікують астигматизм за допомогою спеціальних окулярів.

Косоокість. Це періодичне або постійне відхилення зорової осі одного або обох очей від загальної точки фіксації, яке супроводжується порушенням бінокулярного зору і значним зниженням гостроти зору на оці, що косить. Це захворювання спричинене неправильною роботою одного чи кількох очних м’язів і призводить до неправильного положення очей.

В нормі обидва ока фокусуються на один предмет, але передають в мозок зображення «зі своєї точки зору». Мозок об’єднує два зображення, що створює об’єм та цілісність образу. Для того, щоб мозок міг з’єднати два зображення в одне, дуже важливою є правильна та узгоджена робота 12-ти м’язів ока.

Основна причина виникнення косоокості — неузгодженість роботи м’язів ока. Найчастіше воно розвивається в ранньому дитячому віці через неправильний розвиток бінокулярного зору. Тому дуже важливо виявити косоокість у дітей якомога раніше, оскільки діти дуже легко адаптуються. Якщо виникає косоокість, мозок дитини починає отримувати два зображення, які він не може зіставити в одне. Виникає роздвоєння. Поступово мозок пригнічує зображення з ока, що косить, щоб аналізувати інше.

Гігієна зору. Короткозорість може розвиватися під впливом тривалої і безладної роботи на короткій відстані без дотримання гігієнічних норм читання чи писання. Важливим фактором, що веде до зменшення гостроти зору, і розвитку короткозорості є неправильне і погане освітлення робочого місця, навчальне навантаження, його тривалість впродовж дня. Інтенсивність освітлення робочого місця повинна відповідати характеру виконуваної роботи: чим точніші виконуються рухи, тим інтенсив-нішим має бути освітлення. Воно повинно бути саме таким, що потребує найменшого напруження зору й сприяє ефективній роботі. Для цього розроблено нормативи.

Слід також пам’ятати, що яскраве світло спричинює погіршення гостроти зору. Тому не потрібно дивитись у бік джерел яскравого світла без світлозахисних окулярів.

Час перегляду телепередач або робота з комп’ютером мае бути регламентована і відповідати гігієнічним нормам, чинним для кожного типу таких приладів. При цьому робочо приміщення має бути добре освітленим.

У разі погіршення зору необхідно, не зволікаючи, звертатися до лікаря-офтальмолога, виконувати його рекомендації, щоб уникнути розвитку хвороби. Здоровий спосіб життя, зокрема правильне чергування режиму праці та відпочинку, харчування, відмова від шкідливих звичок, значною мірою сприяють збереженню зору й здоров’я взагалі. Гігієнічні вимоги до збереження зору є настільки широкими й різноманітними, що наведеними вище обмежуватися не можна. Вони можуть змінюватися залежно від виду діяльності, їх варто з’ясовувати у лікаря й дотримуватись.

1. Визначте причини та механізми короткозорості. Що не рекомендується хворому на короткозорість?

2. Визначте причини та механізми далекозорості. Що рекомендується хворому на далекозорість?

3. Поясніть причини астигматизму.

4. Які причини косоокості? Як виправляється це порушення?

 

Це матеріал з підручника Біологія 8 клас Костильов

 

Категорія: Біологія

Автор: alla1 от 3-07-2016, 12:28, Переглядів: 3143