НАРОДНА ОСВІТА

Молюски

Молюски, або м'якуни,— це безхребетні тварини, які мають шкірну складку — мантію. Крім того, більшість їх видів мають також черепашку. Серед молюсків є рослиноїдні, хижаки, сапротрофи та фільтратори. Це переважно водяні організми, однак є й наземні види.

 

Поширення та спосіб життя молюсків

Середовище життя молюсків

Молюски живуть у солоних і прісних водоймах та на землі. Їх можна побачити у вологому тропічному лісі та в умовах пустелі. Вони можуть вести малорухомий спосіб життя або плавати в товщі води (мал. 14.1). Деякі види мандрують тільки на стадії личинки, у той час як дорослі особини все життя залишаються на одному місті (мал. 14.2).

Що їдять і хто їх їсть?

Трапляються рослиноїдні й хижі молюски. Хтось із них живиться залишками мертвих організмів, а хтось є фільтратором. Деякі молюски є паразитами. Їдять молюсків представники майже всіх груп тварин. Риби, птахи, ссавці, комахи, павукоподібні, кільча-ки і, звичайно, інші молюски.

 

Особливості будови молюсків

Розміри тіла молюсків

За розмірами молюски дуже різні. Найменшими серед них є деякі двостулкові, дорослі особини яких виростають аж до 0,5 мм! А найбільшими є представники головоногих. Найкрупніший зі спійманих гігантських кальмарів сягав у довжину (зі щупальцями) до 16,5 м. А найважчий представник іншого виду мав вагу майже 500 кг!

Відділи тіла молюсків

Тіло молюсків не поділене на сегменти. Зазвичай воно складається з трьох відділів — голови, ноги і тулуба (мал. 14.3), хоча у деяких видів відбувається редукція окремих частин тіла. Окрім того, частини тіла можуть видозмінюватися. Так, одна нога в головоногих перетворилася на кілька щупалець.

Черепашка

Характерною особливістю молюсків є наявність черепашки, яку мають більшість видів. Черепашка може бути дуже різної форми: схожа на капелюшок, спіральна, двостулкова тощо. У деяких груп молюсків вона ховається під шкірою, а інші її взагалі втратили.

 

Розмноження і розвиток молюсків

Розмножуються молюски статевим способом. Серед них є як гермафродити, так і роздільностатеві види. У водяних видів личинки плавають і таким чином забезпечують розселення виду. Вони можуть плавати самостійно або чіплятися за риб, на яких певний час паразитують.

 

Різноманітність

Молюски дуже велика група тварин. На сьогодні їх відомо більше 100 тис. видів. Але ще далеко не всі види молюсків відкриті. Найбільшою групою серед них є черевоногі. Близько 80 % видів молюсків належать до цієї групи. Саме будова тіла черевоногих вважається типовою для молюсків.

Другою за чисельністю групою є двостулкові. Вони мають двостулкову черепашку і не мають голови. Воно й не дивно — при нерухомому або малорухомому способі життя голова не потрібна, тому вона й редукувалася. У деяких двостулкових редукується ще й нога. Це зазвичай ті тварини, які все доросле життя сидять на одному місці і тільки фільтрують воду, тому цілком можуть обійтися без ноги.

Деякі двостулкові молюски, наприклад гребінці, можуть розвивати досить значну швидкість, використовуючи реактивний спосіб руху. Швидко змикаючи стулки

своєї черепашки, вони утворюють струмінь води, який їх і рухає.

Головоногі за чисельністю — група невелика, але за розмірами — це одні з найбільших молюсків. Живуть вони тільки в солоних водах. Рухаються часто використовуючи реактивний спосіб — випускають струмінь води через спеціальну лійку. Черепашка в більшості значно редукована і розміщується під шкірою або взагалі відсутня. Тільки наутилуси (мал. 14.4) зберегли дуже гарну зовнішню черепашку.

Черевоногі

Черепашки каурі правили за монети в Стародавньому Китаї, Тибеті, Таїланді, зараз їх використовують як прикраси. З мурекса у давнину добували дорогий барвник — пурпур. Одяг, пофарбований пурпуром, могли носити тільки представники царських династій.

Двостулкові

Якщо на мантію перлової скойки потрапляє піщинка, вона оточується шаром перламутру, так утворюється перлина.

Корабельний черв'як тередо — це молюск, схожий на черв'яка. Стулки його черепашки подібні до свердла. Він живиться деревиною, чим завдає значної шкоди.

Головоногі

Кальмари зовні схожі на ракету. Деякі з них злітають у повітря і якусь відстань летять над водою. Вони мають роговий дзьоб, який легко перекушує металеву волосінь, проколює панцир краба і черепашку двостулкового молюска.

За черепашками вимерлих головоногих молюсків геологи визначають вік осадових порід.

 

Значення молюсків для людини

Позитивне

• Деякі види вживаються в їжу (устриці, мідії, кальмари тощо).

• Є джерелом перлин і перламутру (двостулкові).

• Є джерелом цінної фарби (сепія головоногих, пурпур черевоногих).

• Контролюють чисельність водяних організмів (головоногі й хижі черевоногі).

• Очищують воду у водоймах (двостулкові).

• Використовуються замість грошей (черепашки деяких черевоногих).

• Є об’єктами наукових досліджень (головоногі, червоногі).

Негативне

• Деякі види є проміжними хазяями паразитичних червів (став-ковики).

• Шкідники сільського господарства (слимаки).

• Отруйні тварини, які можуть стати причиною смерті людини (конуси, синьокільчастий восьминіг).

Запам'ятайте найважливіше

Молюски — це тварини, що мають зовнішній скелет — черепашку. Їхнє тіло поділяється на голову, тулуб та ногу. Серед молюсків є рослиноїдні організми, хижаки, сапротрофи та фільтратори. Найпоширенішими є черевоногі, двостулкові та головоногі молюски. Найбільш високорозвиненими молюсками є головоногі.

Перевірте свої знання

1. За якими ознаками тварину можна віднести до молюсків?

2. Яку будову мають черепашки молюсків?

3. Яку шкоду людині можуть заподіяти молюски?

4. Які переваги та недоліки має черепашка в черевоногих молюсків?

5*. Використовуючи матеріали параграфа й додаткові джерела, поясніть, яку роль у природі відіграють ці тварини.

6*. Яких слимаків людина штучно вирощує для вживання в їжу? Чому до листя, яким їх вигодовують, додають крейду?

Категорія: Біологія

Автор: admin от 4-11-2015, 10:19, Переглядів: 4519