Народна Освіта » Географія » Особливості ґрунтово-рослинного покриву і тваринного світу

НАРОДНА ОСВІТА

Особливості ґрунтово-рослинного покриву і тваринного світу

Про закономірності поширення рослинності.

Як формуються і поширюються ґрунти на материку.

Про своєрідність тваринного світу Африки.

Про закономірності поширення рослинності. В Африці налічують понад 40 000 видів і 3700 родин квіткових рослин, 900 з яких трапляються тільки на цьому континенті. Такі рослини називають ендеміками. Проте через нерівномірний розподіл опадів рослинність у різних частинах материка помітно відрізняється. Так, в екваторіальних широтах, де зволоження значне, рослинність багата, а зі зменшенням зволоження до тропічних широт рослинність біднішає. Тому в Африці чітко простежуються рослинні пояси, які, так само як і кліматичні, тягнуться із заходу на схід і повторюються по обидва боки від екватора.

В екваторіальних широтах поширені ліси, що представлені величезною кількістю видів (мал. 28). На 1 га часто налічують до 100 видів дерев. Деякі з них вказують на колишній зв’язок Африки з Південною Америкою та островом Мадагаскар, наприклад дерево мандрівників - равенала мадагаскарська.

Деревна рослинність поширена і в субтропічних поясах на північній і південній окраїнах материка. Середземноморська рослинність представлена твердолистими вічнозеленими деревами, серед яких панують різноманітні пальми. Південна окраїна Африки виділяється високою ендемічніс-тю: тільки їй властиві 6000 видів вічнозелених дерев і чагарників.

Рідколісся і трав’яна рослинність розкинулися на північ і південь від екваторіальних лісів. Найтиповішими тут є злакові рівнини з гаями чи окремими деревами, з лісами й рідколіссями вздовж річкових долин.

Рослинність тропічних широт, де панує пустельний клімат, дуже розріджена і представлена здебільшого посухостійкими рослинами. Рятуючись від перегріву, багато які з рослин запасають вологу в своїх бульбоплодах і водоносних тканинах.

Особливе місце в Африці належить рослинам, які були сюди завезені й стали частиною тутешніх природних комплексів. До таких рослин належать фінікова пальма, дерево какао, евкаліпти й кактуси.

НОТАТКИ ДО ТЕМИ

Незвичні зелені мешканці континенту. Таким є хлібне дерево. Багато хто думає, що свою назву рослина отримала через те, що на ній росте хліб. Та це не так. Річ у тім, що плоди дерева за смаком дуже нагадують цей здобний продукт. Ще одна рослина континенту - мангове дерево. Його солодкі, соковиті плоди стали улюбленим фруктом багатьох народів. А найпопулярніша страва корінних жителів - смажене манго з картоплею. Не всі рослини Африки є довгожителями, проте це не стосується баобаба. Так, на континенті є рослина, вік якої налічує близько 5000 років, висота сягає 22 метри, окружність її стовбура - 47 метрів, окружність крони -145 метрів.

Як формуються і поширюються ґрунти на материку. Клімат і рослинність Африки впливають на формування ґрунтів. Де опадів мало й рослинність бідна, там ґрунтовий шар тонкий і містить мало перегною, а подекуди й зовсім не формується. Навпаки, у районах з достатньою кількістю опадів і багатою рослинністю утворюються потужні й родючі ґрунти.

На формування ґрунтів на континенті суттєво впливають також материнські породи. В екваторіальних широтах вони багаті на сполуки заліза й алюмінію, а тому мають червоне забарвлення. Ґрунти, утворені на таких породах, мають червонуватий відтінок. Під трав’яною рослинністю субекваторіальних і частково тропічних широт розвиваються червоні та червоно-бурі ґрунти з незначним гумусовим шаром. У субтропічних широтах під твердолистими вічнозеленими лісами розвиваються коричневі ґрунти, які насичені кальцієм, магнієм і мають потужний шар гумусу.

Основні ґрунти розташовані в Африці смугами, що відповідають кліматичним і рослинним поясам і утворюють ґрунтовий покрив.

MOJ _Д О С Л І_Д_Ж Е_Н Н Я

Користуючись картою ґрунтів атласу, визначте, які ґрунти поширені в Африці на північ від екватора по 20° сх. д. Зіставте її з картою кліматичних поясів і картою рослинності. Що спільного в розташуванні цих компонентів природи?

Про своєрідність тваринного світу Африки. Тваринний світ Африки дуже давній. Про це свідчать наукові дослідження. До того ж вчені припускають, що тривалий час фауна материка розвивалася без зовнішніх впли-

вів. Нині тваринний світ Африки надзвичайно багатий на ссавців (1/4 усіх існуючих видів), чимало з яких є ендеміками (мал. 29). Вважають, що Африканський континент був центром формування ссавців усієї земної кулі. Серед ссавців дуже багато копитних.

Тварини, як і рослини, пристосувалися до природних умов життя. Так, у пустелях типовими є гризуни, декілька видів антилоп, хижаки. В умовах вологого клімату в лісах мешкають мавпи, карликовий гіпопотам, окапі (мал. 29), різноманітні птахи. Особливо численні в Африці травоїдні тварини і хижаки, які мешкають там, де достатньо для них їжі. Це жирафи, зебри, буйволи, африканські слони, леви, павіани та ін.

ЧИ ЗНАЮ

1.  Як поширюються ґрунти і рослинність в Африці?

2.  Які рослини на материку належать до ендеміків?

ЧИ РОЗУМІЮ

3.  Чим відрізняється рослинність екваторіальних і тропічних широт на материку?

4.  У чому полягає своєрідність тваринного світу Африки?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

5.  Чому не всі ґрунти, що поширені в Африці, родючі?

6.  Чому травоїдні тварини представлені на материку численною групою видів? ЧИ ВМІЮ

7.  Позначте на контурній карті різними кольорами основні типи ґрунтів Африки.

8.  Складіть список ендемічних рослин і тварин на материку, користуючись підручником і додатковими джерелами інформації.

 

Це матеріал з підручника Географія за 7 клас Пестушко В.Ю., Уварова Г.Ш.

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 30-08-2015, 15:48, Переглядів: 4022