Народна Освіта » Географія » Форма і рухи Землі

НАРОДНА ОСВІТА

Форма і рухи Землі

Про форму і розміри Землі.

Найголовніші рухи нашої планети та їхні наслідки.

Про форму і розміри Землі. Уявлення людей про форму й розміри Землі змінювалися з розширенням їхнього світогляду і з розвитком науки. Думку про кулястість нашої планети уперше висловив Піфагор (УІ ст. до н. е.). Перші докази кулястості Землі належать Арістотелю (ІУ ст. до н. е), а обчислив її розміри у ІІ ст. до н. е. Ератосфен. На зламі ХУІІ-ХУІІІ ст. Ньютон довів, що Земля не ідеальна куля, а дещо сплющена біля полюсів. Причина відхилення форми планети від кулі - обертання Землі навколо своєї осі. Саме це зумовило нерівномірний розподіл земної маси (біля екватора вона більша, а на полюсах - менша) і сприяло формуванню геометрично неправильної форми, яку назвали геоїд. Поверхня земного геоїду збігається з рівнем океану в спокійному стані. Оскільки геоїд за формою наближається до кулі, Землю називають земною кулею.

Доказами кулястості можуть бути круглі тіні від Землі на Місяці, які видно під час затемнень (саме цим доказом скористався й Арістотель); поступове зникнення кораблів за обрій у відкритому океані чи морі; збільшення видимого горизонту при піднятті вгору; сучасні космічні дослідження.

Куляста форма Землі має велике значення. Насамперед завдяки такій формі на Землі простежується єдність усіх оболонок і зменшення сонячної

енергії зі збільшенням географічної широти. Крім того, щораз поверхня Землі ділиться на освітлену та неосвітлену Сонцем частини.

Учені вважають, що наша планета серед планет земної групи має оптимальні розміри (див. табл.), які визначають силу земного тяжіння, величину географічної оболонки й просторові масштаби тих процесів, що відбуваються на материках і в океанах. Завдяки своїй масі Земля утримує біля себе потужну повітряну оболонку - атмосферу.

Найголовніші рухи нашої планети та їхні наслідки. Земля як космічне тіло здійснює кілька видів рухів, найголовнішими серед яких є обертання навколо своєї осі (мал. 4) та навколо Сонця. Навколо уявної осі Земля обертається із заходу на схід проти годинникової стрілки. Період обертання становить майже 24 години. Цей проміжок часу називають добою.

Осьове обертання Землі має велике значення, оскільки завдяки йому змінюється день і ніч, відбуваються припливи і відпливи, відхиляються тіла, що рухаються горизонтально над земною поверхнею, наприклад літаки. Зі зміною дня і ночі пов’язані добові ритми в живій і неживій природі: добовий хід температури повітря і ґрунту, денний і нічний бриз, добова активність людини, тварин, рослин та ін.

Видовищний дослід, що підтверджує обертання Землі навколо осі. Близько 160 років тому французький фізик і астроном Леон Фуко підвісив маятник до стелі в паризькому Пантеоні (будівля - усипальниця видатних людей Франції). Якщо дивитися на маятник певний час, видно, як площина його коливання зміщується, що неможливо з погляду фізики. Це насправді свідчить, що зміщується підлога будівлі, де встановлено маятник, а отже, і вся земна куля. Таким чином маятник Фуко (як його називають нині) унаочнив факт обертання Землі навколо власної осі. Український аналог маятника Фуко з’явився не так давно в Києві. Він встановлений у бібліотеці Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут».

Одночасно з обертанням навколо своєї осі Земля рухається й навколо Сонця по орбіті, яка за формою нагадує еліпс. Земля проходить увесь шлях орбітою за 365 діб 6 год 9 хв 3,6 с. Цей період називають роком. Відстань між Землею і Сонцем протягом року змінюється: найближче до світила наша планета перебуває 4 січня, а найдальше - 6 липня.

Доказом того, що Земля дійсно рухається навколо Сонця, є насамперед безперервна зміна його положення на небі. Основним наслідком орбітального руху є зміна пір року й пов’язана із цим річна ритмічність. Нахил осі Землі до площини орбіти та її рух навколо Сонця зумовлюють також нерівномірність тривалості дня і ночі протягом року на різних широтах.

21  березня і 23 вересня, коли день дорівнює ночі на всій планеті, Сонце у полудень перебуває в зеніті над екватором і рівномірно освітлює обидві півкулі. Ці дні називають днями рівнодення.

22  червня, у день літнього сонцестояння, сонячні промені падають прямовисно на широті 23°27' пн. ш. Паралель, проведена через цю широту, називається Північним тропіком. 22 червня у Північній півкулі найдовший день і найкоротша ніч року і настає астрономічне літо, хоча календарне літо настає на 22 доби раніше - 1 червня. На широті 66°33' пн. ш. у цей день Сонце взагалі не заходить за горизонт, і там панує полярний день, а в Південній півкулі на такій самій широті - полярна ніч, оскільки світило не з’являється там над горизонтом. Паралелі, проведені через широту 66°33' у Північній і Південній півкулях, називаються відповідно Північним і Південним полярними колами.

У день зимового сонцестояння - 22 грудня - сонячні промені в полудень падають прямовисно на Південний тропік (23°27' пд. ш.). У Північній півкулі розпочинається зима, а в Південній - астрономічне літо. На Південному полярному колі у цей час стоїть полярний день, а на Північному, навпаки, полярна ніч.

Лінії тропіків і полярних кіл є умовними межами поясів освітленості Землі Сонцем (мал. 5).

Мої дослідження

Користуючись мал. 5, назвіть пояси освітленості та визначте, у яких з них Сонце буває в зеніті, а в яких ні. Чи може бути Сонце в зеніті у вашому населеному пункті? Коли настають астрономічні пори року в вашій місцевості?

ЧИ ЗНАЮ

1.  Яку форму має Земля?

2.  Які рухи Землі є найголовнішими?

ЧИ РОЗУМІЮ

3.  Чим відрізняється геоїд від кулі?

4.  Чим відрізняється осьове обертання Землі від її орбітального руху?

ЧИ ПОЯСНЮЮ

5.  Чому Земля сплющена біля полюсів?

6.  Чому Сонце буває в зеніті не на всіх широтах?

ЧИ ВМІЮ

7.  Проаналізуйте рух Землі навколо Сонця, використавши малюнок в атласі. Які головні наслідки такого руху?

8.  Обчисліть висоту Сонця у вашому населеному пункті 21 березня, 22 червня,

23 вересня та 22 грудня і поясніть, про що свідчать отримані дані.

 

Це матеріал з підручника Географія за 7 клас Пестушко В.Ю., Уварова Г.Ш.

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 28-08-2015, 13:26, Переглядів: 6314