Народна Освіта » Біологія » Основні відмінності тварин від рослин та грибів

НАРОДНА ОСВІТА

Основні відмінності тварин від рослин та грибів

Рослини і тварини мають багато спільного, але водночас вони кардинально відрізняються. Які відмінності є корінними, а які — похідними? Мабуть, найголовнішим є питання про обмін речовин. Рослини є автотрофами, а тварини — гетеротрофами. Це зумовлює всі інші їхні особливості.

 

Тварини, так само як і представники рослин, грибів, дроб’янок, мають усі ознаки живих організмів. Їм властиві обмін речовин (живлення, дихання, виділення), ріст, розвиток, рух, розмноження та подразливість. Вони складаються з клітин. У чому ж причина такої принципової подібності? У спільному походженні. Імовірно, у далекому минулому сучасні організми мали спільних предків.

За тривалий час еволюції між представниками різних царств не тільки збереглася подібність, але й накопичилися відмінності. Які ж особливості відрізняють тварин від інших організмів?

1.    Уявіть тигра, який накидається на свою жертву; корову, що мирно жує траву; паразитичного черв’яка, який поглинає поживні речовини всією поверхнею тіла... На перший погляд, нічого спільного. Проте ці тварини живляться готовими органічними речовинами, які надходять до їхнього організму з їжею. Вони ге-теротрофи! Більшість тварин є гетеротрофами, а рослини — автотрофами. Це основна відмінність тварин від рослин. Гетеротрофами також є більшість дроб’янок, деякі рослини-паразити та всі гриби. Гетеротрофи — організми, які отримують готові органічні речовини з їжею, автотрофи — організми, які синтезують органічні речовини з неорганічних у своєму тілі.

2.    На відміну від більшості рослин, грибів, багатьох бактерій, тварини здатні самостійно пересуватися. У процесі еволюції в них з’явилися спеціальні органи руху: крила — у птахів, плавці — у дельфінів, бігальні кінцівки — у гепардів тощо.

3.    Клітини тварин відрізняються від клітин рослин, грибів і дроб’янок. Найголовніші відмінності — це відсутність твердої клітинної оболонки, пластид і вакуолі з клітинним соком.

4.    Організми більшості тварин, на відміну від рослин, грибів і бактерій, мають системи органів (дихальну, кровоносну, нервову та ін.), які забезпечують ефективніший обмін речовин.

5.    Рослини здатні до необмеженого росту впродовж свого життя, а у більшості тварин ріст обмежений. Вони ростуть лише до певних розмірів.

Запам'ятайте найважливіше

Тваринам властиві обмін речовин, ріст, розвиток, рух, розмноження та подразливість, клітинна будова. У цьому виявляється подібність тварин до інших організмів. Мають вони й особливості: більшість тварин — гетеротрофи, їхні клітини не мають твердої оболонки, їхні органи об’єднані в системи. Тварини, як правило, здатні самостійно пересуватися, їхній ріст обмежений, а тіло компактне і має симетрію.

Перевірте свої знання

1. Які особливості будови та життєдіяльності притаманні тільки тваринам?

2. Які спільні риси є у тварин і рослин? У чому причина подібності?

3*. Чим відрізняються тварини від рослин? У чому причина відмінності?

4**. Чи можна сказати, що всі рослини є автотрофами? Доведіть на прикладах.

 

Це матеріал з підручника Біологія 7 клас Н.В. Запорожець, І.І. Черевань, І.А. Воронцова

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 5-08-2015, 17:05, Переглядів: 51942