Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » § 1. Види конструкційних матеріалів. Деревина

НАРОДНА ОСВІТА

§ 1. Види конструкційних матеріалів. Деревина

У давні часи людство використовувало для задоволення власних потреб небагато матеріалів -деревину, камінь, волокна рослинного і тваринного походження, глину - тобто те, що давала природа. Однак з часом люди відкривали інші матеріали, навчалися їх обробляти і застосовувати. Розвиток науки, техніки і промисловості, зокрема створення парових та електричних машин, автомобілів, літаків тощо, висували нові - дедалі складніші вимоги до конструкційних матеріалів: вони мали витримувати великі навантаження, високі температури, проводити електричний струм, не піддаватися корозії та ін.

Визначальними для конструкційних матеріалів є механічні властивості - міцність, твердість, пластичність. Вибираючи конструкційний матеріал для того чи іншого виробу, обов’язково зважають і на його технологічні властивості -опір розколюванню або згинанню, здатність проводити звук, тепло й електричний струм тощо.

За своєю природою конструкційні матеріали поділяються на металеві (сплави різних металів), неметалеві (деревина, скло, гума, кераміка,

Конструкційний матеріал - це матеріал, з якого виготовляють деталі конструкцій машин, споруд та багато нших виробів. Ці матеріали здатні витримувати навантаження.

папір, пластики та ін.) та композиційні, що поєднують властивості різних матеріалів (скловолокно, металокераміка, металопластики та ін.).

Які металеві й неметалеві конструкційні матеріали тебе оточують? Наведи приклади їх використання.

Де ти зустрічався з деревиною як конструкційним матеріалом?

Які властивості деревини тобі відомі?

Пригадай...

Приклади використання різних конструкційних матеріалів наведено на рис. 1 (дерево), рис. 2 (метал), рис. 3 (композиційні матеріали).

Рис. 1. Свято-Троїцький собор (1778 р.) у м. Новомосковську (Дніпропетровська обл.), побудований запорожцями з дерева без жодного залізного цвяха. Автор проекту - народний умілець Яким Погрібняк

Рис. 2. Міст Патона у Києві (1940 р.) завдовжки 1543 метри - перший у світі металевий суцільнозварний міст

Рис. 3. Корпус новітнього пасажирського літака Boeing 787 Dreamline (перший політ -2009 р.), що працює на відстанях понад 10 000 км, повністю виготовлений з композиційних матеріалів

Розглянь рисунок 4 і розкажи про застосування деревини як конструкційного матеріалу для будівництва та обладнання будинку і прибудинкової території.

Рис. 5. Дерев’яний велосипед, який розробили японські дизайнери: металевими є лише педалі, ланцюг передачі руху і шестерні.

Рис. 6. Дерев’яний автомобіль, що має двигун внутрішнього згоряння об’ємом 4,6 л і розвиває максимальну швидкість 385 км/год.

Деревина - один з найдавніших матеріалів, які використовує людина. її відносно просто обробляти, вона міцна, добре зберігає тепло, не змінює своєї форми під впливом зовнішніх факторів (кліматичні умови, дія багатьох хімічних речовин тощо), не піддається корозії, екологічна.

Слід розрізняти поняття «дерево» і «деревина».

Дерево - це багаторічна рослина, що складається з трьох основних частин - коріння, стовбура та крони.

Деревина - це природний конструкційний матеріал, сировина для виготовлення багатьох виробів, яку отримують зі стовбурів дерев.

Деревину широко використовують у різних галузях господарства. З неї виготовляють віконні рами, двері, покриття для підлоги, меблі, папір, музичні інструменти тощо. Сьогодні вчені досліджують її властивості у поєднанні з іншими матеріалами і використовують у різноманітних технологічних процесах - від фільтрації води до термозахисту космічних апаратів.

 

Що таке пиломатеріали і які вони бувають

Пиломатеріали - це пиляна продукція певної якості та розмірів, що має дві пласкі паралельні поверхні. Пиломатеріали отримують шляхом ділення стовбура дерева на певну кількість частин із подальшим розкроюванням уздовж і впоперек волокон.

Дошка і брусок - основні види пиломатеріалів.

Якщо розпиляти дерево впоперек волокон (зробити поперечний розріз) буде добре видно велику кількість кілець (рис. 7). Щороку на стовбурі утворюється одне річне кльце. Полічивши їх, можна визначити вік дерева.

Дошка - це пиломатеріал завтовшки до 100 мм і шириною більшою від її подвійної товщини (рис. 8). Найчастіше дошка застосовується для облаштування підлог, обробки стін, виробництва меблів.

Дошка має такі елементи: пласть, ребро, крайки і торці (рис. 9). Крайкою називають вузький поздовжній бік виробу, а ребром - лінію перетину крайки виробу і пласті. Поперечний кінцевий перетин називають торцем.

Брусок - це пиломатеріал завтовшки до 100 мм і шириною не більшою від його подвійної товщини (рис. 10). Застосовують бруски у столярній та меблевій промисловості. Під час спорудження будинків з них виготовляють короби для дверей, поперечини тощо.

 

Які бувають дошки за способом обробки

Дошки за способом обробки поділяють на:

обрізні - пиломатеріал з крайками, обрізаними перпендикулярно до пласті (рис. 11);

односторонньо обрізні - пиломатеріал з однією крайкою, яка перпендикулярна до пласті (рис. 12);

 

необрізні - пиломатеріал з необробленими або частково обрізаними чи проструганими крайками (рис. 13).

Обапіл утворюється з бічної частини колоди й має одну необроблену поверхню (рис. 14). Застосовують обаполи для виготовлення простих допоміжних засобів у будівництві.

Лабораторно-практична робота ВИЗНАЧЕННЯ ВИДІВ ПИЛОМАТЕРІАЛІВ

Матеріали: зразки фрагментів різних за розмірами видів деревної продукції (дошки, бруски, обапіл).

Послідовність виконання роботи

1.    Ознайомся з різними видами пиломатеріалів.

2.    Визнач всі види пиломатеріалів за зразками і виміряй їх поперечні перерізи (ширину, товщину, висоту).

3.    Дані занеси у таблицю.

1.    Які види конструкційних матеріалів ти знаєш?

2.    Що таке пиломатеріали? Назви їх види.

3.    Назви основні елементи дошки.

4.    Які бувають дошки за способом обробки?

 

Це матеріал з підручника Трудове навчання (хлопці) за 7 клас Терещук А. І., Авраменко О. Б.

 

Автор: admin от 26-07-2015, 14:55, Переглядів: 3891