Народна Освіта » Географія » § 20. Вулканізм і магматизм

НАРОДНА ОСВІТА

§ 20. Вулканізм і магматизм

Що ви знаєте про вулкани? Як ви уявляєте виверження вулкана?

Утворення та будова вулкана. Ви вже знаєте, що речовина астеносфери перебуває в пластичному стані через великий тиск верхніх шарів земної кори. Коли в земній корі виникають тріщини, тиск знижується, речовина астеносфери розріджується й починає підніматися на поверхню. Цю розплавлену гарячу масу гірських порід і мінералів, насичену газами, називають магмою. Процес утворення магми та переміщення її в земній корі називається магматизмом.

Піднімаючись тріщинами вгору, магма може заповнювати порожнини в земній корі й там застигати. Таке явище називається внутрішнім, або прихованим, магматизмом. Зовнішній магматизм, або вулканізм, це сукупність явищ, пов’язаних із підняттям магми з надр Землі та виливанням її на поверхню.

Магма, яка виливається назовні, називається лавою. Витікаючи з тріщини, лава розтікається й поступово охолоджується, утворюючи застиглі лавові потоки й конусоподібні горбки (мал. 53). З кожним виверженням утворюється новий шар лави, і горбки перетворюються на гори. Так утворюється вулкан. Вулкан — це місце виходу магми на земну поверхню у вигляді конусоподібної (або іншої форми) гори.

Його основу становить тіло, або конус, вулкана, що формується багатьма нашаруваннями застиглої лави. Місце в земних надрах, з якого піднімається розплавлена магма, називається вогнищем магматизму. З нього через жерло вулкана магма піднімається на поверхню й виливається назовні з чашоподібного заглиблення, що зветься кратером. Інколи на схилах вулкана утворюються тріщини, які сягають жерла, і тоді магма, прориваючись по них, формує бічні кратери (мал. 54).

Виверження вулкана часто супроводжується виділенням диму, пилу, вулканічного попелу, потужним гуркотом і землетрусами. Залишки лави під тиском газів вистрілюють у повітря, ніби вулканічні бомби, і смертельним градом засипають довколишню територію. Вулканічні бомби, що вилітають із жерла, можуть мати діаметр понад 50 см і поширюватися в радіусі 25 км. Окремі уламки піднімаються на висоту 11-13 км.

Згаслі й діючі вулкани. Вулкан, про виверження якого збереглись історичні відомості, називається діючим, а той, що не проявляв активності за пам’яті людства, — згаслим. До діючих вулканів в Європі належать Везу вій, Етна, в Азії — Фудзіяма, Кракатау. В Україні діючих вулканів немає. У Кримських горах відомий згаслий вулкан Карадаг. Ланцюг згаслих вулканів утворює вулканічний хребет в Українських Карпатах. Діючі вулкани здебільшого поширені в межах сейсмічних поясів.

Гарячі джерела, гейзери. У місцях, де на невеликій глибині до неза-стиглої магми підходить підземна вода, утворюються гарячі джерела та гейзери.

Гарячі джерела постійно витікають на поверхню з тріщин земної кори, утворюючи струмки та річки.

Гейзер — це фонтануючий викид у повітря води, розігрітої вулканічними газами до температури кипіння.

У підземних порожнинах вода нагрівається до 100 °С і закипає. Під тиском пари вона із силою виривається вгору. Струмінь гейзера може сягати кількох десятків метрів (мал. 55).

Гейзери діють із періодичністю від кількох хвилин до кількох діб. Це залежить від глибини залягання магми, розмірів тріщини, температури газів. За частотою викидів деяких гейзерів можна навіть звіряти годинники.

Багато гейзерів є на острові Ісландія в Європі, на острові Нова Зеландія (біля Австралії), на заході Північної Америки — в Йєллоустонському національному парку.

 

Повторимо головне

 

З надр Землі по тріщинах у земній корі піднімається розплавлена речовина мантії — магма. Цей процес зветься магматизмом. Розрізняють внутрішній і зовнішній магматизм. Зовнішній називають вулканізмом. Вулканізм — небезпечне явище через витікання лави, викиди газів і попелу.

Вулканізм часто супроводжується такими явищами, як гейзери й гарячі джерела.

 

Запитання та завдання

1. Що таке магма?

2. Що називають магматизмом?

3. Що ви знаєте про будову вулкана? Назвіть його елементи.

4. Опишіть етапи виверження вулкана від утворення тріщин у земній корі до виливу лави.

5. Які вулкани називають діючими, а які — згаслими? Наведіть приклади.

6. Якими явищами супроводжується виверження вулкана?

7. Що таке гейзери? Охарактеризуйте їх і назвіть основні особливості.

Як позначаються вулкани на карті? Визначте за картою положення, назву та висоту вулканів на материках. На якому материку немає діючих вулканів? У яких районах Землі розташовані найвідоміші гейзери?

 

Скарбничка дослідника

 

Найвищий вулкан на нашій планеті —/Іьюльяйльяко — розташований у Центральних Андах Південної Америки, на кордоні Чилі й Аргентини. Він піднявся над рівнем моря на 6723 м. Оскільки вулкан діючий, його спокій із недовірою сприймають індіанці, які дали йому назву «Обманщик».

Столиця Ісландії Рейк’явік не потребує газу, нафти й вугілля для опалювання. Замість цього використовується енергія підземних надр. З невеликої глибини видобувається вода, нагріта теплом Землі до 90 °С, яка постачається не лише в будинки мешканців міста, а й у басейни та теплиці.

У 1883 р. під час виверження вулкана Кракатау в Індонезії на висоту 260 м піднялося майже 80 мільярдів кубічних метрів попелу та гірських порід, залишки яких трималися в повітрі кілька років. Хмари попелу було видно навіть в Європі.

 

Це матеріал з підручника Географія 6 клас Т.Г. Гільберг, Л.Б. Паламарчук

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 12-11-2014, 21:31, Переглядів: 4839