Народна Освіта » Географія » § 19. Землетруси

НАРОДНА ОСВІТА

§ 19. Землетруси

Що вам відомо про землетруси?

Як виникають землетруси? Літосферні плити не є суцільними брилами каменю. Матеріал, з яких вони складаються, шаруватий і залягає у вигляді потужних пластів базальту й граніту. Найменш стійкі частини літосферних плит — їх краї.

Коли дві літосферні плити зіштовхуються, виникає величезний тиск. Краї плит не витримують його, руйнуються, створюючи розриви й поштовхи. Хвилі поштовхів поширюються в надрах Землі в усіх напрямках. У місцях, де ці поштовхи досягають поверхні, виникають землетруси. Землетруси — це підземні поштовхи й коливання земної поверхні, зумовлені раптовими розломами та зміщенням земної кори. Землетруси руйнують споруди, утворюють тріщини в поверхні, при цьому часто гинуть тисячі людей.

Місце на глибині, де відбуваються зміщення й розриви, називається гіпоцентром, або вогнищем, землетрусу. Гіпоцентр буває на глибині від 60 до 700 км. Від нього в усі боки через пласти гірських порід розходяться сейсмічні хвилі, які передають руйнівну енергію землетрусу на великі відстані. Місце над гіпоцентром на земній поверхні, де сила землетрусу відчувається найбільше, називається епіцентром землетрусу. З віддаленням від епіцентру енергія сейсмічних хвиль поступово зменшується (мал. 50).

Сила землетрусу. Силу землетрусів визначають за шкалою Ріхтера, яка вказує на кількість енергії, що виокремлюється у вогнищі землетрусу. Наприклад, енергію, яка вивільнилася під час землетрусу в м. Верному (до 1921 р. назва м. Алмати) 9 червня 1887 р. (7,3 бали за шкалою Ріхтера), порівнюють з одночасним залпом 22 млрд потужних артилерійських гармат, що викидають снаряди вагою в одну тонну на відстань 25 км.

Для оцінки ступеня впливу сейсмічних хвиль на житлові будинки розроблена міжнародна 12-бальна шкала. Так, землетрус силою 1 бал реєструється тільки приладами, а землетрус силою 12 балів призводить до величезних руйнувань, змін у рельєфі, людських жертв.

Нині спостереження за землетрусами здійснюються на сейсмічних станціях автоматично й безперервно. Для реєстрації сейсмічних хвиль використовуються сейсмографи, які записують коливання ґрунту (мал. 51). їх установлюють на значній глибині, щоб зменшити перешкоди від інших джерел коливань.

Результати сейсмічних спостережень більшості станцій світу узагальнюють у Міжнародному сейсмічному центрі (Велика Британія) і використовують для вивчення не тільки землетрусів, а й внутрішньої будови Землі.

Землетруси можуть тривати лише кілька секунд, але за цей час нерідко виникають дійсно катастрофічні руйнування. Траплялися випадки, коли землетруси знищували цілі міста (див. табл. 1).

 

Таблиця 1

Шкала сили землетрусів

Сила землетрусів у балах

Характеристика землетрусів

Зовнішні вияви землетрусів

1-3

Слабкі

Відчутні окремим тваринам (риби, собаки, коні, ведмеді). Людина їх майже не відчуває.

4-5

Відчутні

Добре відчутні в приміщеннях. Дзвенить або б’ється посуд, тріскають шибки у вікнах. Надворі майже не відчутні.

6-7

Сильні

Руйнуються старі будівлі. Зміщуються важкі меблі. Обсипається штукатурка.

8

Руйнівні

Падають фабричні димарі, частково руйнуються кам’яні будинки. Змінюється рівень води в криницях.

9

Спустошливі

Руйнується більшість будов. Розриваються підземні трубопроводи, утворюються великі тріщини в земній поверхні.

10

Знищувальні

Викривляються залізничні рейки, утворюються багато тріщин на поверхні. Водойми затоплюють береги.

 

Продовження табл. 1

Сила землетрусів у балах

Характеристика землетрусів

Зовнішні вияви землетрусів

11

Катастрофічні

Руйнуються мости. З'являються тріщини на поверхні. Підземні трубопроводи й усі будинки повністю руйнуються.

12

Дуже катастрофічні

Предмети піднімаються в повітря. На поверхні Землі утворюються хвилі. Дуже змінюється рельєф місцевості.

У середньому за рік на нашій планеті відбувається майже мільйон порівняно слабких землетрусів і 15-20 сильних, що призводять до значних руйнувань.

Цунамі. Землетруси, які виникають під морським дном, спричиняють велетенські руйнівні хвилі — цунамі (мал. 52). Ця назва в перекладі з японської означає «хвиля в гавані». Висота цунамі у відкритому морі в місці виникнення — від ОД до 5 м, довжина хвилі велика, тому для кораблів вона непомітна. Біля берегів висота хвилі зростає до 10-50 м і більше. У цьому випадку цунамі може призвести до величезних руйнувань, особливо на мілководних берегах. Найбільш небезпечні цунамі у вузьких неглибоких бухтах, тому при загрозі наближення цунамі моряки намагаються відвести судна якомога далі від берега.

Сейсмічні пояси Землі. Якщо нанести епіцентри землетрусів на карту світу, то ви побачите, що землетруси відбуваються не всюди. Райони, де зафіксовані найсильніші землетруси, відповідають розташуванню ліній розломів, що розділяють літосферу на великі блоки, а отже, областям формування гірських хребтів.

Сейсмічний пояс — це рухома ділянка земної кори, що виникає на межі літосферних плит, де проходять глибинні розломи. Учені виокремлюють на Землі три великих сейсмічних пояси: Альпійсько-Гімалайський (Середземноморський), Тихоокеанський, Серединно-океанічний.

Альпійсько-Гімалайський пояс простягається від європейського узбережжя Атлантичного океану через пів

день Європи до Тихого океану, охоплюючи найбільші гірські системи Євразії.

Тихоокеанський пояс кільцем оточує береги материків Тихого океану й прилеглі до них групи островів.

Серединно-океанічний пояс охоплює серединно-океанічні хребти у Світовому океані.

 

Повторимо головне

 

У надрах земної кори під дією внутрішніх сил виникають зміщення й розриви пластів, які спричиняють землетруси.

Енергія землетрусу передається сейсмічними хвилями.

Учені виокремлюють на Землі три великих сейсмічних пояси: Альпійсько-Гімалайський, Тихоокеанський, Серединно-океанічний.

Запитання та завдання

1. Що таке землетруси?

2. У яких місцях на Землі та з яких причин вони відбуваються?

3. Що називають гіпоцентром та епіцентром землетрусу?

4. Як передається енергія землетрусу?

5. В яких одиницях вимірюють силу землетрусів?

6. Як називаються хвилі, що утворюються на водній поверхні в результаті землетрусів океанічного дна?

7. Що називають сейсмічними поясами?

8. У яких напрямках поширюються сейсмічні хвилі?

9. Чому в епіцентрі землетрусу спостерігаються найбільші коливання земної поверхні?

10. У чому нині полягає проблема попередження людей про надходження цунамі?

У яких районах нашої планети відбуваються найсильніші землетруси? Покажіть на карті зони землетрусів.

Дізнайтеся, чи були землетруси у вашій місцевості. Якщо були, то якої сили та з якими наслідками.

 

Скарбничка дослідника

 

6 грудня 2004 р. на межі літосферних плит у північно-східній частині Індійського океану (3° пн. ш., 96° сх. д.) стався найсильніший землетрус після 1964 р. Він спричинив руйнівне цунамі, що рухалося із середньою швидкістю 700 км/год і досягло берегів понад десяти країн. У результаті землетрусу та цунамі в Бангладеш, Індонезії, Шрі-Ланці, Індії, Кенії, Малайзії, Таїланді, Танзанії, на Мальдівських і Сейшельських островах загинуло майже 100 тис. чоловік, майже 5 млн людей залишилося без даху над головою. Цунамі вторглося в Тихий океан і досягло навіть Куриль-ських островів (Росія), де висота хвилі становила 29 м.

Наближення землетрусів здатні відчувати деякі тварини та риби. Мешканці Японії спеціально купують певні породи акваріумних рибок, щоб, спостерігаючи за їх поведінкою, передбачити землетруси.

 

Це матеріал з підручника Географія 6 клас Т.Г. Гільберг, Л.Б. Паламарчук

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 12-11-2014, 21:29, Переглядів: 4007