Народна Освіта » Географія » § 4. Початок доби великих географічних відкриттів

НАРОДНА ОСВІТА

§ 4. Початок доби великих географічних відкриттів

Чим приваблювали європейців Китай та Індія? Що вам відомо про відкриття Америки європейцями?

Відкриття Америки. Вам уже відомо, що першими відкрили Америку нормани ще 999 p., але про це європейці так і не довідалися. Удруге відкрив Америку Христофор Колумб. Він народився в м. Генуї. У 1476 р. переїхав до Португалії. Тут у нього виникла ідея досягти Індії західним шляхом. На той час європейці вже знали, що Земля має форму кулі. «Якщо це так, — розмірковував X. Колумб, — то до берегів Індії можна дістатися, пливучи з Європи на захід». Він розповів про свій задум португальському королю, але той ним не зацікавився. Тоді X. Колумб переселився в Іспанію. Там йому вдалося переконати впливових людей та іспанського короля підтримати цей проект.

У серпні 1492 р. на трьох каравелах — «Пінта», «Нінья» й «Санта-Марія» (мал. 10) — команда X. Колумба вирушила з порту Палос на захід до вже відомих Канарських островів. Звідти мореплавці розраховували потрапити в Індію.

Майже два місяці кораблі пливли Атлантичним океаном, але очікуваної землі не було, хоча за попередніми підрахунками мореплавці сподівалися значно раніше дістатися берегів Індії. Лише 12 жовтня 1492 р. черговий матрос із «Пінти» побачив землю. Це був маленький острів із групи Багамських островів. Христофор Колумб назвав його Сан-Сальвадор («Святий спаситель»). Він був упевнений, що досяг берегів Індії (мал. 11). З легкої руки мандрівника відкриті ним острови стали називати Вест-Індія (Західна Індія), а їхніх мешканців індійцями.

У подальшому X. Колумб здійснив ще три успішні експедиції, відкрив понад 700 островів. До кінця життя він був переконаний, що відкрив західний шлях до Індії.

Америго Веспуччі. Відкриття нових земель X. Колумбом стало початком організації інших морських експедицій на захід. Кілька таких експедицій зробив й Америго Веспуччі — освічений флорентієць, який жив в Іспанії. У 1502-1504 pp. він обстежив східне узбережжя Північної Америки до 50° пд. ш. Дослідник спілкувався з місцевими жителями, вивчав клімат, рослинність нових країв, зоряне небо. У звітах про подорожі він називав відкриту землю материком, оскільки вважав, що вона не належить до Азії. Своїми відкриттями мандрівник здобув популярність у сучасників. У 1507 р. німецький картограф Мартін Вальдзе-мюллер запропонував назвати нову землю Америка на честь Америго Веспуччі. Згодом ця назва поширилася на два материки — Північну та Південну Америку.

 

Повторимо головне

 

Європейці намагалися проникнути на багаті ринки Індії й Китаю. Тому почали шукати морський шлях до цих країн.

Важливою подією для Європи стало відкриття Америки X. Колумбом. Першим, хто здогадався, що відкрита земля — новий материк, був Америго Веспуччі.

У 1507 р. нові землі було запропоновано назвати Америка.

 

Запитання та завдання

 

1. Назвіть причини, які спонукали європейців до подорожей і мореплавства.

2. У якому році європейці вперше відкрили Північну Америку?

3. Складіть розповідь про відкриття Америки X. Колумбом. Для цього скористайтеся текстом і додатковими джерелами інформації. Доберіть малюнки, підготуйте презентацію (за бажанням).

4. Чому відкритий X. Колумбом материк назвали Америкою, а не Колумбією?

Нанесіть на контурну карту шлях експедиції X. Колумба.

 

Скарбничка дослідника

 

Ще зовсім недавно не було супутників, які постійно передають сигнали-інформа-цію. Морякам удавалося досить точно визначати своє місцезнаходження. Умінню не залежати від електроніки й тепер навчають у школах капітанів суден. Цей прилад має назву секстант (мал. 12), що походить від латинського слова sextans — шостий. Його використовують для вимірювання кутової висоти небесного світила щодо горизонту. Якщо лінії горизонту не видно, то її статус визначається бульбашковим рівнем. Секстант винайшов І. Ньютон.

 

Це матеріал з підручника Географія 6 клас Т.Г. Гільберг, Л.Б. Паламарчук

 

Категорія: Географія

Автор: admin от 12-11-2014, 20:33, Переглядів: 2616