Народна Освіта » Біологія » Мікроскопічні гриби, що викликають хвороби рослин

НАРОДНА ОСВІТА

Мікроскопічні гриби, що викликають хвороби рослин

 Ви дізнаєтеся про ще одну важливу і дуже численну групи мікроскопічних грибів - це гриби, паразитуючі на рослинах.

 Чи можуть гриби приводити до хвороб рослин? З чого складається імунна система рослин?

 

Організм рослини є надзвичайно сприятливим середовищем для розвитку грибів: вакуолі рослин містять багато води з розчиненими в ній вуглеводами; клітинні оболонки і хлоропласти є джерелом складних вуглеводів - целюлози і крохмалю Устячка забезпечують доступ необхідного для дихання кисню а міжклітинний простір - це добре захищений від несприятливих зовнішніх умов «притулок» для міцелію.

 

У природі важко знайти дорослу рослину, на якому не мешкав би паразитичний гриб. Алетак гриб зазвичай не вбиває рослина-господаря. Зазвичай він лише уповільнює його ріст. Для цього є дві основні прич іни. З одного боку, рослини мають засоби протидії паразитові - вони виділяють особливі речовини, які пригнічують розвиток гриба. Також рослини здатні утворювати навколо уражених грибом ділянок зону з власних мертвих клітин, несодержащей ні води, ні поживних речовин. Така зона ізолює уражену грибом частина рослини від здорових клітин. Але спеціальної захисної системи, схожої на імунну систему тварин, у рослин не виявлено. З іншого боку, гриб-паразит сам «не зацікавлений» у смерті господаря, адже тоді він також може загинути.
Особливо шкідливими паразитичні гриби для сільськогосподарських культур.
Найбільш поширеними хворобами культурних рослин є борошниста роса, головня, іржа, гниль, плямистості, парша (рис. 284). Грибні хвороби служать причиною істотних втрат врожаю.

 

 

Захист рослин від паразитичних грибів вимагає точного визначення збудника. Це запорука правильного підбору способу захисту рослин. До загальних універсальним рекомендаціям в умовах особистого господарства відносяться: підбір для вирощування стійких сортів рослин, прибирання і подальше компостування залишків рослин перед початком нового сезону, своєчасне внесення добрив, атакож уникнення перезволоження грунту.

 

 

Мікроскопічні гриби, що викликають хвороби рослин, призводять не тільки до втрат врожаю. Деякі продукти харчування, вироблені з рослин, уражених такими грибами, можуть бути небезпечними для здоров'я людини. Найбільш відомі випадки отруєння хлібом, що містить токсини збудників двох хвороб зернових культур. Одна з них історично називається «п'яним хлібом», а друга - «ріжком».
Хвороба «п'яний хліб» викликає мікроскопічний гриб, який розвивається в зернівках злаків, який утворює особливі грибні токсини. На колосках, уражених збудником «п'яного хліба», помітні знебарвлені лусочки, вкриті рожевим нальотом (рис. 285). При вживанні хліба, випеченого з борошна, в яку потрапили уражені зернівки, у людини спостерігається отруєння, що нагадує алкогольне сп'яніння. При тривалому вживанні в їжу такого хліба розвивається важке ураження нервової системи, психічні захворювання та малокрів'я.
Хвороба злаків під назвою «ріжки» (ріс.236) викликає мікроскопічний гриб клаеіцепс. На колосках він утворює добре помітне видозміна міцелію у вигляді чорно-фіолетових ріжків. Ріжки містять токсини, що викликають суху гангрену кінцівок і конвульсивні скорочення м'язів. При спазмі дихальних м'язів людина може померти від задухи. Симптоми отруєння починають проявлятися тоді, коли маса розмелених ріжків в борошні становить 0,1-0,5%. Токсини гриба нестійкі, і після 2-3-х років зберігання зерна розкладаються.
Токсини ріжків широко застосовують у сучасній медичній практиці для лікування ряду захворювань, зокрема сердеч-но-сосудістихі нервових.

 

Висновки


1. Мікроскопічні паразитичні гриби здатні викликати різноманітні хвороби рослин.
2. Деякі гриби - збудники хвороб рослин («п'яний хліб» і «ріжки») - виділяють токсини, що викликають важкі захворювання людини.

 

Контрольні запитання

 

 

1. Чим можна пояснити широке поширення уражень рослин паразитичними грибами?
2. Які гриби-паразити рослин становлять безпосередню небезпеку для здоров'я людини і чому?
3. Які ви знаєте загальні заходи щодо профілактики ураження рослин мікроскопічними паразитичними грибами?

 

Це матеріал з підручника Біологія 6 клас І.Ю. Костіков, С.О. Волгін, В.В. Додь

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 11-10-2014, 14:21, Переглядів: 9693