Народна Освіта » Біологія » Макроскопічні гриби: особливості живлення та роль у природі

НАРОДНА ОСВІТА

Макроскопічні гриби: особливості живлення та роль у природі

 Ви дізнаєтеся більше про макроскопічні гриби, про джерела живлення цих грибів та їхню роль у природі.

 Чи можуть рослини з грибами зростися в одне ціле? Чи можуть гриби бути без шапочки та без ніжки? Чому дерева трухлявіють?

 

Макроскопічні гриби можуть бути сапротрофами, симбіотрофа-ми або паразитами. Вони можуть використовувати рівні джерела органічних речовин, але найчастіше поживні речовини їм постачають рослини, особливо — деревні. Тому в лісах макроскопічних грибів зазвичай набагато більше, ніж в степах, на луках або в пустелях. Рівні групи грибів пов'язані між собою (мол. 211). Вони підвищують родючість бідних лісових ґрунтів і сприяють появі нових поколінь рослин.

Мікоризні гриби. Макроскопічні гриби-симбіотрофи ростуть переважно на ґрунті. Саме до них належить більшість їстівних та отруйних шапинкових грибів. Поживні речовини такі гриби отримують не безпосередньо з ґрунту, а від кореневих систем рослин, з якими їх міцелій вступає у взаємовигідний симбіоз. Цей симбіоз називається міхор&за (від грецького «мікос* — гриб, та «ризос» — корінь).

При утворенні мікоризи гіфи гриба щільно оплітають корені рослини (мал.212). Гіфами мій,еліто гриб поглинає з великої площі воду та мінеральні речовини, яві спрямовуються до коренів рослини і виділяються в зоні контакту гриба з корененими волосками. У такий спосіб гриб підживлює рослину. Натомість рослина виділяє в зоні кореневих волосків розчинені у воді цукри та деякі інші органічні речовини, які вона утворила в результаті фотосинтезу. Ці органічні речовини поглинають гіфи гриба. Таким чином, співжиття гриба та рослини є взаємно корисним.

Певні види грибів утворюють мікоризу з певними видами рослин. Ця особливість знайшла своє відображення у назвах деяких їстівних грибів (наприклад, підбере зовик утворює мікоризу з березами, підосичник — з осиною, піддубник — Із дубом). Ліси, де багато мікоризних грибів, швидше ростуть, ніж ті, де таких грибів мало.

Паразитичні гриби. У старих або дуже загущених лісах на деревах оселяється багато грибів, яких зазвичай називають трутовиками (жал. 213). У плодових тіл трутовиків, як правило, немає чіткого поділу на ніжку та шапинку, і вони не загнивають. Міцелій трутовиків поширюється в стовбурі по провідній системі росли-

ни, розкладає деревину, і спричиняє її суху гниль (мал. 214). Як наслідок, уражені дерева гинуть. Проте гриб деякий час продовжує рости, живлячись мертвою органічною речовиною колишнього дерева-хазяїна, тобто перетворюється на сапротрофа.

Трутовики е прикладом макроскопічних паразитичних грибів, які викликають хвороби рослин.

Сапротрофні гриби. Відмерла деревина стає джерелом поживних речовин не лише для трутовиків, але й для багатьох інших грибів, які називають дереворуйнфочими грибами (мал. 215).

Врешті-решт стовбури та гілки повністю трухлявіють, розсипаються, потрапляють на ґрунт і поступово за-

сиііаютьсв опалим листям та іншими рештками. Сильно розкладені органічні рештки стають джерелом їжі для грибів — ґрунтових сапротрофів. Серед макроскопічних ґрунтових сапротрофів переважають шапинкові гриби, дощовикові та веселкові гриби (мал. 216). Ґрунтові сапротрофи, розкладаючи залишки органічної речовини, беруть участь у процесах утворення фунтів та підвищення їх родючості. Тим самим ці гриби сприяють появі нових поколінь рослин, а разом з ними — і нових поколінь мікориз.

Висновки


1. Макроскопічні гриби отримують поживні речовини з різних джерел: мікоризні гриби - від кореневих систем рослин, трутовики - від живих клітин рослин, дереворазрушающие гриби і грунтові сапротрофи - із залишків відмерлих організмів.
2. Всі групи грибів в природі взаємопов'язані.
3. Гриби допомагають рослинам в харчуванні, знищують старі дерева і розкладають відмерлі рештки, беручи участь у процесі утворення грунтів і підвищення їх родючості.

Терміни і поняття

 

Мікоруза, трутовики, дереворазрушающие гриби, грунтові сапротрофи.

Контрольні запитання

 

1. Як пов'язані між собою мікоризні, трутові і сапротрофних гриби?
2. Як взаємодіють дерева і мікоризні гриби?
3. Чим корисні і шкідливі трутовики?

Завдання

 

Дайте відповіді на запитання школярів, наведені на початку параграфа.

Для допитливих


Гриб китайського імператора і деякі інші лікувальні гриби.
Людя здавна знали про надзвичайно цілющі властивості деяких трутовиків. Один з них - трутовик лакований, який в Китаї називається «Гриб безсмертя» (лин-чжи), в Японії - «Гриб духовної сіш» (рейши) (рис. 217).
В Стародавньому Китаї лин-чжи вважався ліками від усіх хвороб, дорогоцінним подарунком небес, грибом довголіття і еліксиром пам'яті.
Такий високий статус гриба в Стародавньому Китаї повністю виправданий: він містить біологічно активні речовини, що підвищують імунітет, захищають клітини від кисневого ураження і пов'язаного з цим старіння, пригнічують розвиток вірусів і хвороботворних бактерій, покращують роботу сердда і кровоносної системи, підвищують активність мозку і увагу, стимулюють пам'ять. До того ж, лин-чжи містить речовини, що мають протипухлинну дію.

Однак лікувальні протиракові властивості трутовиков перевершив інший гриб - грунтовий сапротрофов веселка звичайна. Зараз веселка є об'єктом інтенсивних біологічних, біохімічних і фармакологічних досліджень.

 

Це матеріал з підручника Біологія 6 клас І.Ю. Костіков, С.О. Волгін, В.В. Додь

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 9-10-2014, 00:48, Переглядів: 11294