Народна Освіта » Біологія » Особливості будови грибів: грибниця, плодове тіло. Розмноження грибів (на прикладі печериці)

НАРОДНА ОСВІТА

Особливості будови грибів: грибниця, плодове тіло. Розмноження грибів (на прикладі печериці)

 Ви дізнаєтеся про особливості будови грибів, а також про те, чим клітини грибів схожі на клітини рослин та клітини тварин.

 З чого складаються гриби? Яке внутрішня структура гриба? Як розмножуються гриби?

 

З будовою грибів ми познайомимося на прикладі печериці. Цей гриб вирощується на підприємствах промислового грибоводства і його можна побачити в будь-якому супермаркеті. В природних

умовах печерицю можна знайти, в першу чергу, на полях і луках, у лісосмугах, хоча деякі види печериці зростають і в лісах.

Тіло печериці утворює грибниця, яку науковці називають міцелій — це система дуже довгих та розгалужених мікроскопічних ниток, що знаходиться в ґрунті (мал. 209). Такі нитки називаються гіфами. Кожна гіфа утворена ланцюжком видовжених безбарвних клітин. Таким чином, клітини утворюють гіфу, а гіфи — багатоклітинний міцелій.

Клітини гіф вкриті щільною клітинною оболонкою, основу якої складає нерозчинна у воді та хімічно стійка речовина — хітин. Під клітинною оболонкою знаходиться клітинна мембрана. В оптичний мікроскоп у цитоплазмі можна побачити два ядра та велику вакуолю. У вакуолі міститься клітинний сік, краплини олії та запаси вуглеводу — глікогепу. Глікоген є запасним вуглеводом не лише у грибів, але й у тварин, включаючи людину. Під електронним мікроскопом у клітині також помітні мітохондрії та рибосоми (мал. 210).

Таким чином, клітини грибів мають ядро, чим, у першу чергу, схожі з рослинники та тваринними клітинами. Крім того, схожості а клітинами рослин їм надає наявність клітинної оболонки та вакуолі, а з клітинами тварин — віл сутність хлоропластів.

У верхівковій клітині, крім звичайних для інших клітин органел та структур, біля клітинної оболонки на самій верхівці є велика кількість дрібних ростових пухирців (мал. 210). Завдяки роботі птпс пухирців верхівкова клітина росте і з часом ділиться. Внаслідок цього росте і ВСЯ гіфа. Огжр, вепт. іііцр-тгій грттЛя рпгту дише верхівками Гіф.

У деяких частинах міцелію гіфи дуже щільно переплітаються і утворюють ллодбве тіло. Саме його в повсякденному жиггі називають «грибом*. Плодове тіло е тією структурою, де після особливого статевого процесу розвиваються органи спороношення і утворюються спбри.

Плодове тіло складається в ніжки та шапинки. На нижньому боці шапинки печериці знаходяться пластинки темно-рожевого або темно-коричневого кольору. Пластинки — це складки плодового тіла, утворені гіфами. На верхівках цих гіф розвиваються темно-коричневі спори. Складки, на яких утворюються спори, називають ріменофбр. У печериці гіменофор пластинчастий, а у білого гриба та маслюка — трубчастий. Якщо шапинку печериці відрізати від ніжки і покласти пластинками вниз на листок білого паперу та залишити на ніч, то наступного дня на папері під шапинкою з'явиться темно-коричневий рисунок. Він повторює вигляд шапинки з нижнього боку. Цей рисунок утворений спорами, які відірвалися від гіф гїдеенофора. Під мікроскопом спори виглядають як клітини, вкриті темно-жовтою клітинною оболонкою. Саме спори надають гімено-фору печериці темно-коричневого забарвлення.

На ніжці плодового тіла печериці є тоненьке біле плівчасте кільце — це часткбве покривало. До моменту повного дозрівання спор воно закриває гіменофор 1 захищає пластинки від зовнішніх пошкоджень. Коли спори дозрівають, ніжка видовжується, шапинка розгортається, покривало розривається, і спори починають висіватися. Потоки повітря підхоплюють спори і відносять їх від плодового тіла — гриб розмножується і розселяється. Згодом зі спор розвивається новий міцелій.

 

Висновки

 

1.    Тіло гриба — це міцелій. Він утворений гіфами. Гіфи складаються з клітин.

2.    Клітини грибів, подібно до клітин тварин та рослин, мають еу-каріотичну будову. Від клітин тварин вони відрізняються на

явністю клітинної оболонки та вакуолі з клітинних соком, від клітин рослин — відсутністю хлоропластів.

До поділу здатна лише верхівкова клітина гіфи. Току міцелій росте верхівками гіф.

4. Шапинкові гриби розмножуються спорами.

 

Терміни і поняття

Гіфи, міцалій, хітин, глікоген, плодове тіло, часткове покривало.

 

Контрольні запитання

 

1.    Чим клітини грибів відрізняються ВІД клітин бактерій?

2.    Чим грибна клітина відрізняється від клітини тварин та рослин?

3.    Що являє собою та чистина тіла гриба, яку в побуті власне грибом і називають?

4.    Як розмножується печериця?

 

Це матеріал з підручника Біологія 6 клас І.Ю. Костіков, С.О. Волгін, В.В. Додь

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 9-10-2014, 00:42, Переглядів: 36144