Народна Освіта » Біологія » Принципи біологічної систематики і різноманітність покритонасінних

НАРОДНА ОСВІТА

Принципи біологічної систематики і різноманітність покритонасінних


Ви дізнаєтесь, як класифікують живі організми та про різноманітність покритонасінних.

 

 

Рослини надзвичайно різноманітні. Різноманітність живих організмів вивчає особлива наука — біологічна систематика» а розділ систематики» присвячений різноманітності рослин» називається систематикою рослин. Карл Лінней (мал. 186) вперше відобразив знання про різноманітність організмів у формі класифікації» у якій види розподілені у підпорядковані одна одній групи. Кожному рівню такої класифікації він дав свого назву. У сучасній систематиці рослин прийняті такі основні рівні класифікації:

—    царство;

—    відділ;

—    клас;

—    порядок;

—    родина;

—    рід;

—    вид.

Біологічна систематика — це наука про різноманітність живих організмів.

Групи видів у біологічній системі встановлюють за сукупністю всіх ознак рослини. Покритонасінні е одним із відділів царства рослин. У цьому відділі виділяють дна класи — дводольні і однодольні. На малюнку 187 ви бачите положення в біологічній системі добре відомої рослини — пшениці твердої.

До основних родин дводольних покритонасінних належать жовтеціегі (мал, 188), серед яких багато отруйних і лікарських рослин, а також бур'янів. Представники інших родин дводольних в ображені на форваці. Серед них багато декоративних, лікарських рослин, плодово-ягідних культур і бур'янів, які належать до родини рбзових. Бобб о і широко відомі як сільськогосподарські культури із високим вмістом білків у насінинах. Багато овочевих і технічних культур серед хрестоцвітих. Відома усім картопля належить до пасльонових. Але слід пам’ятати, що у цій родині багато отруйних видів. Найбільша родина дводольних — складноцвіті, яка отримала свою назву аа суцвіття-кошижи, які ззовні нагадують квітки.

Навіть огляд невеликої частки груп дводольних рослин свідчить про їхню надзвичайну різноманітність і велике значення для людини.

До найпоширеніших родин однодольних, які теж зображені на форзаці, належать лілійні іа типовою для класу дуже красивою квіткою і підземними запасаючими органами — цибулинами.

Найбільша родина однодольних та усіх покритонасінних — орхідні (жал. 189), поширених не лише у тропічних країнах, алей у нас. Серед її представників багато рідкісних видав. В тропіках людина широко використовує у господарській діяльності і як джерело продуктів харчування п&льжи. А до злбкіе належать основні зернові культури світу, серед них багато коркових трав і бур'янів.

 

Висновки

 

1. Біологічна систематика вивчає різноманітність організмів і класифікує їх за сукупністю усіх ознак.

2. Основними рівнями класифікації рослин є царство, відділ, клас, порядок, родина, рід і вид.

З. Дводольні і однодольні є класами відділу покритонасінних, який належить до царства рослин.

4. Представники родин покритонасінних є джерелом сировини для промисловості, основою сільськогосподарського виробництва і джерелом продуктів харчування, лікарської сировини. Але серед них багато отруйних рослин і бур’янів.

 

Терміни і поняття

Біологічна систематика.

Контрольні запитання

1.    Що вивчає біологічна систематика?

2.    Які рівні класифікації рослин ви знаєте?

3.    Асе значення в житті людини мають представники дводольних?

4.    Асе значення вжитті людини мають представники однодольних?

 

Завдання

 

За зразком на малюнку 192 визначте положення шипшини собачої системі рослинних організмі в і заповніть пропускну схемі, яку попередньо відтворіть узошкті.

 

Це матеріал з підручника Біологія 6 клас І.Ю. Костіков, С.О. Волгін, В.В. Додь

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 9-10-2014, 00:09, Переглядів: 8676