НАРОДНА ОСВІТА

Мохи

 Ви дізнаєтеся про особливості та різноманітність будови мохів, про спосіб життя цих рослин, а також зрозумієте, у чому полягає своєрідність їх розмноження.

 Звідки з'являються мохи? Чому мохи ростуть на північному боці стовбурів дерев? Чому на одних рослинах моху є коробочки, а не інших —немає?

 

На Землі налічують близьао 24 тне. видів мохів) і поширені вони повсюди. Мохи — це рослини, які не мають коренів та не здатні ефективно регулювати вміст води в тілі, тому багато їх видів мають здатність висихати і швидко відновлювати свою життєдіяльність після зволоження Більшість мохів вростають у достатньо вволожених місцях. Поверхню стовбурів дерев вони рясніше вкривають іа північного боку, куди потрапляв менше променів сонця і яка менше висихає.

За будовою тіла розрізняють мохи сланеві і листостеблові. Внутрішня будова деяких мохів надзвичайно проста, вони складаються із майже однакових клітин. У інших можна побачити різноманітні тканини.

Тіло сланевих мохів — це просто пластинка, на нижній поверхні якої можуть бути тільки лусни і волоски — ризоїди> якими ця пластинка прикріплюється до грунту або каменів. Ризоїди також транспортують воду до тіла рослини. Прикладом сланевих мохів е маріианція мінлива (мал.168, а), яку можна побачити на перезволожених луках» по берегах потічкдл, а у містах часом на закинутих вологих стежинах з дрібного щебеню або асфальту» де не росте трава.

На вологих луках, у лісах можна знайти листостебловий мох зозулин льон (мал. 168, б). У процесі розмноження зозулиного льону як і в усіх мохів послідовно змінюються статеве та нестатеве покоління (мол. 169).

Рослини статевого покоління моху утворюють подушки із щільно розташованих пагонів зі стеблом і листками (власне ті рослини» які у побуті називають мохами). На стеблі при основі пагона розвиваються волоски — ризоїди. На верхівці пагонів зозулиного льону між листками утворюються статеві органи: або чоловічі, або жіночі. Коли падає дощ, його краплі потрапляють на верхівки пагонів і розбризкуються. Разом з бризками чоловічі статеві клітини із джгутиками — сперматозоїди — потрапляють на жіночі пагонн, запливають у жіночі статеві органи 1 запліднюють яйцеклітини, в результаті цього утворюються зиготи (жал. 173).

Із зиготи всередині жіночого статевого органа розвивається нестатеве покоління моху — спороябп. Тобто він розвивається лише на жіночих пагінцях моху і все життя живиться за їх рахунок. Спо-рогон складається із присоски» ніжки і коробочки (.над. 170). В коробочці спорогону утворюються спори.

Після дозрівання спори висипаються з коробочки і вітер розносить їх на велику відстань. Спора зозулиного льону проростає на поверхні ґрунту у сильно розгалужену багатоклітинну зелену чоловічу або жіночу нитку, 3 часом на цій нитці виникають численні бруньки, з яких розвиваються пагінці нового статевого покоління моху. Таким чином, мохи розмножуються і поширюються за допомогою спор.

Органи, у яких утворюються спори, називають спорбнвіяни. У мохів спорангієм є коробочка спорогона.

Дуже цікавим є білий мох або сфйгнум (жал. 168, в). Його розгалужені пагони утворюють великі подушки у вологих лісах або суцільні килими на болотах, які, в свою чергу, так і називають — сфагновими. Живляться такі болота майже чистою водою атмосферних опадів.

У тілі сфагнуму переважають відмерлі клітини. Так, у листках на одну зелену живу клітину припадає до кількох десятків відмерлих клітин, заповнених повітрям. Саме вони створюють враження, що сфагнум має білий колір. У стеблі також розвиваються подібні мертві КЛІТИНИ. Вони дуже добре поглинають рідину. Тому сфагновий мох, як губка, поглинає і утримує багато води.

Кил им сфагнуму на поверхні болота перекривав доступ кисню до нижніх шарів води, зменшує її випаровування та теплообмін. Відмерлі частинки лише частково розкладаються з утворенням великої кількості органічних кислот. Окрім того, у Сфагнумі містяться речовини, що вбивають бактерії. Тому залишки моху в болоті не перегнивають, а утворюють потужні поклади світлого сфагнового торфу. Сам сфагнум після висушування застосовували як матеріал для перев'язок у медицині. Але зараз цього вже не роблять, бо сфагнові болота досить швидко зникають через забруднені атмосферні опади і тому охороняються в усьому сніті.

Висновки

 

1.    Мохи не мають коренів, їхнє тіло — пластинка або нагін, у деяких випадках із ризоїдами.

2.    Будова мохів не забезпечує ефективної регуляції вмісту води в тілі.

3.    У мохів основним фотосинтеауючим поколінням є статеве. Нестатеве покоління представлене спорогоном, який живиться за рахунок жіночої рослини статевого покоління.

4.    Розмножуються і поширюються мохи спорами.

Терміни і поняття

 

Мохи, ризоїди, спорогон, спорангій, статеве покоління, нестатеве покоління.

 

Контрольні запитання

 

1.    Які типи зовнішньої будови тіла мохів ви знаєте?

2.    Як відбувається статевий процес у мохів?

3.    Що таке спорогон? Яка його будова і функції?

4.    Чому пагінці зозулиного льону утворюють щільні подушки?

5.    Які покоління можна виділити у мохів?

Завдання

 

Перепишіть у зошит та продовжіть речення, які описують процес розмноження моху зозулин льон.

Розмноження моху зозулин Льон:

Спори утворюються у ___

Іа спори розвивається ___

Статеві органи утворюються на ___

Сперматозоїди потрапляють до яйцеклітини ___

Із заплідненої яйцеклітини розвивається ___

 

Це матеріал з підручника Біологія 6 клас І.Ю. Костіков, С.О. Волгін, В.В. Додь

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 8-10-2014, 23:37, Переглядів: 12079