НАРОДНА ОСВІТА

Насінина

 Ви дознаєтеся про зовнішню і внутрішню будову насінини, як відбувається її проростання та які умови для цього необхідні, а також про розвиток проростка.

 Як з'являється насінина? Навіщо рослині насінина? Як з насінини з'являється рослина?

 

Насінина (мал. 154) роввиваєгься із насінного зачатка квіткових рослин після подвійного запліднення. Покриви зачатка насінини перетворюються на шкірку» в якій залишається отвір. Ендосперм розростається і живить зародок, який розвивається після запліднення яйцеклітини. Зародок має зародковий корінець, підсім*ядальне коліно, у квіткових рослин одну або дві сім’ядолі і брунечку зачаткового головного пагона. Після відмирання ніжки насінного зачатка на шкірці насінини залишається рубчик.

У деяких рослин (квасоля (моя. 155), горох, огірок) зародок повністю використовує ендосперм для свого розвитку, а запасні поживні речовини в насінині містяться в сім'ядолях.

Щоб прорости насінині, як правило, необхідний певний період спокого. А умовами проростання є достатня вологість, доступ повітря для дихання, оптимальна для даного виду рослини температура (горох, морква — від 1-2 °С, огірок, перець — від 10 °С).

Насінина — це вкритий покривом-шкіркою зародок рослини із необхідним для його розвитку запасом речовин.

Рубчик — місце відриву насінини від ніжки зачатку насінини.

Мал. 155. Будова насінини: а — зовнішній вигляд насінини квасолі; б—зародок квасолі; в—зародок квасолі із розділеними сім’ядолями; г— зріз насінини цибулі

Першою помітною ознакою початку проростання є набрякання насінини, Посилюється дихання і збільшується потреба в кисні. Під час проростання (мал. 156) розтягується під сім’ядольне коліно. Воно виштовхує через розрив шкірки зародковиб корінець. З цього моменту зародок перетворюється на проросток. Корінь відразу починає рости вглиб, закріплює молодий проросток в ґрунті і забезпечує його водою. У рослин із надземними сім’ядолями підсім’ядольне коліно сильно видовжується, вигинається петлею, потім розпрямляється і виносить сім’ядолі на поверхню ґрунту.

 

Висновки

1.    Насінина містить захищений шкіркою зародок майбутньої рослини і запас поживних речовин, які використовуються під час проростання.

2.    Для проростання насінини необхідні завершення періоду спокою, а також оптимальна вологість, температура, освітленість та доступ повітря для дихання.

3.    Проростання насінини починається після її набрякання зі звільнення із шкірки насінини зародкового корінця, при цьому зародок насінини дає початок проростку.

Терміни і поняття

Насінина, рубчик.

Контрольні запитання

1.    Яка зовнішня і внутрішня будова насінини?

2.    Які умови проростання насінини?

3.    Що таке проросток?

4.    Як відбувається проростання насінини?

Завдання

Ви дізналися про зовнішню і внутрішню будову насінини і про та, що відбувається під час її проростання. Навіщо, на вашу думку, рослині насінина?

 

Це матеріал з підручника Біологія 6 клас І.Ю. Костіков, С.О. Волгін, В.В. Додь

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 8-10-2014, 23:12, Переглядів: 6612