Народна Освіта » Біологія » Видозміни пагона та його частин

НАРОДНА ОСВІТА

Видозміни пагона та його частин

 Ви дізнаєтеся про те, чому виникають видозміни пагона і йото частин; які бувають видозміни; як розпізнати, який перед вами орган рослини.

 Які є незвичайні рослини? Якими бувають рослини-хижаки?

 

Пагін е складним органом. Якщо він, окрім основних, починав виконувати додаткові функції, то виникають видозміни пагона в цілому або окремих його частин (стебла чи листків).

Підземні видозмінені пагони. Типовий пагін — це надземний орган. Тому будь-який пагін, який знаходиться у ґрунті, буде видозміненим. Підземні пагони запасають поживні речовини, дозволяючи рослинам пережити несприятливі сезони, та дають їм змогу швидко поширюватися на знанні території.

Підземні видозміни пагона часто схожі на корені, але їх завжди можна впізнати за наступними ознаками: а) вісь підземного пагона завжди поділена на вузли і міжвузля; б) він має лускоподібні листки, а якщо вони швидко відмирають, то залишають після себе листкові рубці; в) стебло підземного пагона несе пазушні бруньки; г) верхівкова твірна тканина — це верхівкова брунька, яка ніколи не прикрита чохликом. Прикладами підземних видозмінених пагонів е кореневище, бульба, цибулина, бульбоцибулина.

Кореневище — підземний пагін із тривалим верхівковим наростанням, стебло якого виконує запасаючу функцію, а листки зазвичай перетворені на захисні луски (мал. 118). Кореневища із сильно видовженими міжвузлями сприяють швидкому попшренню рослини на нових ділянках ґрунту (анемона дібровна, пирій). Кореневища з короткими міжвузлями (наприклад, у півників) виконують виключно запасаючу функцію.

Мал. 119. Бульба картоплі: а — нижня частина рослини Іа материнською бульбою; б—утворення молодої бульби Із верхівки підземного пагона; в—листок (брівка) і пазушна брунька (нічкзо); г—проростати вврхівковсн бруньки бульби

Бульба має обмежений верхівковий ріст та сильно потовщене стебло, в якому запасаються поживні речовини (мал, 119). Листки у бульби дрібні, лускоподібні. У бульби картоплі вони виглядають як невисокі валики («брівки»), у пазухах яких розташовані пазушні бруньки («вічка»). Бульби картоплі розвиваються на кінцях підземних, сильно видовжених і недовговічних пагонів.

Цибулина — підземний пагін із тривалим або обмеженим верхівковим ростом, стебло якого — «денце» — сильно вкорочене, не м'ясисте, а листки видозмінені у соковиті луски, що виконують функцію запасання поживних речовин (люд. 120, а, б). Цибулину мають лілія, тюльпан, цибуля городня*

Бульбоцибулини (у гладіолуса, шафрану) — це вкорочені підземні нагони з обмеженим наростанням, які аа формою нагадують цибулини, але їх

м'ясисте і потовщене стебло запасає поживні речовини, а листки видозмінені в сухі плівчасті луски (мал. 120, в).

Надземні видозмінені нагони не лише запасають поживні речовини та забезпечують розселення, але й здатні виконувати інші функції: наприклад, знаходити опору для рослин з гнучкими стеблами, улонлювати атмосферну вологу або захищати рослину від поїдання тваринами. Видозміни можуть стосуватися як обох частин пагона (водночас стебла та листка), так і лише однієї його частини — або листка, або стебла. Тому надземні видозміни пагона є набагато різноманітнішими, ніж підземні.

Наприклад, видозміни обох частин пагона можна спостерігати у багатьох кактусів та тропічних молочаїв: у них стебло потовщене, соковите, зелене, запасає воду і здійснює фотосинтез, а листки роз-ташовані на вкорочених пазушних пагонах і видозмінені у колючки,

Прикладом видозміни стебла є надземні бульби (капуста кольрабі, численні тропічні орхідеї), У них стебло потовщене та м'ясисте і накопичує багато поживних речовин, а розташовані на ньому листки не вид обмінені (мал. 121, а). Поширеною видозміною стебла е вуса — ко-роткоживучі надземні повзучі пагони з дуже довгими міжвузлями, У вузлах таких пагонів утворюються нові рослинки. За допомогою вусів рослина швидко розселяється на нових територіях. Прикладом е суниця (мал, 121, б).

Найбільш екзотичний приклад видозміни листків кожна спостерігати у комахоїдних рослин — росички. венершия мухоловки, не-пентеса. їхні листки перетворюються на пастки із різними механізмами приваблювання, утримання і перетравлювання комах та інпіил дрібних тварин (люд. 122,125* 126).

Комахоїдні рослини трапляються там, де відчувається нестача Нітрогену, який е важ* ливою складовою мінерального живлення.

 

Мал, 123. Вусики (я,<5) і колонки (а-д): я—вусики пагонееого гквсоджянни винограду; б—нус*ж листсоаого помояжання пороху; в — колючки пагонбвого пскоджаннп глоду; г— барбарису; д—«виусв; в — білої ДО ції

Поширеними видозмінами всього пагона або лише його листків е вусики та колючки (мал. 123,124). Завдяки вусикам рослина чіпляється за опору і оплітає и (виноград, квасоля» горох). У багатьох рослин (терену, глоду, барбарису, білт акації) трапляються колгЬч-ки, які захищають поверхню рослин від поїдання тваринами, від ушкодження її надто яскравим світлом, а в посушливих місцях зростання у ранкові часи навіть уловлюють з повітря водяну пару.

 

Висновки

 

1.    Підземні пагони завжди видозмінені у зв'язку а накопиченням поживних речовин, що використовуються для переживання періоду спокою, або в швидким розселянням рослини на нових територіях.

2.    Видозміни надземних пагонів або їх частин виникають внаслідок посилення функцій запасання поживних речовин або води та виконання стеблом функції фотосинтезу, а також для виконання функцій захисту та укріплення на опорі.

3.    Видозмінені пагони зберігають властивий типовому пагону спосіб утворення і будову. Тобто стебло, листки і бруньки видозміненого пагона розміщені так само, як і на звичайному.

Терміни і поняття

 

Кореневище, бульба, цибулина, бульбоцибулина, вусики, колючки.

 

Контрольні запитання

1.    Які підземні видозміни пагона ви знаєте?

2.    Чим підземні видозмінені пагони відрізняються від коренів?

3.    Які видозміни надземних пагонів ви знаєте?

4.    Які видозміни пагонів — надземні чи підземні — в більш різноманітними і чому?

 

Завдання

 

Порівняйте підземні запасаючі пагони. Для цього заповнить таблицю у зошиті та зробіть висновок, чим вони відрізняються один від одного.

Ознаки

Видозмінений пагін

Кореневища

Бульба

Цибулина

Бульбоцибулина

Тривалість

наростання

       

Форма

стебла

       

Функції

стебла

       

Форма

листків

       

Функції

ЛИСТКІВ

       

Для допитливих

Комахоїдні рослини

В Україні на болотах зростає росмчт круглолиста (мал. 122). Свою назву ця невеличка рослинка отримала за крапельки рідини, які немов роса блищать на верхівках довгих волосків, що вкривають листки. Комахи легко прилипають до цих крапель. До них повільно схиляються сусідні волоски, а сама пластинка листка згортається довкола комахи. Волоски виділяють травний сік і всмоктують продукти травлення.

Значно «прудкіша» венерина мухоловка, що зростає на болотах Північної Америки (мал. 125). Пластинка її листків швидко складається вздовж середньої жилки, колі на неї сяде гамака, Довгі щетинки на краю листкової пластинки утримують жертву, доки вона не перетравиться. Після цього листок розкривається.

Багато комахоїдних рослин, подібно до тропічної ліани нвпентос, утворюють листки-глечики (мал, 126). Ці пастки часто приваблюють комах нектаром. Жертви потрапляють в листок-глечик і тонуть у рідині, що його заповнює. Тут бактерії і травні соки руйнують білки, а листок всмоктує продукти травлення. Кришечки таких глечиків не утримують комах всередині видозміненого листка, а лише попереджують потрапляння в глечик дощу.

М'ясоїдні рослини — неважкі за розмірами, не здатні активно рухатися. Вони лише пасивно вловлюють дрібних тварин, не мають зубів, отрути або Ішмх засобів нападу. Тому оповідання про страшних рослин-людожерів є лише легендами.

 

Це матеріал з підручника Біологія 6 клас І.Ю. Костіков, С.О. Волгін, В.В. Додь

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 8-10-2014, 22:55, Переглядів: 15560