Народна Освіта » Біологія » Листок - бічний орган пагона

НАРОДНА ОСВІТА

Листок - бічний орган пагона

 Ви дізнаєтеся про основні риси і різноманітність зовнішньої будови листка, а також про листопад та йот значення а житті рослин.

 Чому листки так! різноманітні? Навіщо листкам жилки? Чому навесні листя замене, а восени — жовте?

 

Листок — це бічннй орган пагона» головними функціями якого є повітряне живлення, фотосинтез і випаровування води.

Частини листка. Типовий листок складається із чотирьох частин: основи листка, прилистків, черешкб, та листкбвої пластинки (мал, 105), Такі листки називаються череиікбеими.

Основа листка — частина листка, якою він з'єднується із стеблом і до якої прикріплюються інші частини листка. У деяких рослин вона має вигляд лише невеликого горбочка у місці прикріплення листка. Однак часто (у злаків, крапу тощо) основа листка розростається і охоплює стебло як трубка, захищаючи пазуху листка із пазушною брунькою (жал. і 06). Таку основу називають піхвою.

Прилистки — це пара листоподібних придатків на основі листка по боках від черешка (мал. 107). Бонн захищають пластинку листка, що розвивається. Тому часто прилистки перетворюються у брунькові луски (ліщина, бук). Прилистки нерідко рано відмирають і не помітні у розгорнутих листках (береза, дуб, ліщина, кропива). Трапляються також листки без прилистків.

Черешок — це звужена, інколи майже циліндрична, пружна частина листка, яка орієнтує листкову пластинку відносно сонячних променів. Листок навивають сидячим, якщо черешок у нього відсутній (мал. 108),

Листкова пластинка — плоска частина листка, яка в основному

відповідає за фотосинтез і випаровування води. Її зовнішній вигляд — загальні обриси, форма краю, верхівки і основи — є дуже відмінною

у різних дуг дій рослин (мал. 109).

У простих листків плпв листкова пластинка, вона може бути більше або менше розчленована заглибинами по краю. Складні листки мають кілька листочків, кожний зі своєю пластинкою і черешком, які кріпляться до спільного черешка листка і при відмиранні опадають окремо (люд. 110).

На листкових пластинках добре розрізняються жилки. Жилка — це потовщення листкової пластинки, у якому проходить один або декілька провідних пучків. По жилках іа стебла надходять вода і агінеральні речовини, а продукти фотосинтезу транспортуються із листка в стебло. Жилки також є опорним каркасом листкової пластинки.

Спосіб розташування жилок в листковій пластинці називають жилхув&нням (мал. 111).

Лясткорозмощення. У різних рослин листки на стеблі пагона розташовуються в певному порядку. Цей порядок називають листко-розміщенням. У рослин дуже часто трапляється почергово листкорозміщення, за якого у кожному вузлі прикріплений один листок, а листки послідовних вузлів розташовані за спіраллю (злаки, осока, шипшина). При супротивному листкорозміщенні у вузлі прикріплені два листки один навпроти одного, а пари листків розташовані

в одній площині (вербозілля лучне). Однак більш звичне навхрест-супротивие листкорозміщення, за якого пари листків сусідніх вуалів перехрещуються під прямим кутом (м'ята, шавлія). При кільчастому листкорозміщенні у вуалі прикріплено три або більше листків (вербозілля звичайне, елодея) (мал, 112).

Листопад. Тривалість життя листків від їх розгортання до відмирання в рівних видів дуже різниться. Відомі пустельні рослини» у яких листки беа а аміни існують сторіччями (вельвічія дивовижна) (мал. 186, в; с, 190). Проте найчастіше листок живе від кількох місяців до кількох років. У країнах іа помірних кліматом (зокрема, в Україні) листки багатьох рослин розгортаються навесні, а восени відмирають і опадають. Таке явище навивають листопадом. Щорічний природний листопад зменшуе на зиму поверхню випаровування рослини. Також під час листопаду рослина разом із листками позбавляється шкідливих продуктів життєдіяльності, які протягом періоду росту накопичувались у вакуолях її клітин. Опаданню листків заавичай пере дує руйнування хлорофілу, який в живих листках зазвичай маскує різноманітні додаткові речовини жовтого та червоного кольору. Тому позбавлені хлорофілу осінні листки набувають яскравого золотистого та червоного забарвлення.

На деяких рослинах взимку зберігаються живі зелені листки. У цих рослин тривалість життя листка становить кілька років. Оскільки у таких рослин щорічно відмирає 1 опадає лише частина листків, то у них сезонний листопад не помітний. Рослини, у яких листки живуть менше року і на зиму опадають (наприклад, береза, яблуня), називають листопадними. Рослини, у яких листки живуть кілька років і взимку залишаються живими (ялина, лавровишня), називають вічнозеленими.

1.    Листок як бічний орган пагона не має верхівкової твірної тканини. Типовий листок складається в основи листка, двох прилистків, черешка та листкової пластинки.

2.    Жилки утворюють каркас листкової пластинки і забезпечують транспорт речовин.

3.    Листки різних видів мають рівну тривалість життя. Листопад є пристосуванням рослин до сезонної нестачі вологи, зокрема ваимку.

Листок, основа листка, прилистки, черешок листка, листкова пластинка, жилкування, листкорозміщення, листопад.

1.    Які функції виконує кожна з основних частин листка?

2.    Чим прості листки відрізняються від складних?

3.    Що таке жилка листка та які V функції?

4.    Які способи листкорозміщення ви знаєте?

б. Яке значення відіграє листопад в житті рослин?

Завдання

Пригадайте листки поширених в Україні рослин. Розгляньте малюнки, наведені в параграфі. Чи можете ви впізнати листки поширених в Україні рослин? Визначте ознаки зображених листків та заповніть таблицю у зошиті.

Рослина

Ознаки листків

Простий чи складний

Черешковий чи сидтий

Тип

жилкування

Спосіб лиепсо-розмкцатя

Пшениця

       

Дуб

       

Шипшина

       

 

Це матеріал з підручника Біологія 6 клас І.Ю. Костіков, С.О. Волгін, В.В. Додь

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 8-10-2014, 22:46, Переглядів: 9560