Народна Освіта » Математика » Задачі для дітей 1-3 класу - Задачі дяді Федора

НАРОДНА ОСВІТА

Задачі для дітей 1-3 класу - Задачі дяді Федора

55. Листоноша Пєчкін підійшов до хатинки, а в ній хтось є. Пєчкін і питає:

— Гей ти, у хатинці, в тебе дзьоб є?

— Немає.

— А хвіст?

— Є.

— Ти з копитами?

— Ні.

Чи можна з цих відповідей дізнатися, хто там у хатинці? Якщо ні, то про що слід запитати ще?

56. Якось листоноша Пєчкін приніс листи: Шарикові — один лист, Матроскіну — вдвічі більше, ніж Шарику, Дяді Федору — вдвічі більше, ніж Шарику й Матроскіну разом. Скільки всього листів приніс друзям Пєчкін?

57. На посилці, яку приніс Пєчкін, написано: «Вага нетто 7 кг». Це означає, що у посилці лежить корисний вантаж вагою 7 кг. Друзі зробили такий самий ящик. Скільки цеглин по 3 кг 500 г потрібно туди покласти, щоб ящик важив стільки ж, скільки посилка?

58. Щодня галченя Хтотам збирає в саду стільки ж гусені, скільки важить саме. Скільки гусені збирає Хтотам впродовж дня, якщо одна гусінь має масу півграма, а галченя — 150 г?

59. Подалися якось кіт Матроскін і галченя Хтотам на риболовлю. Матроскін узяв із собою банку, в якій було 40 хробачків. На 5 хробачків кіт зловив 5 рибинок, ще 7 хробачків риба з'їла, але не впіймалась. А потім він дивиться — а хробачків уже немає: останнього галченя доїдає. Скільки хробачків з'їв Хто там?

60. Дядя Федір із друзями посадили картоплю: 20 рядків по 10 картоплин у кожному. Картоплі вродило багато — де була одна, стало 10. Скільки картоплин виросло у полі?

61. Якщо Дядя Федір варить обід, то йому на приготування потрібно годину. Якщо Шарик робить пироги у вигляді сосисок, то він витрачає часу в 2 рази менше, ніж Дядя Федір. Кіт Матроскін готує молочну бовтанку в шість разів швидше, ніж Шарик пироги. Скільки часу витрачає на приготування обіду кіт Матроскін?

62. Одного разу приходить Дядя Федір додому, а на вікні — лише 8 порожніх горщиків, а квітів нема — з'їла корова Мурка. Скільки квіток з'їла Мурка, якщо в половині вазонів було по 2 квітки, а в решті — по З?

63. Корову Мурку насварили за те, що поїла квіти, і вона стала обережнішою. Якось зазирнула Мурка у вікно, а там знову квіти в горщиках. Вона не наважилась їсти всі квіти, з'їла лише половину. Наступного дня — знову не всі, а тільки половину. Й третього дня — знов половину того, що лишилося. Четвертого дня Мурка зазирнула у вікно, а на підвіконні лишилась одна квітка. Скільки квітів було на підвіконні з самого початку?

64. Корова Мурка дає 9 л молока на день. Вдома є дві каструлі по 5 л, два відра по 10 л, рукомийник на 7 л і трилітрова банка. Через скільки днів молоко нікуди буде подітиякщо Матроскін випиває 3 л молока на день, Дядя Федір — 1 л, а Шарик посварився з Матроскіним і не п'є молока зовсім?

65. Пєчкін засперечався з Шариком, що той із рушниці в його капелюх не вцілить. Коли Шарик вистрілив, у капелюсі з'явилося 28 дірочок. Скільки шротинок було в патроні, якщо половина з них у капелюх не влучила?

66. Щоб трактор Митько доїхав до міста, йому слід згодувати 5 кг вареної картоплі. Скільки картоплі потрібно трактору Мить-

нові, щоб їздити до місто й назад цілий тиждень?

67. Шарик на фотополю-ванні не заспокоївся доти, доки не переклацав усіх зайців у лісі.

Вийшло 18 фотографій. Коли Шарик став роздавати їх зайцям, виявилося, що половину зайців він сфотографував по одному разу, а половину — по два.

Скільки зайців у лісі?

68. Щоб доїхати з Москва до Простоквашина електричкою, потрібно 2 години. Якщо їхати трактором Митьком, то часу піде втричі більше. А якщо з Москви до Простоквашина йти пішки та ще й штовхати поперед себе батьків «Запорожець» по бездоріжжю, то потрібно буде часу в 20 разів більше, ніж на поїздку трактором Митьком. Скільки діб триватиме піший перехід з батьковим «Запорожцем»?

69. Коли мама з татом приїхали до Простоквашина, кіт Матроскін узяв їх на риболовлю. Кіт упіймав 5 рибинок, тато — удвічі більше, а ма-

ма зловила лише одну рибку. Вона так зраділа, що перекинула відро з рибою в річку. Скільки всього рибок вони принесли додому?

70. Коли мама Дяді Федора вперше приїхала до Простоквашина, Дядя Федір подарував їй 52 квітки, Шарик — удвічі менше, ніж Дядя Федір, Матроскін — удвічі менше, ніж Шарик, а галченя Хтотам — одну квітку. Скільки квітів у маминому букеті?

71. Дядя Федір створив фірму з пошуку скарбів і знаходить по одному великому скарбу кожні 5 днів і по одному маленькому — кожні 3 дні. Скільки великих і маленьких скарбів відкопав Дядя Федір за квітень, у якому ЗО днів?

72. Шарик відкрив дитячий садок для телят. У ньому 11 малюків. Улюблена їхня гра — буцалки. Стануть одне проти одного і б'ються ріжками. Чи зможуть усі телята гратися в буцалки водночас?

73. Матроскін відкрив фірму «Мурматрос» і забезпечує Мурчиним молоком міських кицьок. Скільки кицьок п'є це молоко, якщо Мурка дає 9 л, а кожна кицька випиває чверть літра молока?

74. У Шариковому дитячому садку телятам набридло гратися в буцалки, й вони влаштували з трактором Митьком змагання, хто кого

перетягне. Трактор Митько тягне в один бік, а 11 телят — в інший, і ні з місця. Скільки потрібно Шариків, щоб перетягнути трактора Митька, якщо Шарик уп'ятеро слабкіший за теля?

75. На заготівлю сіна для Мурки пішли кіт Матроскін, Шарик і Дядя Федір. Шарик косить удвічі швидше, ніж кіт. Дядя Федір — удвічі швидше за Шарика. Щоб накосити сіна, знадобилося 3 дні. Скільки часу це сіно косив би Матроскін сам?

76. Листоноша Пєчкін відкрив розшукове бюро, а оскільки злодіїв у Простоквашині немає, то він розшукує загублені речі. Скільки місяців Пєчкін шукає кожну річ, якщо три ґудзики Дяді Федора він шукав впродовж цілого року?

77. Мама Дяді Федора знайшла в лісі 10 грибів. З них 8 виявилися отруйними, а 5 — червивими. Як таке могло статися? Чи могли бути в мами хороші гриби? Скільки?

 

Мітки: збірник задач для дітей, задачі для першокласників, задачі для другокласників, задачі для третьокласників, цікаві задачі для дітей, грайливі задачі для дітей, цікавеньке для дітей по математиці, задачі по математиці для першокласників, початкова школа задачі, задачі по математиці в ігровій формі для дітей.

 

Це матеріал зі збірника "Оце так задачник. 1-3 клас" Марк Беденко

 

Автор: admin от 28-09-2014, 22:20, Переглядів: 3029