Народна Освіта » Біологія » § 32 . Розмноження рослин

НАРОДНА ОСВІТА

§ 32 . Розмноження рослин

Пригадайте, як розмножується хламідомонада. Які органи називають вегетативними, а які - генеративними?

Розмноження - це збільшення кількості особин будь-якого виду організмів тим чи іншим способом. Вивчаючи представників різних груп організмів, ми згадували про їхнє розмноження. Розглянемо докладніше цей важливий процес. Насамперед пригадаємо те, що вже вивчили про нього.

Організм, який народжується, називають дочірнім, або нащадком, а той, що дає початок новій особині, - батьківським, або материнським. Під час розмноження нащадки отримують від батьків спадкову інформацію.

Розрізняють два основних типи розмноження - статеве та нестатеве. Статеве розмноження зазвичай відбувається за допомогою спеціалізованих статевих клітин. Чоловічі статеві клітини називають сперміями, або сперматозоїдами, а жіночі - яйцеклітинами. Коли чоловіча та жіноча статеві клітини зливаються, утворюється запліднена яйцеклітина - зигота. Це та клітина, з якої розвивається зародок нового організму. Процес злиття спермія з яйцеклітиною називають заплідненням (пригадайте. яким з вивчених вами організмів властиве статеве розмноження).

Які переваги статевого розмноження? Унаслідок злиття статевих клітин (спермія та яйцеклітини) у потомстві поєднуються ознаки материнського і батьківського організмів. Так забезпечується різноманітність нащадків.

Нестатеве розмноження відбувається за допомогою нестатевих клітин, наприклад спор. Пригадайте, спора - це окрема нестатева клітина, оточена щільними захисними оболонками. Потрапивши у сприятливі умови (вологе середовище, певна температура), спора проростає -з неї утворюється нова особина.

Однією з форм нестатевого розмноження є вегетативне. Це розмноження рослин вегетативними органами, їх видозмінами (кореневищами, цибулинами, бульбами, вусами) або їх частинами. Так, кореневищами розмножуються багаторічні трави (пирій, конвалія, осот), цибулинами - проліски, часник, цибуля, тюльпани, нарциси. Деякі види рослин (картопля, топінамбур, або земляна груша) розмножуються підземними бульбами. Наземними повзучими пагонами - вусами -розмножуються перстач та суниці (мал. 133).

Багато рослин розмножуються паростками стеблового походження (верба, тополя, вільха). Це пагони, на яких розташовані бруньки. З додаткових бруньок, які закладаються на коренях певних видів рослин (наприклад, вишні, сливи, малини, обліпихи), можуть утворюватися паростки кореневого походження. Такі рослини, як сенполія або бегонія, здатні розмножуватися листками. Цікаво розмножуються рослини каланхое. Між зубчиками м’ясистого листка з особливих вивідкових бруньок розвиваються маленькі рослини з повітряними коренями. Вони згодом обпадають й укорінюються в ґрунті (мал. 134),

Яке біологічне значення вегетативного розмноження? Унаслідок вегетативного розмноження з батьківського організму утворюються нові, зазвичай численні, дочірні особини. При цьому кожна дочірня особина подібна до батьківської за спадковими ознаками. Вегетативне розмноження сприяє швидкому зростанню чисельності виду та його розселенню. Це важливо для видів з коротким періодом життя. Крім того, воно дає змогу рослинам розмножуватися, коли статеве розмноження неможливе (наприклад, якщо певні особини зростають відокремлено від інших рослин свого виду).

Вегетативне розмноження широко використовують у рослинництві для вирощування різних видів культурних і кімнатних рослин. Його застосовують у садівництві, парковому та лісовому господарствах.

Які способи вегетативного розмноження людина застосовує в рослинництві? Людина розмножує культурні рослини тими самими способами, які спостерігають у природі.

Так, картоплю чи топінамбур розмножують стебловими бульбами, суниці - вусами, цибулю городню, часник, тюльпани -цибулинами, вишню, сливу, малину -кореневими проростками. Часто рослини розмножують живцюванням. Живці - це частина вегетативного органа (кореня чи пагона) з розташованими на ньому бруньками. Зокрема, стеблові живці - це частина пагона з вузлами, міжвузлями та бруньками (мал. 135).

Завдання. Переконайтеся в тому, що рослину можна виростити зі стеблового живця. Під наглядом дорослого зріжте пагін, наприклад верби, калини або якоїсь кімнатної рослини, і поставте його у воду. Через деякий час, після утворення додаткових коренів, цей стебловий живець слід висадити у ґрунт. Згодом на стеблі з пазушних бруньок виростуть молоді пагони.

У садівництві нерідко використовують кореневі живці. їх нарізають з бічних коренів завдовжки до 20 см (наприклад, у малини, сливи), на яких утворюються додаткові бруньки.

У декоративному рослинництві застосовують поділ чагарників. Так розмножують півники, флокси, примули, стокротки. Кожен кущ ділять на частини, які мають власні корені і пагони, та висаджують у нові місця.

Смородину та аґрус можна розмножувати відводками (мал. 136). Для цього нижні пагони пригинають до землі й присипають ґрунтом. Коли на них утворюються додаткові корені, ці пагони відокремлюють від материнської рослини.

Один із способів вегетативного розмноження - щеплення. Це приживлення частини вегетативного органа однієї рослини до іншої. Рослину, до якої прищеплюють частину іншої, називають підщепою, а рослину, яку прищеплюють, - прищепою (мал. 137).

Рослини можуть розмножуватися статево (зазвичай за участі спеціалізованих статевих клітин) та нестатево.

Одна з форм нестатевого розмноження - вегетативне. У рослин воно здійснюється за рахунок вегетативних органів чи їхніх видозмін. Вегетативне розмноження сприяє швидкому відтворенню і розселенню рослин.

У рослинництві широко застосовують різні форми вегетативного розмноження рослин.

Поповніть свій біологічний словник: вегетативне розмноження рослин, щеплення, прищепа, підщепа.

Перевірте здобуті знання

Виберіть одну правильну відповідь

Назвіть форму нестатевого розмноження, яке здійснюється за участі однієї нестатевої клітини: а) спорами; б) цибулинами; в) кореневищами; г) стебловими бульбами.

Дайте відповідь на запитання

1.    Яке біологічне значення розмноження?

2.    Які є способи розмноження?

3.    Яку функцію виконують статеві клітини?

4.    Що таке нестатеве розмноження? Які організми розмножуються нестатево?

5.    Які ви знаєте способи вегетативного розмноження рослин у природі та рослинництві?

Дослідницький практикум «Вегетативне розмноження рослин» (виконувати вдома з допомогою дорослого).

1.    Відріжте частину пагона з бруньками кімнатної рослини (традесканції, гібіскуса, філодендрона, пеларгонії тощо) і поставте в теплому та освітленому місці в посудину з водою. Нижній кінець пагона повинен бути занурений у воду на глибину 1,0-1,5 см.

2.    Кожні три-чотири доби змінюйте воду в посудині. Постійно спостерігайте за живцями і, доливаючи час від часу воду, підтримуйте її початковий рівень. Пам'ятайте! Слід використовувати лише відстояну водопровідну воду.

3.    Підготуйте горщик із супіщаним ґрунтом (пригадайте з курсу природознавства, які є види ґрунтів). Коли через деякий час з’являться корінці та досягнуть 3-5 мм завдовжки, обережно пересадіть отримані живці з посудини у приготовлені горщики.

4.    Накрийте висаджені живці скляними банками й витримуйте на розсіяному світлі доти, доки вони не почнуть рости. Після цього зніміть скляні банки.

5.    На підставі виконаних досліджень зробіть висновки.

Поміркуйте. Яка біологічна роль розмноження організмів?

Які способи вегетативного розмноження ви застосовували на присадибній ділянці або під час вирощування кімнатних рослин?

 

Це матеріал з підручника Біологія 6 клас Л.І. Остапченко, П.Г. Балан, Н.Ю. Матяш

 

Категорія: Біологія

Автор: admin от 27-09-2014, 12:29, Переглядів: 19707