Народна Освіта » Українська література » «Чи не той то Хміль» - аналіз твору, критика

НАРОДНА ОСВІТА

«Чи не той то Хміль» - аналіз твору, критика

Історія написання: переможна битва козаків на чолі з Богданом Хмельницьким під Жовтими Водами не могла не бути увічнена народом в уславлювальному творі на честь великого полководця.

Рік створення: близько 1649.

Напрям (умовно): романтизм.

Рід: лірика+епос (ліро-епос).

Жанр: пісня.

Тематичний різновид жанру: історична пісня.

Тема:, визвольна війна українського народу проти пяхлв під проводом. Б. Хмельницького, зокрема переможна битва під Жовтими Водами.

Ідея: уславлення Б. Хмельницького як сміливого полководця, що стоїть на захисті рідної землі; насмішка над ворогами.

Мотиви: «славне козацтво», «Б. Хмельницький», «перемога».

Образи: людей: Богдан Хмельницький, ляхи; природи: вовки, річка; хміль; предметів і явищ: дубовая хата (труна), утеча ляхів, плач жінок.

Композиція (зміст): за допомогою заперечних порівнянь відбувається з’ясування того, хто ж той Хмельницький — повідомляється про перемогу Хмельницького біля Золотого Броду — попередження Хмельницькому про наближення 40 тисяч ляхів — Хмельницький відповідає, що не боїться ворогів, бо знає за собою потугу (козаків) і має в допомогу турків — переможна битва козаків із ляхами — смерть і ганебна втеча ляхів — згадка про дітей і жінок ляхів.

Система віршування: силабічна (народнопісенне віршування).

Віршовий розмір: віршові рядки розбиті клаузулою (ритмічною паузою) в різний спосіб у співвідношенні 6 і 6, 7 і 6, 8 і 6 складів.

Строфа: двовірш (дистих), розбитий на чотиривірш.

Римування: у дистихові — паралельне (аа).

Художні засоби виразності: епітет, постійний епітет, заперечне порівняння, метафора, метонімія, синекдоха, слова зі зменшено-пестливим значенням, фразеологізми, риторичне звертання, анафора, тавтологія, підсилювальний повтор, гіпербола.

 

Цей матеріал взято з книги Довідник ЗНО з української мови та літератури

 

Автор: admin от 9-08-2014, 13:57, Переглядів: 35380