Народна Освіта » Історія України » § 22. На зламі двох століть

НАРОДНА ОСВІТА

§ 22. На зламі двох століть

Яка з подій початку XX століття докорінно змінила долю України?

Україна в Першій світовій війні. Нове століття принесло нові випробування й потрясіння. Напевно, найстрашнішим лихом початку століття стала Перша світова війна. Розпочали її розвинуті країни Європи, які об’єдналися в союзи - Антанту (Англія, Франція, Росія) та Троїстий союз (Німеччина, Австро-Угорідина, Італія).

Тяжким колесом прокотилася війна Україною. Найбільше страждань зазнали жителі тих територій, де відбувалися воєнні дії, - Буковини, Галичини, Волині, Поділля. Для багатьох українців війна виявилася братовбивчою. Населення західноукраїнських земель, що входили до Австро-Угорщини, воювало за цю країну, а жителі Східної, Центральної та Південної України поповнювали російську армію. Ні російський цар, ні австро-угорський імператор не замислювалися над долею українців.

Поміркуймо

Чому Перша світова війна виявилася для українців братовбивчою?

Українські січові стрільці* 3 початком Першої світової війни в Галичині був сформований легіон Українських січових стрільців-

Запис до цього військового підрозділу здійснювався на добровільних засадах. Галицька молодь, що виховувалася в молодіжно-спортив-них товариствах «Пласт», «Січ»,

«Сокіл», вирішила послужити майбутній справі звільнення України. Січовики вважали, що в разі перемоги Австро-Угорщини у війні та їхньої безпосередньої участі у бойових діях вони зможуть розраховувати на поліпшення долі українського населення після війни. Коли оголосили про запис до легіону, то бажаючих виявилося понад 10 000 чоловік. Австрійське командування дозволило набрати до легіону лише 2500 чоловік. Січовики вважали себе українським підрозділом у складі австрійської армії.

25 вересня 1914 року вони захищали Ужоцький перевал, який атакували кубанські козаки. Австро-угорське командування направляло січовиків для виконання складних завдань. Військова звитяга, виконання обов’язку неодноразово закршили за ними визнання «найкращого підрозділу аветро-угорської армії». Війна знекровила лави січовиків. До кінця 1916 року вони за-

знали великих втрят. Залишки полку відвели на Волинь. Тут частина колишніх воїнів зайнялася освітянською справою.

Поміркуймо

Чому бажаючих записатися до легіону Українських січових стрільців виявилося так багато?

Українська Центральна Рада. Перша світова війна призводила до зубожіння народів країн, що воювали. В лютому 1917 року в Росії відбулася революція. Царську владу повалено. Звістка про падіння царату швидко облетіла всю державу. З особливим піднесенням цю новину зустріли в Україні. Вперше на вулицях міст поряд з червоними прапорами - знаменами революції замайоріли жовто-блакитні - національні стяги України. Люди співали українських пісень та національний гімн «Ще не вмерла Україна». У містах відбувалися мітинги.

У Києві в перших числах березня 1917 року постала Українська Центральна Рада - перший національний орган державної влади України. Її головою обрали відомого історика, професора Михайла Гру ніевськ ого.

У напружені дні літа 1917 року Центральна Рада прийняла звер-нення-відозву до свого народу" Перший Універсал, в якому закликала всіх жителів України розбудовувати нове життя. У ці дні були затверджені і державні символи України: герб - тризуб і жовто-блакитний стяг.

У жовтні 1917 року в Росії до влади прийшли більшовики. В ці дні Центральна Рада проголошує Україну Українською Народною Республікою.

У Третьому Універсалі УЦР так про це йшлося: «Народе Український! Ти, разом з братніми народами України, поста-вив нас берегти права, здобуті боротьбою, творити лад і будува-ти все життя на нашій землі. І ми, Українська Центральна Рада, твоєю волею, в ім’я творення ладу в нашій країні, в ім’я рятування всієї Росії, оповіщаємо: Однині Україна стає Укрй' їнською Народною Республікою».

Щойно проголошена Народна Республіка зіткнулася з одним із найсуворіших випробувань. Більшовицька Росія розпочала війну проти УНР.

Поміркуймо

Які важливі події відбулися в 1917 році в Україні?

Словник

Легібн — назва військової частини.

Революція - масовий виступ великих груп людей одночасно по всій країні, які

ставлять за мету захопити владу і реалізувати свої вимоги.

Універсал — урочиста грамота, що обнародується, доводиться до відома всіх.

Запишіть до робочого зошита

-    Українські січові стрільці - ...

-    Українська Центральна Рада - ...

-    Українська Народна Республіка

Домашнє завдання

*    Прочитайте § 22. На зламі двох століть.

*    Дайте відповідь на запитання:

1. Які події відбулися в Україні на початку XX століття? 2. Яка подія

XX століття докорінно змінила долю України? Чому?

*    Виконайте завдання:

1. Поясніть, що за події відбувалися у вказані роки: 1914-1918, березень 1917, жовтень 1917. 2. Дізнайтеся, які події упродовж 1917-1920 років відбувалися на території вашого краю. Найважливіші з них запишіть до зошита.

 

Це матеріал з підручника Вступ до історії України 5 клас В. Мисан

 

Категорія: Історія України

Автор: admin от 16-07-2014, 00:04, Переглядів: 2327