Народна Освіта » Історія України » § 13. Наша слава не вмре, не загине

НАРОДНА ОСВІТА

§ 13. Наша слава не вмре, не загине

Козацька Україна

Впродовж XIII-XV століть територія нашої держави стала ареною запеклої боротьби іноземних поневолювачів і українського народу. Хто тільки не зазіхав на незалежність України монголи, литовці, поляки, угорці. У нелегкій боротьбі українці втратили незалежність і підкорилися новим господарям. Так тривало доти, доки не сформувався захисник українського народу - козацтво.

Чим життя козаків відрізнялося від життя інших верств населення?

Заселення Дикого Поля і виникнення Запорізької Січі. УХІУ-XVI століттях на півдні України знаходився малозаселений район, який дістав назву Дике Поле. Він став своєрідною межею між українськими землями й Кримським ханством, яке розташовувалося на території Кримського півострова. У Криму жили татари. (Відшукайте на карті територію Дикого Поля, Крим, р. Дніпро).

Дике Поле заселяли уходники, які приходили з Полісся, Волині, Наддніпрянщини. Вони ловили рибу, полювали на звірів і птахів, збирали мед, випасали худобу. Частина з них залишалася на цих землях, а частина поверталася додому, щоб вигідно продати сушену та солену рибу, боброве, лисяче і вовче хутро, мед. Згодом до уходпикіп присипалися втікачі із сіл та міст, що потерпали від знущання польської знаті. Так з’явилися вільні озброєні люди - козаки.

Чутки про козацьку вольницю долітали до найвіддаленіших куточків України. Утікачів побільшало.

Для безпеки поселення-табори козаки обгороджували укріпленнями з рублених або січених колод. Звідси й пішла назва Січ.

Оскільки самі фортеці будувалися за Дніпровими порогами, то місцевість почали називати Запоріжжя. Спочатку існували невеликі окремі Січі, які очолювали ватажки - гетьмани. Згодом вони об’єдналися й утворили Запорізьку Січ. Історики вважають, що перша Січ виникла у 1556 році на острові Мала Хортиця. Її гетьманом став відомий князь Дмитро Вишневенький (Байда). (Зверніть увагу на портретне зображення князя).

Поміркуймо

Чому уходники обрали для проживання малозаселений район — Дике Поле?

Організація життя на Січі. Запорізька Січ виникла з волі самих козаків. Ідеалами козацтва стали: воля, рівність та братерство.

Вищим органом влади на Січі була загальна козацька рада. Рада вирішувала всі найважливіші питання: проти кого воювати, з ким укладати мир» кому надавати землю, кого судити, кого обрати до козацької старшини тощо. Вона збиралася тричі на рік. Прийняття рішень відбувалося в такий спосіб: козаки підкидали вгору свої шапки і за їхньою кількістю вирішували -погоджується козацьке товариство з пропозицією чи ні. На козацькій раді обирали також і гетьмана, або, як його ще називали, - кошового отамана.

Козацьке військо називалося кошем і налічувало декілька тисяч озброєних воїнів. На чолі війська стояв кошовий отаман. Керувати козаками йому допомагала старшина: суддя, писар, осавул ти інші. Кіш поділявся на загони курені, які також мали своє керівництво. Куренів було 38. Кожен з них мав назву. Вона відповідала тій місцевості, з якої прибула більшість козаків: Полтавський, Канівський, Переяславський тощо.

Посередині фортеці розміщений великий майдан (зверніть увагу на малюнок). Тут збиралася рада. У центрі майдану стояла церква. Козаки були православними й будували дерев’яні церкви Святої Покрови (Божої Матері), яку вважали своєю заступницею. Неподалік церкви знаходилися криниця й стовп, біля якого карали винних. До майдану прилягали будинки військової старшини, канцелярія, склади.

Запорізьке військо встановило свої відзнаки, або, як їх ще називали, клейноди. До них належали булава, бунчук, гербова печатка, корогва. Булава - відзнака гетьмана, яку він отримував від війська як символ влади. Бунчук - довга булава, що закінчувалася металевим «яблуком», з-під якого звисала китиця з кінського волосу. Гербова печатка, на якій зображений козак, підперезаний поясом, у шапці, з рушницею у лівій руці, була символом влади судді. Корогва - січовий прапор, символ усього козацького війська.

Поміркуймо в групах

1. Чому Запорізьку Січ називали козацькою державою? Які ознаки держави були на Січі? 2. Підберіть факти, що свідчать: а) про рівність козаків; б) набожність козаків; б) військовий характер козацької держави.

Побут, звичаї козацького товариства. Чоловік, який уперше потрапив на Січ, проходив посвячення в козаки. Його запитували, чи вірить він у Бога, чи п’є горілку (питали жартома), чи буде боронити рідну землю. Ствердні відповіді означали, що він може поповнити козацьке товариство. Після цього козака записували до одного з куренів.

Невибагливими були козаки щодо одягу. Вони носили полотняні сорочки у широкі шаровари у шкіряні чоботи. У холодну пору року поверх одягали свиту, жупан, кожух. Голені голови, на яких залишали лише чуб-оселедець, покривали шапками.

Козаки вживали просту їжу, яку самі готували. Це були традиційні українські страви: куліш, юшка, варена та смажена риба, дичина. Усі побутові справи вони також вирішували самостійно: прали, шили, прибирали курені, майдан, лагодили житло.

Зброя та бойове спорядження козаків. На Січ козаки прибували, зазвичай, зі своєю зброєю. Той, хто зброї не мав, отримував її або здобував у військових походах. Козаки мали вогнепальну зброю: рушниці, мушкети, пістолі. З лівого боку вони носили шаблю, яку жартома називали «сестрицею». Використовували бойові ножі, кинджали, сокири, списи, бойові молоти. За втрачену в бою шаблю позбавляли козацького звання і виганяли з Січі. У поході каралося й пияцтво. Військове життя підпорядковувалося суворій дисципліні.

Морські походи козаки здійснювали на човнах-чайках, які виготовляли з дерева - липи або верби. Чайку могли збудувати

60 козаків за два тижні. Завдовжки вона була до 20 метрів, а завширшки до 4 метрів. У такий човен могло поміститися до 70 воїнів. У чайку завантажували порох, ядра, невеликі гармати, запас питної води, харчі. До бортів щільно прикріп-лювали товсті в’язки очерету, щоб навіть заповнений водою човен збе~ рігав плавучість.

Бойові походи сприяли вдоско* наленню військової майстерності, і згодом козаки стали помітною си* лою в Європі.

Поміркуймо

Що в побуті та військовому житті козаків було незвичним?

Словник

Цікаво знати

Засновник Запорізької Січі - князь Дмитро Вишневецький - чимало років життя присвятив боротьбі з турками та татарами. Похід 1563 року для нього виявився останнім. Татари розбили військо Виш-невецького, самого захопили в полон, а потім переправили в Царго-род - турецьку столицю. За наказом султана Вишневецького підвісили за ребро на стіні султанського замку. Ця героїчна смерть оспівана у народній думі (історичній пісні) про відважного козака Байду.

Працюємо з історичними джерелами

Гійом Левассер де Боплан. Опис України, кількох провінцій королівства Польського, що тягнуться від кордонів Московії до границь Трансільванії, разом зїхніми звичаями, способом життя й ведення воєн

«Козацька медицина.

... Бачив я хворих козаків, у лихоманці, які замість уживати якихось ліків брали півзаряду гарматного пороху, змішували його навпіл з горілкою і все це випивали; а далі клалися спати, щоб уранці прокинутися зовсім здоровими. Мав візник#, який неодноразово видужував, уживаючи ліків, яких не визнають ні лікарі, ні аптекарі. Інші ж козаки брали попіл і так само змішували його з горілкою, усе це випивали і також видужували. Неодноразово бачив, як козаки, поранені стрілами, перебуваючи далеко від хірургів, замазували свої рани землею, замоченою власною слиною; це виліковувало їхні рани, ніби найкращий бальзам. Отже, у цій країні, як у багатьох інших, дотепна вигадка породжується самим життям».

Канцелярія — установа, в якій фіксують розпорядження, зберігають документи тощо.

Кримське ханство - держава на півострові Крим, що виникла після розпаду Золотої

Орди. Правив державою хан. Основне населення — татари.

Осавул — військова службова особа, що відповідала за військову підготовку козаків, озброєння та боєприпаси.

Поміркуйте, наскільки правдивими є описані лікарські засоби козаків. Чи можна ними лікувати всі хвороби? Чи можна наведені приклади козацької медицини назвати народним лікуванням? Чому?

Запишіть до робочого зошита

-    Уходники - це ...

-    Запорізька Січ виникає у ... на ... її засновником вважають...

-    Запорізька Січ - козацька держава тому, що ...

-    Життя козаків відрізнялося від життя інших верств населення тим, що ...

Домашнє завдання

- Прочитайте § 13. Наша слава не вмре, не загине.

*    Дайте відповідь на запитання:

1.    Як виникла Запорізька Січ?

2.    Як було організоване життя на Січі?

3.    Яку зброю використовували козаки?

*    Виконайте завдання:

1. Відшукайте в оповіданні фрагменти, які могли б розповісти про:

а) козацький побут; б) січовий майдан; в) козацьку зброю; г) винахідливість козаків. 2. Розтлумачте поняття: уходники, Запорізька Січ, козацька старшина. Дике Поле, кіш, курінь, отаман.

 

Це матеріал з підручника Вступ до історії України 5 клас В. Мисан

 

Категорія: Історія України

Автор: admin от 15-07-2014, 23:03, Переглядів: 3950