Народна Освіта » Історія України » § 1. Загадкова «Історія»

НАРОДНА ОСВІТА

§ 1. Загадкова «Історія»

Історія — розповідь про життя людей. Чи замислювалися ви над тим, як змінюється світ, що оточує нас? Коли та ким споруджені будинки, у яких ми живемо? Що залишають люди у спадок після себе?

Близько 6000 років тому біля сучасного села Трипілля, що на Київщині, жили люди. Вони обробляли землю, засівали її пшеницею, ячменем, просом. Випасали корів, овець, коней. Будували глиняне житло. Ловили рибу і полювали на звірів. Трипільці залишили нам глиняний посуд.

Понад 2000 років пролежала в кургані Товста Мовила, що на Дніпропетровщині, нагрудна золота прикраса - пектораль. Вона вражає витонченістю малюнка. Перед нами постають картини з життя людей минулого. Ось два чоловіки тримають овечу шкуру. Над ними торба для лука й стріл. Поруч, справа, інший чоловік доїть вівцю, а зліва - тримає глечик. А біля них, ніби щойно зупинилися, - дикі степові коні. На нижньому ярусі пекторалі крилаті чудовиська, леви, олені, кабани.

У 1037 році в місті Києві споруджено Золоті ворота. Висота проїжджої частини воріт сягала 12 метрів, ширина - 6,4 метра. Увінчував споруду купол Благовіщенської церкви, укритий золотом. Очевидно, тому ворота й дістали свою назву. Споруду неодноразово руйнували чужинці. Сьогодні кияка відбудували цей чудо-витвір давньої архітектури.

Історія в ілюстраціях

Розгляньте малюнки. Що на них зображено? Відшукайте в тексті параграфа їх описи або місце, де про них ідеться.

Перед нами невелика книжка. Це «Буквар». Його автор Іван Федоров (Федорович). <<Буквар» видрукувано 1574 року у Львові. Він не схожий на сучасні підручники і мало чим зрозумілий нам. «Буквар» є свідченням того, що понад 400 років тому в Україні діти навчалися за власними друкованими книжками .

Пам'ять зберегла чимало лєтєїід, переказів» дум, пісень про захисників українського народу — козаків.

Розвивайся, сухий дубе,

Завтра мороз буде.

Ой збирайся, молодий козаче,

Завтра похід буде.

Поміркуймо

Що спільного міиі глиняним посудом трипільців, пектораллю, Золотими воротами, «Букварем», народною піснею? Про що можуть «розповісти*) нам перелічені пам’ятки?

Скільки всього залишили після себе люди! Усе, що нас оточує в повсякденному житті, створено людською    Усе и,е Є ІСТОфІЗДО -

історією нашої держави, краю, міста, села, нашого рідного дому.

Історія розповідає нам про те, де (на якій території), коли (скільки років тому) та як жили люди (що робили). Історія - розповідь про події, що відбувалися в житті людей.

Слово «історія» має грецьке походження. У перекладі українською мовою воно означає «дослідження»у «повідомлення»у «розповідь», «оповідання»у «оповідь проподії».

Літописці історії. Оповіді про те, як жили люди, що й коли відбувалося в їхньому житті, як це життя змінювалося, пишуть історики.

Завдяки їхній щоденній праці народи знають своє минуле.

Давньоруський літописець, чернець Києво-Печерського монастиря Нестор уклав «Повість минулих літ» - один з найдавніших літописів. У своїй праці він розповів про давню історію нашої батьківщини, описав події від 860 до 1111 року. Уявіть, що Нестор не наважився б писати літопис. Історія кількох поколінь за 250 років зникла б безслідно.

Літописцем українського козацтва називають історика Дмитра Яворницького. За 50 років наукової діяльності він надрукував понад 210 праць з історії, зібрав понад 75 тисяч експонатів, які є гордістю українських музеїв. Відомий російський художник Ілля Рєпін на славнозвісній картині «Запорожці пишуть листа турецькому султану» намалював Д. Яворницького в образі писаря - літописця козацької слави.

Батьком української історії величають Михайла Грушевського, автора 10-томної «Історії України-Руси», відомого державного діяча, письменника. Сотні подій, у яких брали участь мільйони людей, описані М. Грушевським майже в 2000 праць.

Поміркуймо

Чому Нестора, Дмитра Яворницького, Михайла Грушевеького називають літописцями історії?

Як лічити час в історії. Ви звернули увагу на те, що в нашій розповіді використовувався час (дати): близько 6000 років тому, понад 2000 років тому, 1037 рік, 1574 рік, понад 400 років тому, 860—1111 роки. Історик повинен знати, коли відбувалася та чи інша подія. З’ясувати її тривалість (початок і закінчення) допомагає хронологія. Рахувати час можна: РОКАМИ, наприклад: 1, 2, 3, 4, ..., 2010; СТОЛІТТЯМИ (віками): І століття (1—100 роки), II століття (101—200 роки), X століття (901—1000 роки), XVIII століття (1701—1800 роки), XXI століття (2001— 2100 роки); ТИСЯЧОЛІТТЯМИ — І тисячоліття (1—1000 роки), II тисячоліття (1001—2000 роки) тощо.

Відлік років від певної події називається літочисленням. Тривалий час історики не могли дійти згоди: з якої події розпочинати відлік часу. Урешті порозумілися й вирішили рахувати час від народження Ісуса Христа. Рік народження Христа вважається першим роком християнської ери, або нашої ери (н. е.). Отже, якщо на календарі 2010 рік, то це означає, що людство прожило 2010 років від дня народження Христа. Відлік часу до нашої ери (до н. е.) рахують у зворотному порядку, назад — від 1 року до безкінечності. За таким відліком обов’язково вказують, що подія відбулася до нашої ери. Отже, якщо поблизу села Трипілля люди жили близько 6000 років тому, то це означає, що вони проживали за 4000 років до нашої ери, або в IV тисячолітті до н. е. (від 6000 років віднімаємо 2010 років нашої ери). Якщо потрібно встановити, чи довго тривала подія, то для цього від дати, коли подія завершилася, віднімаємо ту, з якої вона розпочиналася.

Поміркуймо

Уявіть, що люди відмовилися використовувати лічбу часу. До чого це призвело б?

Словник

Експонат - предмет, який показують на виставці або в музеї.

Курган - насип над стародавньою могилою, земляний пагорб.

Літбпис - послідовний запис історичних подій, зроблений сучасником і, як правило, написаний від руки.

Пекторйль — нагрудна золота прикраса у формі півмісяця, основу якої складають масивні золоті обручі; символ влади.

Хронолбгія — історична дисципліна, що встановлює дати подій та документів. Під хронологією розуміють послідовність подій у часі.

Цікаво знати

«Буквар» («Азбука»), надрукований 1574 року у Львові Іваном Федоро-вим (Федорбвичем), складався з абетки, граматичних складів, зразків відмінювання і короткої читанки. До нас дійшов лише один примірник «Букваря», з найдений у Римі (Італія) в 1927 році. Сьогодні він зберігається в бібліотеці одного з університетів Сполучених Штатів Америки.

Запишіть до робочого зошита

1.    Історія - це...

2.    Чернець Нестор, Д. Яворницький, М. Грушевський - це...

3.    Лічба часу важлива тому, що...

Домашнє завдання

*    Прочитайте § 1. Загадкова «історій».

*    Дайте відповідь на запитання:

1.    Чому істориків називають літописцями?

2.    Як лічать час в історії?

*    Усно виконайте завдання:

1. Скільки років тому: а) споруджено Золоті ворота в Києві; б) видрукувано «Буквар» у Львові? 2. У якому столітті: а) будувалися Золоті ворота в Києві; б) друкувався «Буквар» у Львові? 3. У якій ері жили трипільці і була виготовлена золота пектораль? 4. Поясніть такі слова й словосполучення: історія, літописці, літочислення, наша ера, дохристиянська ера.

 

Це матеріал з підручника Вступ до історії України 5 клас В. Мисан

 

Категорія: Історія України

Автор: admin от 15-07-2014, 18:28, Переглядів: 4115