Народна Освіта » Історія України » § 23. Яку роль в історії відігравали замки і палаци

НАРОДНА ОСВІТА

§ 23. Яку роль в історії відігравали замки і палаци

1.    Що таке замки і палаци.

2.    Яке значення Генуезької та Кам’янець-Подільської фортець в історії України.

3.    Чим уславилися Бахчисарайський та Маріїнський палаци.

Що таке замки і палаци

З’ясуйте, чим відрізняються замки від палаців.

Про особливість кожної історичної епохи розповідає її архітектура.

Споруди відтворюють потреби, традиції і смаки людей певного історичного періоду, тому вони є важливими свідками й оповідачами минулого. Серед таких споруд значну роль відіграють замки і палаци.

Архітектура (з грецької — «будівничий») — це наука та мистецтво проектування і спорудження будівель.

 

Які ж вони були та чим відрізнялися від звичайного житла?

У неспокійну давнину, в період постійних воєн, європейці надавали перевагу добре укріпленим спорудам — замкам. Кілька століть поспіль вони захищали населення від нападників.

Замок — укріплена будівля, яка поєднує житлові та оборонні споруди.

Зазвичай така будівля мала зовнішні мури, навколо яких були викопані рови, що наповнювали водою. У стіні обов’язково робили вузькі отвори для дул гармат чи рушниць — бійниці. Задля неприступності стіни будували із зубцями. Вхід до замків захищали підйомні мости, які опускалися й піднімалися за допомогою ланцюгів або канатів. Кожен із замків передусім був фортецею.

Фортеця (з латинської — «сильний, міцний») — укріплені зовнішніми валами споруди, що мають військово-оборонне значення.

Усередині замку знаходилися житло власника, оселі робітників, які працювали тут, а також млин, конюшні, майстерні ремісників, колодці і навіть басейни з водою.

Найважливішою частиною будівлі була головна башта, де під час облоги ховалися мешканці замку. Звідти, підземними ходами, можна було дістатись у безпечне місце, наприклад у сусідній ліс.

Хоча сьогодні в Україні збереглося не так багато давніх зам-ків-фортець, вони є справжньою культурною візитівкою нашої держави.

Які елементи архітектури споруд дають змогу зробити висновок, що перед нами фортеці?

Важливими спорудами в містах, які також розповідають нам про минуле, є палаци.

Палац (від назви пагорба Палатин у Римі) — велика парадна будівля, де жили правителі держави, воєначальники, знатні і заможні люди. Пізніше палацами стали називати найважливіші громадські будівлі.

Яке значення Генуезької та Кам’янець-Подільської фортець в історії України

Опишіть палац. Визначте архітектурні ознаки, які роблять цс споруду величною.

 

Розкажіть, коли і навіщо були збудовані Генуезька та Кам’янець-Подільська фортеці.

У III столітті на східному узбережжі Криму розпочалося будівництво міста Судак, назва якого означає «чистий», або «святий». Засноване на перехресті торговельних шляхів, воно перетворилося на великий порт, який пов’язував Європу з Азією.

Сюди споряджали каравани з Індії та Китаю, тут приставали кораблі з Західної Європи та Північної Африки, укладали торговельні угоди. З Італії купці везли сукно, з Греції — олію, з Азії — коштовне каміння, з Африки — слонову кістку. За оборонними мурами міста торгували вірмени, греки, італійці, слов’яни і татари. Тогочасні городяни були вправними ремісниками.

Заможне місто потребувало посиленої охорони, тому його опорою і захисницею стала фортеця. Найбільші оборонні споруди були зведені генуезцями21, які володарювали в Судаку упродовж XIV-XV століть. Тому і фортецю назвали Генуезькою. Вона вважалася неприступною завдяки вдалому розташуванню та лініям оборони, що давало змогу витримувати тривалі облоги.

Розгляньте ілюстрацію. Опишіть Генуезьку фортецю, звертаючи увагу на місце її розташування, кількість башт, міцність стін тощо. Оцініть оборонні якості фортеці.

Сьогодні Генуезька фортеця — одна з найцікавіших пам’яток архітектури Криму.

Не менш відомою є Кам’янець-Подільська фортеця — одна з найнеприступніших споруд України. Поблизу старого міста Кам’янець річка Смотрич утворює високі скелясті береги. Між ними і височіє Кам’янецька фортеця. З містом вона з’єднується вузенькою смугою скелі, на якій вимурувано так званий «Турецький міст», схожий на стіну.

Розгляньте ілюстрацію. Опишіть Кам’янець-Подільську фортецю, звертаючи увагу на місце її розташування, кількість башт, міцність стін тощо. Оцініть оборонні якості фортеці.

Фортеця має давню історію, адже археологічні дані свідчать, що на цьому місці ще за часів Київської Русі розташовувалося укріплення із земляним валом і дерев’яною стіною. Сучасного вигляду фортеця почала набувати у XIV-XV століттях, її 11 башт було побудувано на пожертвування шляхтичів і купців, а також церкви. Після спорудження башт фортецю ще кілька разів добудовували, аби вона відповідала потребам захисту міста від ворогів, адже зброя постійно вдосконалювалась.

На початку XIX століття фортеця втратила своє військове призначення і була в’язницею — спочатку для військових, а пізніше для цивільних.

Сьогодні Кам’янець-Подільська фортеця — не лише шедевр оборонної архітектури, вона нагадує нам про великих майстрів і хоробрих воїнів, які її прославили.

Чим уславилися Бахчисарайський та Маріїнський палаци

На основі тексту визначте, чому Бахчисарайський та Маріїнський палаци вважають видатними архітектурними пам’ятниками України.

У першій половині XV століття на півдні сучасної України виникла нова держава — Кримське ханство. Місце для столиці знайшли в долині між горами, добре захищеній від ворогів, і назвали її Бахчисарай, що в перекладі з татарської означає «палац в саду». Тут і збудували палац для правителів держави, що називають Ханським. Ось як описували його свідки.

Евлія Челебі про Бахчисарай

Бахчисарай — це швидким кроком воїна 8 тисяч кроків. Великий палац налічує 4500 приміщень, він вкритий черепицею, з кам’яними стінами, з трубами високими, мов кипариси, [...] схожий на фортецю. Чудовий палац цей — мов рай... З чотирьох його боків — райські сади.

З «Книги подорожей»

поставити їй пам’ятник, оскільки вода у цій місцевості була великою цінністю.

На внутрішньому подвір’ї палацу відбувалися паради та інші урочисті події. Поряд — велика мечеть — мусульманський храм, над яким піднімаються мінарети.

Мінарет — башта, споруджена при мечеті, з якої служитель скликає мусульман на молитву.

 

Сьогодні Бахчисарайський палац — національна святиня кримськотатарського та українського народів, пам’ятка культури світового значення.

Розгляньте ілюстрації і знайдіть особливості мусульманської архітектури, про які ви дізналися.

Справжньою перлиною палацової архітектури України став і Маріїнський палац у м. Києві. Його доля пов’язана з двома російськими імператрицями. У середині XVIII століття імператриця Єлизавета Петрівна відвідала Київ і обрала місце для майбутнього палацу. Майже за 100 років за наказом імператриці Марії Олександрівни, чиє ім’я закріпилося у назві споруди, навколо палацу був закладений парк.

Палацовий комплекс має чітке планування, пишний фасад, ажурні, ліплені наличники вікон. Усе це надає споруді святкового й урочистого вигляду. Палац вишуканий не лише ззовні, він вражає своєю красою всередині. Настінний живопис і картини відомих майстрів, вишукані меблі, паркетна підлога, старовинні та сучасні люстри оздоблюють його всередині.

Нині у Маріїнському палаці відбуваються урочисті події: державні нагородження, прийоми, вручення грамот послами іноземних держав.

Роздивіться фотографії Марийського палацу. Що у зовнішньому вигляді та в інтер’єрі (внутрішньому приміщенні) будівлі свідчить, що це — палац?

Перевірте себе

1.    Які споруди називаємо палацами?

2.    Знайдіть на карті місцерозташування пам’яток, про які йшлося на уроці.

3.    Як ви розумієте слова підручника «Кожен із замків передусім був фортецею»?

4.    Чим уславилися Генуезька і Кам’янець-Подільська фортеці?

5.    Столицею якої держави було м. Бахчисарай? Кому належав палац?

6.    Підтвердить фактами, що замки і палациважливі свідки історії.

7.    Сьогодні є палаци спорту, палаци мистецтв, культури, юнацтва. Поміркуйте, чому для назв таких споруд використовують слово «палац».

1.    Складіть невелику розповідь (4-5 речень) від імені захисника Кам ’янець- Подільської або Генуезької фортеці.

2.    Уявіть, що у вас є можливість відвідати лише одне з місць, про яке написано у параграфі. Оберіть місце для екскурси та поясніть свій вибір.

історична мозаїка

У Європі є територія, назва якої перекладається як «земля замків». Це — Кастилія. Сьогодні вона входить до складу Іспанії, але в давнину — це була самостійна держава.

Кастилія відома своїми замками на весь світ. Скільки їх було — невідомо, сьогодні збереглося приблизно 400, і це найбільша кількість, ніж будь-яких інших споруд давнини. Свої замки господарі укріпляли, прикрашали, давали їм гучні назви: «Великий корабель Кастилії», «Замок пошани», «Скеля сокола» тощо. Нині у багатьох старовинних замках Кастилії розміщені музеї, школи та інші культурні заклади.

 

Це матеріал з підручника Історія України 5 клас О.І. Пометун

 

Категорія: Історія України

Автор: admin от 31-01-2014, 11:05, Переглядів: 11498