Народна Освіта » Мистецтво » Як стилізувати природні форми

НАРОДНА ОСВІТА

Як стилізувати природні форми

Розглядаючи орнамент чи декоративне панно, ми помічаємо, що природна форма силою уяви перевтілюється за допомогою умовних форм, ліній, плям у щось зовсім нове. Ми вгадуємо, що перед нами рослина або тварина, але не така, як на фото.

Існуюча форма спрощується до гранично узагальненої, геометричної форми. Це дає змогу багато разів повторювати мотив орнаменту без зайвих зусиль і спеціальних приладів. Те, що було втрачено природною формою при спрощенні та узагальненні, призвело до площинності зображення і дає змогу використовувати її як художній орнаментальний засіб: ритмічно повторювати, розвертати, відтворювати в різних масштабах.

Як природні форми перевтілюються в орнаментальні мотиви? Спочатку виконують зарисовку з натури, максимально точно відтворюючи подібність і подробиці (етап «фотографування»). Далі -перевтілення - перехід від зарисовки до умовної форми. Треба ніби спростити, розкласти зображення на прості геометричні форми.

Панно - картина або барельєф, що заповнюють частину стіни, стелі; зараз так іноді називають і просто декоративну картину.

Це другий етап - трансформація, стилізація мотиву. З однієї зарисовки можна створити різні орнаментальні мотиви.

Ритмічно повторюючи або чергуючи орнаментальний мотив, можна створити власний, неповторний орнамент.

1.    Що таке стилізація?

2.    Які риси притаманні стилізованій формі?

Оберіть реальну модель у природі (можете використати замальовки квітів

чи рослин, які ви робили восени) і спробуйте створити її стилізоване зображення.

Інструменти та матеріали: аркуш паперу, акварельні фарби, олівець, гумка, пензлі, фломастери, кольорові олівці.

План роботи:

•    Зробіть з натури кілька начерків природних об’єктів (це можна зробити заздалегідь) або використайте ті ботанічні замальовки чи замальовки квітів, які ви робили восени. Проаналізуйте їх.

•    Виявивши найхарактерніші, найупізнаваніші деталі зображення, перенесіть їх на папір. Можливо, це буде лише проміжний етап стилізації, а може, у вас із першого разу вийде зробити досконале зображення. У будь-якому випадку потрібно спробувати декілька разів по-різному стилізувати один і той самий об’єкт.

•    На окремий аркуш паперу перенесіть найвдаліше зображення. Вирішіть, який тип симетрії ви застосуєте, чи, може, створите асиметричне зображення.

•    Кольори мають наслідувати кольори у природі, хоча стилізоване зображення допускає і деякі порушення. Виправдайте зміну кольорів (наприклад, гармонією колірної гами, символічністю кольору). Зверніть увагу на деталі, тло.

Катерина Білокур (1900-1961) - народний художник України. Народилася в с. Богданівка на Київщині, де і прожила все життя. Незвичайне обдарування майстрині розкрилося в таких її картинах, як «Квіти», «Квіти і овочі», «Натюрморт з колосками та глечиком». Катерина Білокур створила життєрадісні, поетичні композиції. Вона малювала пишні букети, приділяючи увагу кожній квіточці, кожній деталі. Твори народної майстрині вражають багатством барв, витонченістю і завершеністю.

Марія Приймаченко (19081997) народилася в с. Болотня на Київщині. Художниця у своїх роботах створила неповторний світ з квітами, звірами і птахами. Звірі в неї добрі і злі, незграбні і симпатичні, вигадані і реальні. Яскраві та різноманітні барви у творах Марії Приймаченко: «Калиновий берег», «Гороховий звір», «Весілля в лісі», «Стародавній болотяний звір», «Ведмеді пасічники». Невід’ємною частиною змісту картин є самобутні авторські підписи - вірші, приказки, притчі. Твори М. Приймаченко привертають увагу своєрідністю бачення світу, любов’ю до життя, людей і рідної землі.

 

Це матеріал з підручника Образотворче Мистецтво 5 клас С.М. Железняк

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 29-01-2014, 21:06, Переглядів: 12947