Народна Освіта » Мистецтво » Символіка українського орнаменту

НАРОДНА ОСВІТА

Символіка українського орнаменту

Вишивання (або гаптування) - традиційний для України вид ужиткового мистецтва. Споконвіку кожен регіон мав свої характерні особливості щодо кольорів, основних мотивів орнаменту. Вишивали у вільний від польових та інших господарських робіт час. Це копітка робота.

На Полтавщині сорочки вишивали переважно білими нитками, зрідка червоними та сірими. Візерунок обводився чорними або кольоровими смугами.

Вишивки Полісся прості й чіткі за композицією. Ромби й інші геометричні мотиви повторювалися кілька разів. Вишивали червоною ниткою на біло-сірому тлі.

Візерунки Волині геометричні, дуже чіткі й прості за композицією. Це одноколірні вишивки, виконані червоною ниткою на білому тлі. Для Чернігівщини характерні білі вишивки. Геометричний або рослинний орнамент вишивався білими нитками або з вкрапленням червоного та чорного кольорів.

Вишивкам Київщини властивий рослинно-геометризований орнамент зі стилізованими гронами винограду, цвітом хмелю, восьмипелюстковими розетками, ромбами, квадратами. Основні кольори вишивок - білий, коралово-червоний, відтінений чорним.

На Буковині, крім рослинних і геометричних мотивів, використовували тваринні.

Гуцульські вишивки характеризуються різноманітністю геометричних і рослинних візерунків. Два або три відтінки жовтого кольору прояснювали вишивку і надавали їй золотавого відблиску.

Для вишивок Закарпаття характерним є мотив «кривуля» у різних техніках виконання. Кольорова гама вишивок широка: червоне поєднували із чорним (при цьому виділяли один колір - чорний або червоний), використовували як білі, так і багатоколірні орнаменти.

Усі ці регіональні особливості майстри вишивок зберігають і в наш час.

Протягом багатовікової історії мистецтва вишивання прямий, безпосередній зміст символічних зображень поступово стирався. Проте символіка їх в основному збереглася завдяки традиції.

На рушнику для подорожнього вишивали різноколірні смужки, і кожна мала своє значення: червона - на щастя, зелена - зу-

стріч із хорошими людьми, коричнева - дорогу із чистим небом, синя і жовта - на здоров’я та долю. Для маленьких дівчаток вишивали рушники-росянички із зображенням квіток яблуні та незабудок, для хлопчиків - рушники-грайлики - із чорнобривців, волошок і барвінку, а між ними листя дуба, любистку та хмелю.

Кожен вишитий мотив щось символізував: голуби на полотні, що дивляться в очі один одному, - взаєморозуміння і повагу, ромби - плодючість, восьмикутна зірка - знак сонця, виноград - радість і красу творення родини, калина - символ крові та безсмертя, жіночої краси, дуб - чоловічу силу та енергію, ніжний і тендітній мак - оберег від зла, пам’ять роду, пам’ять про загиблих, квітка лілії - цноту та чистоту.

В українській вишивці часто використовуються такі мотиви, як виноград, хміль, дубове листя, барвінок. Так, мотив барвінку є символом немеркнучого життя, яблуко - кохання. У сучасній вишивці трапляється й давній символ - дерево життя, який зображується стилізовано у формі листя або гілок.

1.    Якими елементами орнаменту ви прикрасили б свій одяг? Який зміст ви закладаєте в цей орнамент?

2.    Чи можна в орнаменті закодувати якесь побажання?

1.    Спробуйте створити ескіз вишивки рушника, який ви подарували б найкращому другові.

2.    Спробуйте створити своє дерево життя з елементами    народної    традиції. Вирішіть, святковий чи повсякденний одяг    ви    проектуватимете.

Інструменти та матеріали: аркуш паперу, акварельні фарби, олівець,

гумка, пензлі, фломастери, кольорові олівці.

План роботи:

•    На аркуші паперу скомпонуйте зображення.

•    Олівцем легко позначте вісь симетрії та обриси дерева, щоб мати змогу витерти невдалі лінії, не пошкодивши папір.

•    Виправте невдалі, на ваш погляд, обриси.

•    Продумайте і вирішіть, якими зробити деталі: листя, гілки, квіти, птахів чи тварин.

•    Визначте, які кольори переважатимуть - контрастні чи стримані.

•    Вирішіть, чи акцентуватимете на чомусь увагу.

Знайдіть вишивані речі у вас вдома. Що розповідають орнаменти на них?

 

Це матеріал з підручника Образотворче Мистецтво 5 клас С.М. Железняк

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 29-01-2014, 20:53, Переглядів: 10520