Народна Освіта » Мистецтво » Повітряна перспектива. Настрій

НАРОДНА ОСВІТА

Повітряна перспектива. Настрій

Повітряна перспектива - це спосіб зображення простору, з урахуванням впливу повітря, яке розділяє глядача з натурою. Шар повітря, який відділяє перший план від того, що позаду, вносить свої особливості в те, як ми бачимо навколишній світ.

Використання законів повітряної перспективи допоможе вам передати глибину простору. Що далі від вас перебуває предмет, то більше «холоднішає» він у кольорі і менш чіткими стають його обриси. Відтінок, що міститься попереду, буде теплішим, ніж той, що на задньому плані. Підтвердження цього закону неважко побачити, якщо дивитися з вікна на будинки, дерева, пагорби: ті, що розміщені далеко, ніби вкриті блакитною млою. До того ж предмети на передньому плані виглядають чіткіше і контрастніше. Шар повітря ніби пом’якшує і кольори, і контури заднього плану.

Художник відтворює в картині своє ставлення до натури, свої думки, настрій, і спостережливий глядач обов’язково їх зрозуміє. Що багатшими будуть ваші почуття щодо відтворюваного вами, то змістовнішою буде ваша робота.

Природа - примхлива «натурниця», вона миттєво змінюється залежно від освітлення, часу доби, станів погоди. Настрій людини часто перегукується зі станом природи. Сумний настрій ви можете передати зображенням дощового похмурого дня, а веселий і щасливий асоціюється із сонячним ранком або квітучим садом. Захід сонця можна порівняти зі своїми спогадами.

Робота на пленері має також свої особливості. Почати буде легше з того, що найближче до натюрморту: міні-пейзажу. Так можна назвати малі форми: квіти, листя, гілочки. Корисно зробити замальовки олівцем або тушшю і живописний етюд тієї самої моделі. Це допоможе вам глибше зрозуміти її форму. Одна з поширених помилок - це однаково детально пророблені світло і тіні.

Ще на початку роботи вирішіть, що буде зроблено детально, а що треба «узагальнити». Зверніть увагу на те, що на свіжому повітрі в сонячну погоду на освітлених місцях домінують теплі кольори, а тіні мають холодніші відтінки. У похмурий день ці співвідношення інші.

1.    Що таке повітряна перспектива?

2.    Як змінюється вигляд предметів удалині?

Зробіть замальовку з натури квітки або гілочки на тлі вікна.

Інструменти та матеріали: аркуш паперу, акварельні фарби, олівець, гумка, пензлі.

План роботи:

•    На аркуші паперу скомпонуйте зображення.

•    Порівняйте пропорції різних частин зображення між собою, ширину до висоти.

•    Яке освітлення ви зображуєте - сонячне, похмуре, хмарне?

•    Зверніть увагу на те, який час доби ви зображуєте, що характерно для нього.

•    Який колорит матиме ваша робота? Який настрій передасте? Як зобразите задній план?

•    На палітрі заздалегідь випробуйте колірні співвідношення і оберіть ті, які найкраще відповідають вашому задуму.

•    Наприкінці роботи подивіться загалом на свою роботу, виправте помилки, зробіть уточнення. Визначте акценти.

 

Це матеріал з підручника Образотворче Мистецтво 5 клас С.М. Железняк

 

Категорія: Мистецтво

Автор: admin от 29-01-2014, 15:46, Переглядів: 13010