НАРОДНА ОСВІТА

§ 19. Сонце

Сонце — найбільш близьке і помітне світило нашого космічного довкілля.

Сонце — це зірка, яка розміщена найближче до Землі, центральне тіло нашої планетної системи. У ньому зосереджено 99,87 % усієї маси Сонячної системи.

Маса Сонця приблизно в 332 000 разів більша від маси Землі. Сила тяжіння до Сонця — основна сила, що зумовлює рух планет. Відстань від Землі до Сонця — 150 мільйонів кілометрів. Сонячне проміння долає її за 8 хвилин.

Сонце обертається навколо своєї осі. Напрям цього руху такий, як і Землі. Сонце має дуже високу температуру і випромінює в навколишнє середовище величезну кількість тепла і світла.

За добу поверхня Землі отримує від Сонця більше теплоти, ніж її могло б дати все пальне, спалене людством за 1000 років із розрахунку теперішніх річних витрат. Проте ця гігантська енергія становить усього лише одну двомільярдну частку всієї кількості енергії, що випромінює Сонце. Воно посилає в космос своє тепло і світло вже кілька мільярдів років. Значну частину фантастично великої кількості енергії Сонця затримує земна атмосфера, проте немало цієї енергії доходить і до поверхні Землі. Сонячні промені нагрівають земну поверхню в різних її точках і в різні пори року чи дня неоднаково. Кількість одержуваної окремими ділянками Землі сонячної енергії залежить насамперед від кута падіння сонячних променів. Із зростанням кута падіння

променів збільшується й кількість сонячної енергії, що припадає на одиницю площі поверхні (мал. 80).

Уранці або увечері, коли сонце стоїть низько над горизонтом, поверхня Землі нагрівається менше, ніж опівдні. Ви це знаєте з власного досвіду: літнього дня опівдні жарко, а зранку і ввечері — прохолодно.

Для допитливих Про затемнення Сонця

—    Ми зможемо цього року спостерігати затемнення Сонця? — запитала Улянка.

—    Найбільш видовищне — повне затемнення Сонця. Це — досить рідкісне явище, — сказав Лесик. — Цього року в нашій місцевості воно не передбачається. Останній раз його можна було спостерігати 11 серпня 1999 року.

—    Чому настають сонячні затемнення?

—    Сонячне затемнення відбувається тоді, коли Місяць займає положення між Сонцем і Землею. Він і закриває світло Сонця (мал. 81).

Сонце — найближча до нас зірка. Вона складається з розжареної речовини і випромінює в космічний простір величезну кількість теплоти і світла. Сонце — джерело світла й тепла на Землі.

1. Що являє собою Сонце (мал. 82)? 2. Доведи, що Сонце -джерело тепла і світла на Землі. 3. Яка відстань від Землі до Сонця?

4. Чому Земля не покидає свою орбіту?

1. Чому відбувається затемнення Сонця? 2. За мал. 70 порівняй розміри Сонця і планет.

1. Чому в різні пори року, у різний час доби Сонце по-різному освітлює земну поверхню? Використайте мал. 80. 2. Чи можна сказати, що коли ми гріємося біля багаття або грубки, у якій горить кам’яне вугілля, то користуємося енергією Сонця? 3« Чи можете ви запропонувати обладнання для спостереження неповного сонячного затемнення?

1.    Поставте на підвіконня, освітлене сонцем, склянку з водою. Виміряйте температуру води. Через 45 хвилин удруге виміряйте температуру води в склянці. Чи залишилася вона такою самою? Чому вода нагрілася?

2.    Спостерігайте за кімнатною рослиною на підвіконні (геранню, традесканцією). Уранці розташуйте посудину з рослиною так, щоб листки і квітки були повернуті до вас. Яке положення листків і квіток ця рослина буде мати опівдні наступного дня? Чому рослина повертає листки і квітки до світла?

Ніколи не дивіться прямо на Сонце — його яскраве світло шкідливе для очей.

 

Це матеріал із підручника Природознавство 5 клас В.Р. Ільченко

 

Категорія: Природознавство

Автор: admin от 20-01-2014, 09:43, Переглядів: 3011