Народна Освіта » Природознавство » §3. Речовини в довкіллі. Вивчення тіл

НАРОДНА ОСВІТА

§3. Речовини в довкіллі. Вивчення тіл

Тіла та їх маса. У довкіллі людини — безліч тіл. Це небесні тіла — Сонце, планети. Тіла неживої природи Землі -— гори, пісок, водойми. Тіла живої природи — рослини, тварини, люди. Тіла, створені людиною, — будівлі, автомобілі, предмети побуту (стілець, стіл, телевізор).

У класі поруч із вами різноманітні тіла — книги, олівці, ручки. Удома навколо вас тіл ще більше. Як же їх вивчати?

Кожне тіло займає частину простору, має певні розміри й об’єм. Тіла однакового розміру можуть відрізнятися своєю масою. Порожня і заповнена водою скляна банка — це різні тіла. Повна банка має більшу масу (з латинської «маса» — грудка, шматок). Для вивчення тіл передусім необхідно навчитися вимірювати їх розміри і масу.

Певно, ви не раз бачили, як у магазині чи на ринку продавці зважують продукти, визначаючи їх масу. Основною одиницею вимірювання маси є кілограм (1 кг). Це — маса платиново-іридієвого циліндра з діаметром і висотою по 39 мм (мал. 10). Зразок (еталон) одиниці вимірювання маси зберігається у Франції у місті Севр, поблизу Парижа. Його копії з великою точністю виготовлено для різних країн.

Розгляньте навчальні терези, якими ви будете користуватися під час практичних робіт, і набір важків до них (мал. 11). Важки, маса яких менша за 1 г, виготовлені у вигляді пластинок. Брати їх можна тільки пінцетом.

При потребі користуються одиницями маси, більшими або меншими за кілограм: тонна (т), грам (г), міліграм (мг). Масу тіла позначають латинською літерою т (вимовляється «ем»). Вимірюють масу тіла за допомогою різноманітних терезів (мал. 12).

Густина речовини. Існує багато тіл, які не можна зважити за допомогою терезів. Наприклад, маса Місяця становить 74 000 000 000 000 000 000 000 кг. Як зважили це небесне тіло? Або як зважити величезну крижину, що плаває у воді, чи хмару, іцо пливе по небу? Виявляється, масу цих тіл можна визначити без терезів, лише за допомогою олівця й паперу. Для цього потрібно знати густину тіла і його об’єм. Густина показує, чому дорівнює маса 1 м3 речовини. Помноживши густину тіла на його об’єм, визначимо масу:

Отже, масу крижини можна визначити, помноживши густину льоду на об’єм крижини.

Густина однієї і тієї ж речовини у твердому, рідкому й газоподібному станах різна. Наприклад, густина льоду менша, ніж густина води, а водяна пара має меншу густину, ніж лід.

Розгляньте таблицю 2 і знайдіть у ній речовини з найбільшою і найменшою густиною.

Речовина

Густина (кг/м3)

Речовина

Густина (кг/м3)

Золото

19 300

Дуб сухий

800

Мідь

8 900

Корок

240

Вода

1 000

Водяна пара

0,590

Вимірювання розмірів і об’єму тіл. Для вимірювання розмірів тіл використовують вимірювальні прилади, що мають шкалу, — лінійку, рулетку, мірну стрічку. Шкалу (від латинського «драбина») утворюють нанесені на вимірювальний прилад риски. Поділки відповідають певним одиницям вимірювання — їм, 1 см, 1 мм. Перед вимірюванням визначають ціну поділки. Робиться це так: на шкалі вибирають поруч розташовані поділки, позначені числами. Від більшого віднімають менше й ділять на кількість поділок. Наприклад, визначимо ціну поділки лінійки, зображеної на мал. 13. Для цього від 7 см віднімемо 6 см і поділимо на 10. Ціна поділки лінійки становить 1 мм.

А як виміряти об'єм тіла неправильної форми — гайки або персня? Для цього можна використати мірну склянку — мензурку (мал. 14). Визначимо об'єм рідини у мензурці до і після занурення тіла. Після занурення тіла в рідину її рівень у посудині збільшився на одну поділку. Ціна поділки мензурки — 1 мл, або 1 см3. Отже, об’єм персня становить 1 см3.

Тіло характеризують за розмірами, масою, густиною.

Тіло

Маса тіла

Куля пневматичної гвинтівки

Кулька для настільного тенісу

Виноградина

Хокейна шайба

Слон

500 мг 2 г 400 мг Зг 160 г

до 4 500 кг

*%> 1. Наведи приклади тіл, які оточують тебе в школі, вдома, у довкіллі. 2. Чим відрізняються тіла? 3. Якими приладами користуються при вимірюванні розмірів тіл? 5. Якими приладами вимірюють масу тіл?

? 1. Що таке еталон маси? 2. Що називають густиною речовини? 3. У таблиці 3 наведено значення мас деяких тіл. У якого з тіл маса найбільша? Найменша? 5. Як коротко записати значення маси виноградини?

1. Яке значення терміна «тіло»? 2. Як можна визначити об’єм тіла, не вимірюючи його розмірів? 3. Як довести, що дощова крапля — тіло? 4. Як визначити ціну поділки лінійки? Мензурки? 5. Які явища природи підтверджують дію закону збереження маси речовини? Наведені нижче оповідання допоможуть відповісти на ці запитання.

Для допитливих

Про одиниці вимірювання маси і довжини

Не у всіх країнах однакові одиниці вимірювання маси. Зокрема, відрізняються одиниці маси дорогоцінних металів (срібла, золота), які у давнину використовувалися як гроші.

Так, у Стародавній Греції найбільшою одиницею маси дорогоцінного металу був талант, що відповідав 26,2 кг. Звідси походить вислів: «Не заривай свій талант у землю». Найменша одиниця маси мала назву «лепта» (звідси — «внести свою лепту»).

Раніше використовувалися такі міри маси, як фунт (1 російський фунт = 409,5 г, англійський фунт = 453,6 г) і пуд, що дорівнював приблизно 16 кг, або 40 фунтам.

Нині на міжнародних торгах одиницею вимірювання маси дорогоцінних металів є унція (31,1 г). Маса дорогоцінних каменів вимірюється в каратах (1 карат = 0,2 г).

Одиниця вимірювання

Сучасний

ВІДПОВІДНИК

Одиниця вимірювання

Сучасний

ВІДПОВІДНИК

Дюйм

2,54 см

Вершок

Лікоть =14 вершків = 2 п’яді

4,4 см 54 см

Фут = 12 дюймів

30,5 см

Аршин

71 см

Ярд = 3 фути

91,4 см

Сажень = 4 лікті = 3 аршини

2 м 13 см

Кабельтов=1/10 милі

185,2 м

Верста = 500 саженей

1 км 67 м

Миля сухопутна Миля морська міжнародна

1 км 609 м 1 км 852 м

Російська морська миля = 7 верст

7 км 467 м

У таблиці 4 подано деякі одиниці довжини, що використовуються за кордоном або застосовувалися у давнину. Вам вони будуть цікаві, бо можуть зустрітися в художній літературі.

Для допитливих Про збереження маси речовин

Кожне тіло має масу. Чи залишається маса тіл незмінною? Чи може маса тіла зникнути, збільшитись або зменшитись сама по собі? Відповісти на ці запитання ви зможете, провівши дослід.

Поставте склянку з водою на підвіконня і позначте рівень води. Подивіться на склянку через два-три дні. Ви побачите, що води в ній стало значно менше. Чи могли вода та її маса зникнути?

Вода випарувалася, тому її маса зменшилася. Проте на стільки ж збільшилася маса навколишнього повітря, бо в ньому побільшало водяної пари. Якщо в кімнаті багато пари, то при зниженні температури вона перетвориться на рідину (конденсується). Особливо це помітно на віконному склі, коли шибки «пітніють».

Можна навести багато прикладів, які підтвердять те, що маса тіл за будь-яких перетворень речовин, із яких вони складаються, зберігається. У природі діє закон збереження маси речовини.

 

Це матеріал із підручника Природознавство 5 клас В.Р. Ільченко

 

Категорія: Природознавство

Автор: admin от 20-01-2014, 09:18, Переглядів: 4705