Народна Освіта » Світова література » Пауль Маар - Машина для здійснення бажань, або Суботик повергається в суботу

НАРОДНА ОСВІТА

Пауль Маар - Машина для здійснення бажань, або Суботик повергається в суботу

Щоб читати повний текст твору натисніть тут.

 

Робота з текстом

1.    Знайдіть і виразно прочитайте портрет Суботика. На яких деталях його зовнішності автор акцентує увагу читача?

2.    Які бажання пана Пляшкера здійснює Суботик?

3.    Чому бажання тата не радували казкового героя? Як про це сказано в тексті? Зверніть увагу на мову героя.

4.    Визначте риси характеру Суботика. На які незвичайні вчинки він здатний?

5.    Чому машина бажань вийшла з ладу? Як це вплинуло на стан здоров’я Суботика?

6.    Чи задоволений пан Пляшкер наслідками співпраці з машиною? Якою була реакція Суботика на його слова?

7.    Про якого слона Суботик радить батькові повсякчас пам’ятати?

8.    Чому Суботик віддає пану Пляшкеру останню синю цятку й назавжди залишається з ним?

Суботик — казковий герой, який давно вийшов за межі книжок П. Мал.

ара і потрапив на екрани кінотеатрів, театральні сцени і навіть має власний сайт у мережі Інтернет. За що ж сучасні діти так полюбили цього дивного чоловічка? Він уміє здійснювати бажання, що є заповітною мрією всіх людей з глибокої давнини до наших днів. Це могли робити й пензлик Маляна, і золота рибка, і лампа Аладдіна, а в сучасній казці — Суботик.

Чарівному рудоволосому створінню письменник присвятив (і сам проілюстрував) дев’ять книжок, перша з яких побачила світ 1973 р. «Машина для здійснення бажань, або Суботик повертається в суботу» — це друга книжка циклу. Службовцю пану Пляїпкеру випадає щастя знайти маленьку казкову істоту, яка повністю перевернула його уявлення про світ, принесла повний безлад у його доросле життя. Але пан Пляшкер був обеззброєний зізнанням руденького чоловічка з п’ятачком: «Ти мій тато!» Друга книжка про Суботика починається з очікувань пана Пляшкера на повернення «зеленого синочка», адже той з’являється тільки в суботу: розрадить, надасть упевненості в собі, стане вірним і надійним товаришем, здійснить бажання, якщо почує слово будь ласка, а потім — знову раптово зникне.

Як у народних казках, дивовижні сині цяточки на обличчі казкового персонажа виконують чарівну функцію — здійснюють будь-яке бажання. За їх допомогою пан Пляшкер отримав багато грошей, автомобіль, смачну їжу, здійснив подорож на безлюдний острів, навчив папугу розмовляти...

Та чи завжди бажання та мрії дорослих приносять радість? Чи завжди існує порозуміння між дорослими та дітьми? Над цими питаннями П. Ма-ар змушує замислитися читачів. Засобами літературної казки письменник перевіряє моральність поведінки людини в суспільстві. «1 що ж, власне, вона мені дала, ця машина для здійснення бажань? — розмірковує пан Пляшкер. — Нічого!.. Я не став анітрохи багатший, ніж був». А Суботик, узявши тата за руку, відповідає: «А може, ви загадували їй не ті бажання? Може, треба було придумати інші бажання?» Письменник змушує не тільки пана Пляшкера, а й читача, замислитися над власними словами та вчинками, здійснювати свої бажання самотужки (без будь-якої машини). А крім того, автор стверджує, що бажання повинні мати передовсім духовний смисл.

Розв’язка твору оптимістична. Суботик віддає татові останню чарівну синю цяточку, щоб виповнилося його найбільше бажання: назавжди залишитися із сином. Відчувши тепло батьківського серця, він і надалі

готовий дарувати людям радість і добро, щоб зробити світ кращим. Засо» бами чарівної казки митець змушує зазирнути сучасних людей у свою душу і зрозуміти, чого ж вони прагнуть.

Творче завдання

Прочитайте вірші, що створює Суботик. Яку роль вони відіграють у творі, які ідеї втілюють?

Визначте ознаки чарівної казки у творі П. Маара. Як «осучаснив» ці ознаки митець?

Література і мистецтво

Пауль Маар написав вісім сценаріїв до кінофільмів і театральних вистав про Субогика. Останній з них — до фільму «Суботик на вдачу», прем’єра якого відбулася у 2012 р. Кінофільм сподобався глядачам і вже виборов премію «Білого Слона» — найвищу нагороду Мюнхенського кінофестивалю 2012 р.

Послухайте розповідь II. Маара про свого героя. Прочитайте про нові книжки письменника. Ознайомтеся з «Великою книгою бажань», де пишуть свої бажання діти з усього світу.

Українською мовою твори П. Маара перекладали Євгенія Горева, Ольга Сидор, Володимир Романець, Олекса Логвиненко.

Перевірте себе    .

1.    Визначте риси характеру головного героя повісті «Машина для здійснення бажань, або Суботик повертається в суботу«.

2.    Поясніть, які бажання виконувала машина. Чому пан Пляшкер постійно помилявся у своїх замовленнях чарівній машині?

3.    Які моменти розвитку сюжетної дії ви б хотіли обговорити в сімейному колі та разом із друзями?

4.    Яка головна думка повісті? Чому для її реалізації письменник вдається до фантастики та фольклору?

5.    Яким було найголовніше бажання пана Пляшкера?

 

Щоб читати повний текст твору натисніть тут.

 

Автор: admin от 18-01-2014, 15:53, Переглядів: 229252