Народна Освіта » Світова література » Образи й картини природи в різних видах мистецтва

НАРОДНА ОСВІТА

Образи й картини природи в різних видах мистецтва

У той час, коли Джон Кітс оспівував «поезію» рідної землі у віршах, його талановитий співвітчизник Джон Констебл (1776-1837) увічнював її в чудових живописних полотнах. До цього художника в англійському малярстві природа була лише тлом для зображуваних сцен і постатей. Констебл же зробив її головною темою своєї творчості.

Митець не змальовував вишуканих краєвидів. Його увагу привертали непоказні, на перший погляд цілком звичайні куточки рідного краю. Саме в них, на переконання художника, варто було шукати первісну красу та щиру поезію.

Аби досягти точності в зображенні природи, Констебл читав наукові праці й підручники з природознавства, консультувався з ученими-ботаніками. Та головним своїм учителем він вважав саму природу, а тому й намагався якомога більше писати її «з натури». Пояснюючи, чим є для нього живопис, художник наголошував: «Живопис - це синонім відчуття. Я радше відчуваю, ніж бачу веселку, іскрясте світло й свіжість, зливу, що віддаляється, чи яскраве сонце, яке піднімається над обрієм... Схід сонця - ось що таке живопис!».

Відкривачем одухотвореного пейзажу в німецькому малярстві став Каспар Давід Фрідріх (1774—1840). Щодо картин цього художника мистецтвознавець Марк Депюті зазначав: «Вони увиразнюють душевне напруження людини, яка усвідомлює себе лише маленькою часточкою світобудови... Мистецтво Фрідріха демонструє нам переваги природи над людиною, закликає захоплюватися її величчю й досконалістю».

До речі, картини Фрідріха високо оцінював Гете. У 1805 р. поет організував у Веймарі конкурс «Друг мистецтва», і Фрід-ріх надіслав туди кілька своїх робіт. Гете відразу помітив талант молодого художника. Він особисто вручив Фрідріху головний приз конкурсу й назвав його видатним діячем німецького мистецтва.

1.    Розгляньте репродукцію картини Констебла «Дедхемська долина». Як на ній передано настрій ранкового пробудження природи? Зверніть увагу на те, як побудована картина: дерева зображено на передньому плані, а долина, якою тече звивиста річка, губиться за обрієм. Чого досягає художник такою побудовою?

2.    Розгляньте репродукцію картини Фрідріха «Гора Вацманн». Що зображено на її передньому плані? Як змінюються пейзаж і кольори на задньому плані? Як художник передає величний спокій природи? Чи може бути ця картина ілюстрацією до вірша Гете «Нічна пісня мандрівника»? Обґрунтуйте свою думку.

Цікавий варіант перекладу «Нічної пісні мандрівника» належить видатному поетові Михайлу Юрійовичу Лермонтову (1814—1841). Його вірш, що є вільною варіацією на тему гетевського твору, визнано шедевром російської лірики ХІХ ст.

Прочитайте вірш Лермонтова і порівняйте його з українським перекладом «Нічної пісні мандрівника», виконаним Миколою Бажаном (с. 125).

Михайло Лермонтов ИЗ ГЁТЕ

Горные вершины Спят во тьме ночной;

Тихие долины Полны свежей мглой;

Не пылит дорога,

Не дрожат листы.

Подожди немного,

Отдохнёшь и ты.

Чимало віршів з «Книги пісень» Гейне було покладено на музику відомими композиторами. Зокрема, - Робертом Шуманом, Францом Шубертом, Йоганнесом Брамсом, Петром Чайковським та іншими. Такий інтерес до збірки німецького поета з боку представників музичного світу цілком зрозумілий. Адже вміщені в ній вірші, відповідно до загальної назви, вирізняються надзвичайною мелодійністю. Значною мірою це зумовлено не лише особливостями поетичного обдаровання Гейне, а й міцним зв’язком з німецькою народнопісенною традицією. Не випадково деякі з творів поета набули популярності народних пісень.

Тема природи в різні пори року втілилася в доробку багатьох композиторів. Деякі з них навіть створили «музичний портрет» повного календарного року. До найвідоміших з таких творів належать цикл скрипкових концертів1 «Чотири пору року» Антоніо Вівальді (1678—1741) та цикл фортепіанних п’єс «Пори року» Петра Ілліча Чайковського (1840—1893).

Цикл «Чотири пори року» Вівальді об’єднує концерти «Весна», «Літо», «Осінь», «Зима». Кожен із цих творів складається з трьох частин (за кількістю місяців) і супроводжується віршем, який визначає настрій певної пори року. Вважається, що ці поезії належать самому композитору. Загалом цикл вражає багатством і розмаїттям музичних картин природи. Знайшлося тут місце й «жартам»: Вівальді майстерно відтворив гавкіт собак, дзижчання мух, ревіння звіра, виття хуртовини.

Водночас пори року у Вівальді набувають ширшого значення. Вони співвідносяться з чотирма періодами людського життя (дитинство, молодість, зрілість, старість), чотирма сторонами світу та чотирма частинами Італії. Завдяки своїй мистецькій досконалості цикл італійського композитора зажив слави не-перевершеного шедевра світової музичної класики.

Фортепіанний цикл «Пори року» Чайковського - це серія витончених музичних замальовок, які схоплюють окремі миттєвості життя природи й народу Росії. Поруч із особливостями природного світу (п’єси «Білі ночі», «Пролісок», «Пісня жайворонка») у циклі відображено давні російські обряди («Масляна», «Святки»), селянську працю («Жнива», «Пісня косаря»), традиційні розваги («Полювання», «На трійці»).

1.    Прослухайте концерт Вівальді «Весна» із циклу «Чотири пори року». Які картини навіює вам ця музика?

2.    Прослухайте п’єсу «Пісня жайворонка» із циклу «Пори року» Чайковського. Визначте в ній дві музичні теми. Схарактеризуйте їх. Який настрій навіює вам цей твір?

3.    Які музичні весняні пейзажі ви обрали б для супроводу виразного читання вірша Гейне «Задзвени із глибини.»? Поясніть свій вибір.

На основі оповідання Сетона-Томпсона «Лобо» було створено кілька екранізацій. Так, 1962 р. в США вийшла стрічка «Легенда про Лобо», у якій поєдналися особли-

1 Конце рт - тут: великий музичний твір для одного інструмента, що виконується в супроводі оркестру.

вості науково-популярного й художнього кіно. Замальовки з життя вовків доповнено в ній музичними вставками - піснями завойовників Дикого Заходу. Фільм не лише ознайомлює глядачів із цікавими відомостями про життя та вдачу вовків, а й навчає їх любити й поважати природу.

Ідею любові до природи ще виразніше втілено в другій кіноверсії оповідання Сетона-Томпсона, створеній у Великій Британії 2007 р. Назва фільму - «Лобо. Вовк, який змінив Америку» - відбиває думку його авторів про те, що викладена канадським письменником історія загибелі вовка вплинула на ставлення людей до природи, змусивши їх усвідомити відповідальність за долю кожного представника тваринного світу.

Перегляньте одну з кіноверсій оповідання «Лобо - володар Курумпо» і порівняйте її з прочитаним твором. Висловте свою думку з приводу цієї екранізації.

Підсумкові запитання і завдання

Перший рівень

1.    Назвіть автора вірша «Про коника та цвіркуна».

2.    Хто такий Лобо?

3.    Назвіть характерні ознаки віршованого твору.

Другий рівень

1.    Чому Лобо вважали володарем Курумпо?

2.    Що таке пейзажна поезія? Наведіть відповідні приклади.

3.    Що таке рима і ритм? Наведіть відповідні приклади.

Третій рівень

1.    У якому вірші є рядок «Поезія землі не вмре ніколи»? Якого змісту набуває ця думка у творі?

2.    Як мисливцям вдалося зловити Лобо? Які риси характеру вовка розкрилися в цьому епізоді?

3.    Дайте визначення епітета. Наведіть приклади з прочитаних творів.

Четвертий рівень

1.    У чому полягає правдивість зображення життя природи у творах Сетона-Томпсона? Обґрунтуйте відповідь прикладами з прочитаного оповідання канадського письменника.

2.    Визначте основну думку поезії Гете «Нічна пісня мандрівника».

3.    Визначте настрій вірша Гейне «Задзвени із глибини.». Обґрунтуйте відповідь прикладами з тексту.

Для книголюбів

1.    У чому, на вашу думку, полягають труднощі написання реалістичних творів про тварин?

2.    Пофантазуйте! Придумайте епітети до образів вершин, вітру та бору з вірша «Нічна пісня мандрівника».

3.    Підготуйте виступ на тему «Поезія Г. Гейне в перекладах Лесі Українки».

Теми письмових робіт

1.    «Поетичні картини природи (за вивченими віршами)».

2.    «Незвичайний вовк Лобо».

3.    «Мій улюблений літературний твір про природу».

 

Це матеріал із підручника Світова Література 5 клас Євгенія Волощук

 

Автор: admin от 6-01-2014, 00:32, Переглядів: 10708