Народна Освіта » Світова література » Казки народів світу - Казковими стежками

НАРОДНА ОСВІТА

Казки народів світу - Казковими стежками

Літературна розминка

1.    Назвіть свої улюблені народні казки. Поясніть, чим вони вам подобаються.

2.    Що, на вашу думку, відрізняє казку від оповідання? Обґрунтуйте відповідь на прикладі відомих вам творів.

Напевне, немає таких дітей, які б не любили казок. Та й дорослі часто зберігають до них теплі почуття, хоч і не завжди в тому зізнаються. Чому ж люди так ставляться до цих творів?

Передусім тому, що в казках завжди є щось незвичайне: добрі й лихі чаклуни, тварини, які вміють розмовляти, чарівні речі, дивовижні перетворення або неймовірні пригоди. Кожна казка відчиняє перед нами двері в загадковий світ, де трапляються найрізноманітніші дива й відбувається те, чого не буває в житті. Саме там ми робимо свої перші відкриття про добро і зло, шляхетність і безчесність, людські чесноти й вади.

Утім, вигаданість казок не означає, що вони відірвані від правди життя. Незвичайні події в казці завжди поєднані з вірою в справедливість, у найкращі моральні якості людини та її спроможність перемогти будь-яке зло. А ще казка правдиво зображує почуття - кохання й ненависть, радість і сум, співчуття й заздрощі, упевненість у собі й безпорадність...

У далекому минулому люди беззастережно вірили в казки. Їх розповідали в колі дорослих і шанували як «таємні знання». Однак згодом вони втратили колишню силу впливу й почали сприйматися як суто дитяча розвага. Лише з часом народні казки було визнано мистецькими творами.

Словникі Мудрої Сови

Народна казка - усна народна оповідь про вигадані події.

Кожний народ має свої казки. У них відображаються притаманні певній країні особливості побуту, звичаїв, традицій, природного оточення. А ще кожний народ має своїх улюблених казкових персонажів, наділених рисами національного характеру.

За всього розмаїття казки народів світу мають деякі спільні ознаки. На цій підставі вчені виокремили кілька основних типів фольклорних казок. З їхньою стислою характеристикою ви можете ознайомитися в таблиці, поданій на с. 22.

Типи фольклорних казок

Тип казки

У казці оповідається про...

У казці діють...

Чарівна

фантастичні пригоди або перетворення, до яких нерідко причетні «чарівні помічники» (істоти чи предмети, які мають чарівні властивості).

фантастичні персонажі та герої, які зазнають незвичайних випробувань.

Про тварин

ситуації, у яких зазвичай розкриваються певні людські якості (доброта, хитрість, жадібність тощо) або ж людські взаємини (дружба, ворожнеча тощо).

тварини, наділені людськими властивостями.

Соціально-

побутова

кумедні життєві ситуації, що трапляються за звичайних умов і розкривають людські чесноти або недоліки.

солдати, ремісники, селяни, пани, яким зазвичай не допомагають фантастичні сили.

Слід зауважити, що найменш фантастичними серед казок на перший погляд видаються соціально-побутові. Зовні вони скидаються на оповідання про реальне життя звичайних людей. Однак схожість цих творів з реальністю оманлива, адже описані в них події насправді не могли відбутися.

Упродовж багатьох століть народна казка залишалася єдиною представницею казкового світу. Однак з розвитком літератури в неї з’явилася молодша за віком, але, безперечно, рівнозначна за цінністю «сестра» - літературна, або авторська, казка. Цим поняттям позначають казкові твори, написані конкретними авторами.

Словник^ Мудрої Сови

Автор - творець художніх текстів. У своїх творах він втілює власне світосприйняття, виражає ставлення до зображуваних персонажів і подій.

Чимало авторських казок вам добре відомі. Наприклад, «Гидке каченя» Андерсена, «Мауглі» Кіплінга, «Золотий ключик» Толстого, «Аліса в Країні Див» Керролла, «Пеппі Довга-панчоха» Ліндгрен, «Вінні-Пух і всі-всі-всі» Мілна... Ці та багато інших чудових літературних казок увійшли до золотого фонду світової дитячої літератури.

Літературна казка народилася приблизно в останній третині XVIII ст. Перші письменники-казкарі часто зверталися до народної казки: переносили у свої твори її персонажів, фольклорні художні засоби й навіть сюжети.

Словникі Мудрої Сови

Сюжет - послідовність подій у художньому творі.

З плином часу з’явилися літературні казки із самостійними сюжетами, нерідко насичені побутовими деталями й картинами реального життя. Проте й ці твори зберігали внутрішній зв’язок з народними казками.

Отже, літературна казка чимало перейняла від своєї попередниці. Однак не менше між ними й відмінного.

Основні відмінності між фольклорними та літературними казками

Фольклорна казка...

Літературна казка...

створена народом і відображає народні уявлення та ідеали;

створена конкретним письменником, присутність якого відчувається в тексті (у його ставленні до героїв, оцінках подій тощо);

існує в різних варіантах в усній народній творчості;

існує в одному незмінному варіанті, якого до публікації не було в усній народній творчості;

чітко розмежовує героїв на позитивних і негативних;

зображує складніші, більш наближені до реальності характери, у яких можуть поєднуватися вади й чесноти;

змальовує події, що відбуваються в умовному казковому часі й просторі;

змальовує події, які нерідко відбуваються в конкретному часі або просторі;

не містить детальних художніх описів героїв і обставин.

містить детальні описи місця подій, зовнішності й характерів героїв, їхніх переживань і вчинків.

Окрім зазначених у таблиці, існують також інші відмінності. Наприклад, народні казки зазвичай складалися прозою. А серед літературних казок трапляються віршовані твори (пригадайте казки Пушкіна або Чуковського). Деякі літературні казки

призначені для сцени. До таких, зокрема, належить казка-п’єса Самуїла Маршака «Дванадцять місяців», яка вже багато десятиліть радує юних театралів.

Літературні казки часто адресовано не лише дітям, а й дорослим. Деякі з них містять натяки на недоліки суспільного життя, про які автори не змогли написати відкрито через певні обставини. Прикладом таких творів є «Три товстуни» Юрія Олеші, «Дракон» Євгена Шварца, «Золотий ключик» Олексія Толстого. Однак натяки, зрозумілі для дорослих, зазвичай залишаються непомітними для дітей.

Словник Мудрої Сови

Літературна казка - авторський художній твір з вигаданим сюжетом, у якому наявні чарівні, фантастичні елементи. Літературна казка тісно пов’язана з народною і має з нею чимало спільного. Проте, на відміну від фольклорної, літературна казка належить конкретному письменникові; існує в одному незмінному варіанті, якого до публікації не було в усній народній творчості, і має низку

обідка "Кота Ученого

Деякі літературні казки спочатку було створено в усній формі й лише згодом перенесено на папір. Саме так народилася казка А лана Мілна «Вінні-Пух і всі-всі-всі». Щоб розважити маленького сина Кріс-тофера Робіна, письменник вигадував кумедні історії про його улюблені іграшки. За однією оповідкою про плюшеве ведмежатко Вінні-Пуха та його друзів з’являлася інша. Із часом з’ясувалося, що з них можна укласти цілу книжку. Як професійний літератор, Мілн легко впорався із цим завданням. Казка про Вінні-Пуха мала величезний успіх у маленьких читачів і принесла авторові світову славу.

1.    На прикладі будь-якої народної казки поясніть, у чому полягає її вигаданість і правдивість.

2.    На прикладах відомих вам творів розкрийте відмінності між народними й літературними казками.

Перевірте себе

1.    Дайте визначення народної казки.

2.    Стисло схарактеризуйте основні типи фольклорних казок. Доповніть відповідь прикладами.

3.    Що таке літературна казка? У чому виявляється її зв’язок з народною казкою?

4.    Що таке сюжет художнього твору?

5.    Дайте визначення поняття «автор».

6.    Доведіть! На конкретних прикладах народних і літературних казок покажіть, що вони містять певне повчання.

 

Це матеріал із підручника Світова Література 5 клас Євгенія Волощук

 

Автор: admin от 5-01-2014, 22:45, Переглядів: 7752