Народна Освіта » Основи здоров'я » § 1. Здоров’я і життя

НАРОДНА ОСВІТА

§ 1. Здоров’я і життя

Ти пригадаєш складові здоров’я та правила його збереження і зміцнення.

Щоб учитися, подорожувати, займатися фізичною культурою та спортом, допомагати по господарству батькам, спілкуватися, потрібно мати добре здоров’я.

Пригадай за схемою складові здоров’я.

Здоров’я — це узгоджена взаємодія фізичної, соціальної, психічної і духовної складових.

Здавна здоров’я цінувалося над усе. Уже за часів Київської Русі існували книжки — азбуковники — з порадами щодо зміцнення здоров’я та використання лікарських рослин. У народних приказках і прислів’ях збереглося безліч корисних порад.

Поміркуй

1.    Прочитай прислів’я. Яке з них тобі найбільше сподобалося? Чому?

2.    Як ти розумієш інші з наведених прислів’їв?

3.    Які прислів’я про збереження здоров’я ти ще знаєш?

Весела думка — половина здоров’я.

Усе можна купити, тільки здоров’я — ні. Бережи одяг, доки новий, а здоров’я — доки молодий. Здоров’я — найдорожчий скарб.

Ти знаєш, що здоров’я треба берегти, бо його дуже важко відновити.

А ти все робиш, щоб зберегти здоров’я? Мабуть, ні. Інколи ти не додержуєшся правил харчування, зловживаєш солодощами, багато часу проводиш перед телевізором, комп’ютером, мало буваєш на свіжому повітрі, лінуєшся загартовуватися. Усе це впливає на твоє здоров’я. Але пам’ятай, що здоров’я тобі ніхто не дасть і купити його теж не можна.

З початкових класів ти знаєш, від чого залежить здоров’я. Розглянь діаграму.

Що впливає на здоров’я

З діаграми видно, що найбільше впливає на здоров’я спосіб життя людини. Саме тому важливо дотримуватися принципів здорового способу життя.

Ось деякі з них:

¥    »    «-»    «-»«-»    -1    •    О    •

•    Більше рухайся, займайся фізичними вправами принаймні 3-5 разів на тиждень. Обери такий вид рухової активності, який тобі найбільше подобається.

•    Харчуйся різноманітно, 4-5 разів на день, їж свіжі продукти, багаті на білки, жири, вуглеводи, вітаміни, мінеральні речовини. Пий достатню кількість рідини. Обмежуй уживання жирної їжі, солодощів.

•    Додержуйся розпорядку навчання та відпочинку. Регулярно бувай на свіжому повітрі. Вчасно лягай спати, спи 9-10 годин.

•    Загартовуйся. Наприклад, обтирайся вологим рушником, купайся, обливайся водою, ходи босоніж.

•    Дбай про особисту гігієну.

•    Набувай корисних звичок.

•    Доброзичливо стався до людей, вивчай і виконуй правила спілкування.

Дотримання принципів здорового способу життя допоможе тобі вирости здоровим і міцним, не хворіти, успішно навчатися і працювати, жити довго і щасливо.

Проте в кожного іноді погіршується самопочуття. Може заболіти голова чи шлунок, з’явитися кашель. Може нудити, лихоманити. А буває й так, що нічого не болить, але самопочуття погане — відчуття втоми, сонливість. За будь-якого погіршення самопочуття скажи дорослим — батькам чи вчителю. Дорослі приймуть рішення: звернутися тобі до лікаря або просто відпочити.

Температуру тіла вимірюють ртутним або електронним термометром. Температуру вимірюють уранці з 7 до 9 години і ввечері з 16 до 19 години. Термометр ставлять на 10 хвилин під пахву (додаток 1). Нормальною для різних людей може бути різна температура тіла: від 36,2 до 37,2 °С. Якщо вона підвищується або різко знижується, це небезпечно. Слід терміново звернутися по допомогу до лікаря!

Ртутним термометром користуйся обережно! Скляний корпус може розбитися, дрібні бризки розлетяться довкола небезпечними блискучими кульками. Ртуть у приміщенні випаровується. Вдихати її пари дуже небезпечно для здоров’я. Якщо термометр розбився, негайно повідом про це дорослих.

Завдання

1.    Чи говорять у твоїй родині про здоров’я? Чи є в цьому потреба?

2.    Яких принципів здорового способу життя ти дотримуєшся? Розкажи.

3.    Яких принципів не додержуєшся? Чому? Обговори з дорослими.

4.    Розкажи, як ти загартовуєшся.

5.    Які процедури для загартовування ти виконуєш? Чому саме ці?

6.    Вибери, що слід зробити в разі погіршення самопочуття:

-    самостійно вжити ліки;

-    повідомити дорослих;

-    звернутися до лікаря;

-    нікому нічого не говорити;

-    плакати і хвилюватися.

7.    За матеріалами параграфа доповни схему про здоровий спосіб життя (ЗСЖ). Розкажи, чому ти обрав/обрала саме такі характеристики ЗСЖ.

8.    Яким термометром безпечніше вимірювати температуру тіла? Чому? Моделюй — набувай життєвих навичок

9.    Щоб визначити нормальну температуру власного тіла, вимірюй її протягом двох-трьох днів, коли почуваєшся добре. Обговори результати з дорослими.

 

Це матеріал із підручника Основи Здоров'я 5 клас Т.Є. Бойченко, С.В. Василенко, Н.І. Гущина

 

Категорія: Основи здоров'я

Автор: admin от 28-12-2013, 21:49, Переглядів: 9310