Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » § 26. Елементи грамоти споживача

НАРОДНА ОСВІТА

§ 26. Елементи грамоти споживача

1.    Торговельні мережі. Супермаркети.

2.    Термін придатності харчових продуктів.

3.    Інформація на упаковці.

4.    Небезпечні речовини в продуктах харчування.

Торговельні мережі. Супермаркети

У наш час дуже легко знайти і придбати необхідний товар завдяки великій кількості магазинів, ринків, а також торговельних мереж — супермаркетів та гіпермаркетів.

Торговельна мережа — сукупність торговельних підприємств, що забезпечують рух товарів до споживача.

Найпоширенішим нині є супермаркет, що поєднує функції універмагу (магазин промислових товарів) та універсаму (магазин продуктів).

Супермаркет — великий універсальний магазин самообслуговування, що пропонує у продаж бакалійні та домогос-подарські товари.

Супермаркети мають ширший асортимент, ніж ринки та звичайні магазини, тому вони стають дедалі популярнішими.

У деяких супермаркетах асортимент досягає ЗО 000 найменувань продукції, що дає покупцеві можливість обрати якість і ціну товару. Окрім багатоасортиментних супермаркетів, що продають продукти харчування, побутову хімію та іншу продукцію, є супермаркети косметики, взуття, одягу, побутової техніки, меблів (мал. 154).

Термін придатності харчових продуктів

Щоб правильно обирати продукт, необхідно знати деякі важливі правила. Так, одним із правил є вибір продукту із правильним терміном придатності.

Термін придатності — це певний момент у часі, з настанням якого, навіть за відповідних умов зберігання, якісні показники й показники безпеки цього продукту можуть втратити свою цінність, не відповідати вимогам державних стандартів.

Термін придатності продуктів, зазначений на етикетках, упаковках або в інших документах, що додаються до продуктів під час продажу, і вважається гарантійним терміном. Цифри, які його позначають, можуть бути надруковані, витиснені або штамповані.

Термін придатності може бути зазначено так:

•    «Придатний... (годин, діб, місяців або років) з дати

виготовлення »;

•    «Строк придатності... (годин, діб, місяців або років) »;

•    ЕХР*... (дата);

•    «Придатний до... (дата). Вжити до... (дата)».

Кожен харчовий продукт має свій термін придатності відповідно до стандартів. Наприклад, термін зберігання морозива за температури від -18 °С до -24 °С становить 12 місяців. При зберіганні у холодильниках вершкове масло зберігається не більше 10 діб, сметана — 5 діб, твердий сир — не більше 20-30 діб, солена риба — не більше 5 діб, термін зберігання копченої риби — 2-3 місяці, вареної ковбаси — 15 діб, а копченої — 45 діб. В морозильних камерах за температури від -18 °С до -24 °С заморожена риба зберігається не більше 3 місяців, м’ясо — 6-8 місяців, птиця — 8 місяців. Слід пам’ятати, що термін придатності продуктів залежить від температури, за якої зберігається продукт.

Інформація на упаковці

За інформацією на упаковці можна дізнатися про склад продукту, умови його зберігання, поживну цінність, застереження тощо. Для того щоб розпізнати інформацію на упаковці, необхідно знати значення певних позначок.

Синій знак у кружечку (а) означає, що продукція відповідає вимогам усіх обов’язкових в Україні стандартів. Парасолька під дощем застерігає, що продукцію слід берегти від вологи (б). Знак із зображенням склянки й виделки означає, що упаковку продукту виготовлено з матеріалу, придатного для контакту з харчовими продуктами (в). Зображення людини, яка викидає сміття, свідчить про те, що упаковку від продукту слід викинути в смітник (г).

Мала буква «е» означає масу «нетто» (без упаковки) (ґ). Напис «Без ГМО» на зеленому тлі свідчить про те, що продукт не містить генетично модифікованих речовин (шкідливих для організму речовин) (5).

Не слід купувати несвіжі продукти, з пошкодженою упаковкою, з незрозумілими інгредієнтами, у нелегальних місцях торгівлі, а також ті продукти, що містять небезпечні речовини.

Небезпечні речовини в продуктах харчування

Щоб зберегти продукти, посилити їхні смакові якості, щоб вони не псувалися, не змінили колір і консистенцію, зовнішній вигляд, до них додають спеціальні речовини — харчові добавки (консерванти). Деякі добавки використовували протягом століть, наприклад, оцет, сіль, лимонну кислоту, цукор. З появою оброблених харчових продуктів у другій половині 20 ст. введено багато інших добавок природного та штучного походження. До таких речовин можна віднести: барвники, підсилювачі смаку, цукрозамін-ники, емульгатори тощо.

Харчові добавки — речовини, що збільшують термін зберігання харчових продуктів і захищають їх від псування.

Вибір консервантів та їх дозування залежать від: умов виробництва і зберігання; складу продукту та його властивостей; очікуваного терміну придатності. Не допускається використання

консервантів у виробництві продуктів масового вжитку: молока, вершкового масла, борошна, хліба (окрім фасованого й упакованого для тривалого зберігання), свіжого м’яса, продуктів дитячого та дієтичного харчування, а також позначених як «натуральні» або «свіжі».

Не всі харчові добавки шкідливі. Наприклад, консервуюча добавка Е 300 — це аскорбінова кислота, тобто вітамін С, а Е 260 — оцтова кислота. Для консервування фруктових, овочевих, рибних, м’ясних виробів застосовують сорбінову кислоту. У виготовленні плодово-ягідної продукції використовують бензойну кислоту. Бензонат натрію застосовується під час виробництва рибних консервів, маргарину і напоїв.

Найбільш небезпечними харчовими добавками є такі: Е 121, Е 123, Е 124, Е 127, Е 128, Е 240 (можуть викликати онкологічні захворювання); Е 310, Е 311, Е 312 (можуть викликати висипання на шкірі); Е 626, Е 627, Е 628 (можуть викликати шлункові розлади).

За ярликами на одязі можна дізнатися про його розмір (табл. 5).

Таблиця 5

Жіночі розміри

Ярлик на одязі може містити й іншу інформацію: із чого виготовлено одяг, рекомендації щодо його догляду (табл. 6).

Таблиця 6

Стандартні знаки догляду за текстильними виробами

Виріб можна прати

Хімчистку заборонено

Прання заборонено

Можна вибілювати

Тільки ручне прання

Не прасувати

Можна сушити в пральній машині

Можна прасувати

На ярлику також указано країну виготовлення та бренд (назву фірми), що виготовила цю річ. Якщо ж країну виготовлення не зазначено, про неї можна дізнатися за штрих-кодом.

Торговельна мережа, супермаркет, термін придатності, харчові добавки (консерванти).

ПРАКТИЧНА РОБОТА

Визначення дати виготовлення та терміну придатності продукту

Матеріали: упаковки чи етикетки на упаковках харчових продуктів.

Послідовність виконання роботи

1.    Обрати упаковку харчового продукту із запропонованих учителем.

2.    Визначити дату виготовлення та термін придатності продукту.

3.    Визначити, які шкідливі речовини містяться в продукті.

4.    Роботу виконувати з дотриманням правил безпечної праці.

1.    Що таке торговельна мережа? Які є види торговельних мереж?

2.    Що таке супермаркет? Які бувають види супермаркетів?

3.    Як дізнатися термін придатності харчового продукту?

4.    Про що може розповісти упаковка товару?

5.    Які харчові добавки безпечні, а які — небезпечні для людини?

Проаналізуйте інформацію на ярликах на вашому одязі. Визначте, із яких матеріалів виготовлено одяг.

Розглянь упаковки продуктів, придбаних у торговельних мережах. Разом із дорослими проаналізуй термін їх придатності та наявність харчових добавок.

Автор: admin от 23-11-2013, 15:59, Переглядів: 7201