Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » § 23. Культура споживання їжі

НАРОДНА ОСВІТА

§ 23. Культура споживання їжі

1.    Культура споживання їжі.

2.    Поняття про столову білизну.

3.    Види посуду та його призначення.

4.    Сервірування столу.

Культура споживання їжі

У первісному суспільстві здобуття їжі було однією з головних турбот людини. Полювання, рибальство, пошуки та збір їстівних рослин і коріння певною мірою задовольняло потреби людини.

М’ясо тварин, овочі, рослини — все споживали в сирому вигляді. Історія стародавнього суспільства свідчить про те, що людина поступово набувала певної культури та естетики споживання їжі.

З розвитком суспільства, з винаходом вогню почалися перші експерименти з продуктами харчування. Смажене або печене м’ясо виявилося смачнішим, ароматнішим. Під час археологічних розкопок знайдено хліб, випечений ще 6 тисяч років тому з перетертого зерна. Ці знахідки доводять, що людське суспільство завжди виріз

нялося прагненням до культури споживання, естетики, а не примітивного культу їжі.

Розвивалися не лише способи приготування їжі, а й способи її подачі до столу.

Спочатку використовували як посуд кістки тварин і каміння, а замість серветок — листя дерев та шкіру тварин.

Згодом посуд почали виготовляти з різних матеріалів: металу, порцеляни, скла тощо.

Поняття про столову білизну

Скатертини, рушники та серветки з винаходом паперу і тканини стали невід’ємною частиною культури споживання їжі та отримали назву столова білизна.

Столова білизна — це скатертини, рушники та серветки.

Скатертина — символ хатнього достатку і показник культури й порядку в домі. На свята стіл найчастіше застеляють білою скатертиною. Традиційним для українського стола є використання вишитих рушників (мал. 139).

Серветка — невеликий (звичайно квадратний) шматок тканини або спеціального паперу, який використовують під час споживання їжі, щоб дотримуватися чистоти та охайності за столом, а також для витирання рук і губів. Серветки бувають полотняні й паперові.

Охайно та красиво складена серветка прикрашає стіл. Є кілька способів складання серветок (мал. 140):

Посуд поділяють на: кухонний, столовий, чайний та столові прибори.

Для приготування їжі існують різні види кухонного посуду : каструлі, сковорідки, казанки, гусятниці, горщики тощо (мал. 141).

Кожний різновид посуду використовують відповідно до його призначення. Обід або вечеря, сніданок або підвечірок — будь-яке споживання їжі неможливе без столового посуду. Для розміщення їжі в момент споживання призначені тарілки, миски, блюда, креманки, салатниці, маслянка, цукерниця тощо (мал. 142).

Столовий посуд — це посуд, що слугує для подавання та споживання страв.

Залежно від призначення столовий посуд поділяється на посуд загального та індивідуального користування. Він може бути виготовлений із різних матеріалів: металу, пластмаси, скла, порцеляни тощо.

До столового посуду загального користування належать: салатники, блюда, вази, соусники, супниці, маслянки, цукорниці, заварювальні чайники, кавники, молочники тощо. До столового посуду індивідуального призначення належать: тарілки мілкі й глибокі, десертні, підтарільники, ложки, виделки, столові ножі, чашки, склянки, піали, блюдця тощо (мал. 143).

Для споживання їжі використовують столові прибори: ложки, виделки, столові ножі, палички для їжі. Для споживання напоїв користуються чайним посудом (чашками, кружками, піалами, склянками), а також чарками, бокалами тощо (мал. 144).

Столові прибори — це предмети для споживання їжі: ложки, вилки, столові ножі, палички для їжі.

Сервірування столу передбачає правильне розташування столових приборів та предметів його оформлення: скатертини, посуду, приборів, серветок (мал. 145).

Мал. 145. Сервірування столу:

1 — ніж для вершкового масла; 2 — пиріжкова тарілка для хліба і масла; 3 — виделка для холодних закусок; 4 — виделка столова; 5 — ложка столова; 6 — закусочний ніж; 7 — столовий ніж; 8 — підставочна тарілка; 9 — супова тарілка; 10 — десертна ложка; 11 — десертна виделка; 12 — склянка (бокал) для води; 13 — бокал для компоту; 14 — серветка

Розкладати столові прибори необхідно навколо основної тарілки згідно з черговістю використання. З правого боку — місце для ложки й ножа. При цьому ложку слід класти носиком догори, а лезо ножа має бути спрямоване в бік тарілки. З лівого боку кладуть салатну виделку та виделку до основної страви, зубцями вгору. Десертні столові прибори — маленьку ложечку та виделку — кладуть за тарілкою. Місце пиріжкової тарілки й ножа — ліворуч від десертних приборів. Склянки, бокали ставлять на стіл праворуч від тарілки біля кінчика ножа.

Пам’ятаючи про ці правила, людина вільно почувається за столом, а сервірування з великою кількістю столових приборів не лякає її.

Сервірування столу — це підготовка стола до споживання їжі.

ПРАКТИЧНА РОБОТА

Сервірування святкового столу. Складання паперових серветок

Предмети для сервірування столу: серветки паперові, тарілки різних розмірів, столові прибори, чашки та склянки.

Послідовність виконання роботи

1.    Використовуючи зразок, сервірувати стіл на одну персону, добираючи необхідний посуд, прибори.

2.    Обрати схему складання серветки.

3.    Скласти серветку відповідно до схеми.

4.    Завершити оздоблення святкового столу.

5.    Роботу виконувати з дотриманням правил безпечної праці.

Столова білизна, столовий посуд, столові прибори, сервірування столу.

1.    Що означає культура споживання їжі?

2.    Які види столової білизни тобі відомі?

3.    Назви різновиди посуду. Яке його призначення?

4.    Розкажи про столові прибори та їх призначення.

5.    Які обов’язкові елементи мають бути під час сервірування столу?

Складіть серветки для сервірування столу. Визначте переваги й недоліки кожного виду серветок.

З допомогою дорослих склади серветку незвичним способом.

Автор: admin от 23-11-2013, 15:57, Переглядів: 21004