Народна Освіта » Технології ( Трудове навчання ) » § 18. Знаряддя праці, які використовують у побуті

НАРОДНА ОСВІТА

§ 18. Знаряддя праці, які використовують у побуті

1.    Знаряддя праці як елемент трудового процесу.

2.    Виникнення знарядь праці.

3.    Найпростіші знаряддя праці, які використовують у побуті.

Знаряддя праці як елемент трудового процесу

Сучасне виробництво, побутова діяльність неможливі без знарядь праці, адже вони допомагають виконувати роботу з обробки матеріалів і виготовлення виробів.

Як відомо з першого розділу, до знарядь праці належать:    інструменти,    машини,

електричні прилади, двигуни тощо, за допомогою яких обробляють предмети праці, виготовляють продукцію (мал. 112).

Первісна людина користувалася простими знаряддями праці — камінням, дерев’яними палицями. Люди поступово дійшли висновку, що можна пристосовувати камені та відламувати палиці шляхом їх обробки. Таким чином почали вдосконалювати перші знаряддя праці (мал. 113).

Основним заняттям людей були землеробство, тваринництво, гончарство та ін. Розвиток землеробства, скотарства, ремесла та обміну зумовив значні зміни у давньому суспільстві. Тоді було винайдено та поширено нові способи виготовлення знарядь праці. Традиційні форми обробки каменю — оббивання, сколювання, віджимання — згодом поступилися місцем шліфуванню, пилянню, свердлінню. Виникло виробництво керамічного посуду, прядіння, а згодом і ткацтво. Вироби з кераміки дали змогу не тільки тривалий час зберігати воду, сипучі продукти, а й готувати варену їжу. Прядіння зумовило винайдення прялок. Окрім того, на основі прядіння виникло ткацтво, яке дало ще один штучний продукт — тканину. У бронзовому столітті з’явилися металеві знаряддя, кам’яні ножі замінили мідні, що дало змогу збільшити продуктивність праці (мал. 114).

Ще в 19-20 ст.ст. люди користувалися простими знаряддями праці (мал. 115).

Пізніше людина перейшла від виготовлення найпростіших знарядь праці до виробництва складних засобів. Це привело до механізації продуктивних сил, що звільнило людину від тяжкої фізичної праці та підвищило продуктивність праці.

До сьогодні техніка стрімко розвивається. Дуже швидко після створення першого двигуна людство вступило у фазу інтенсивного розвитку автоматичного виробництва, освоєння навколоземного простору, створення штучного інтелекту. Прикладом такого розвитку є те сучасне обладнання, що нас оточує. Якщо раніше одяг зшивали вручну виключно за допомогою голки, то зараз нам у цьому допомагають багатофункціональні швейні машини. Якщо раніше потрібно було вкручувати шуруп за допомогою викрутки, то зараз це можна швидко зробити шуруповертом. Ручне прання замінили пральні машини.

Таких прикладів багато. Значно полегшено побут завдяки появі сучасного обладнання. Якщо раніше змішували тісто за допомогою збивалки, а перекручували м’ясний фарш на ручній м’ясорубці, то зараз використовують електричні прилади (мал. 116).

Найпростіші знаряддя праці, які використовують у побуті

Усі знаряддя праці можна поділити на ручні, механічні та електрифіковані.

Усе більше в нашому житті з’являється електрифікованих знарядь праці. Але при цьому і ручні не втрачають своєї актуальності. Наприклад, голка донині залишається необхідним інструментом при вишиванні, шитті, ремонті одягу тощо.

У сучасному суспільстві більш популярними стають вироби, зроблені власними руками. Вироби, в’язані спицями або гачком, оздоблені килимовою голкою, плетені човником, з’єднані з використанням молотка, актуальні й досі.

Щоб виготовити або відремонтувати меблі, зробити ремонт, полагодити механізм, необхідні такі ручні інструменти, як молоток і викрутка (мал. 117).

Для виконання певної роботи в нагоді стають різноманітні пристосування*. Наприклад, аби вишивка не стягувалась у процесі вишивання, робочу тканину затягують у п’яльця, а щоб не поколоти пальці при шитті та вишиванні, на палець одягають наперсток. Щоб натягнути й закріпити тканину під час вишивання, іноді використовують спеціальний станок.

ПРАКТИЧНА РОБОТА

Вибір знарядь праці для виконання роботи

Інструменти та матеріали: знаряддя праці, зображення знарядь праці.

Послідовність виконання роботи

1.    Розглянути запропоновані знаряддя праці.

2.    Визначити, які з них належать до інструментів, а які — до пристосувань.

3.    Визначити призначення кожного знаряддя праці.

4.    Накреслити таблицю за поданим зразком у зошиті та записати результати досліджень.

5.    Роботу виконувати з дотриманням правил безпечної праці.

Знаряддя праці, інструменти, пристосування.

1.    Яка роль знарядь праці у трудовому процесі?

2.    Назви найпростіші знаряддя праці.

3.    Які ти знаєш пристосування для виконання швейних та вишивальних робіт?

Розгляньте малюнки й визначте, для чого використовують ці знаряддя праці.

Розпитай у дорослих, які інструменти та пристосування вони використовують у побуті зараз, а якими користувалися раніше.

Автор: admin от 23-11-2013, 15:53, Переглядів: 15617